2019-04-13 10:53:11
Φωτογραφία για Σύνεση και στρατηγική...
Η γνωστοποίηση του νομοσχεδίου «για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», που κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία αντιμετωπίστηκε με θετικό τρόπο στη χώρα μας, από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης.

Το νομοσχέδιο, όπως φαίνεται, συνιστά μια ενδιαφέρουσα αναδιατύπωση της αμερικανικής στρατηγικής, αφού αναγνωρίζει τις νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και το παιχνίδι που η τελευταία παίζει με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει μια ουσιαστική αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου στους αμερικανικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Δεν γνωρίζουμε πώς θα διαμορφωθεί το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου όταν, και εφόσον, αυτό επικυρωθεί. Ούτε πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ θεωρούν «χαμένη» για τα συμφέροντά τους την Τουρκία.


Επομένως, οι εξελίξεις είναι συνεχείς και η αμερικανική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια θα υποστεί πολλές αναθεωρήσεις στο μέλλον. Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για νέα σταθερή κατάσταση και νέα ισορροπία, θα περάσουν χρόνια και οι παράγοντες που θα τη διαμορφώσουν είναι πολλοί, με κυρίαρχους παίκτες όχι μόνο τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και ορισμένες περιφερειακές δυνάμεις.

Ζούμε σε έναν ασταθή κόσμο και σε μία ακόμη περισσότερο ασταθή περιοχή. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα που ανταγωνίζονται είναι πολύ μεγάλα. Εξίσου και οι ευκαιρίες, αλλά πρωτίστως οι κίνδυνοι. Γι' αυτό ήταν τουλάχιστον άστοχες –αν όχι αφελείς– οι θριαμβολογίες με τις οποίες αντιμετωπίστηκε από ορισμένους το αμερικανικό νομοσχέδιο. Η ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων κάτι θα έπρεπε να μας έχει διδάξει...

Είναι αλήθεια πως είμαστε μια μικρή χώρα με σημαντική γεωστρατηγική θέση. Είναι εξίσου αλήθεια ότι δεν έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις για να προασπίσουμε την εθνική ανεξαρτησία μας και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ακόμη μεγαλύτερη αλήθεια είναι πως η ενωμένη Ευρώπη δεν μας παρέχει τις εγγυήσεις που χρειαζόμαστε. Οφείλουμε, επομένως, να συμμετέχουμε ενεργά στις εξελίξεις που μας αφορούν, να κάνουμε συμβιβασμούς, μερικές φορές όχι αυτούς που θα επιθυμούσαμε. Ας το κάνουμε με την απαραίτητη σύνεση και στρατηγική αντίληψη, χωρίς να θεωρούμε τις επιθυμίες μας πραγματικότητα...
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ