2019-04-15 16:58:47
Φωτογραφία για Ανώτατοι δικαστές «δίκασαν» τη δικαιοσύνη...
Άντα Ψαρρά

Μαζικότατη ήταν, την περασμένη Τετάρτη, η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Αφορμή, η έκδοση της ομώνυμης μελέτης επτά εν ενεργεία ανώτατων δικαστικών από τον οργανισμό διαΝΕΟσις.

Παρευρέθηκε στην παρουσίαση και πλήθος δικαστών και εισαγγελέων, που χειροκρότησε θερμά τις προχωρημένες τοποθετήσεις και τις σύγχρονες απόψεις των μελετητών και των προσκεκλημένων στο πάνελ, τους χαιρετισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης και των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων.

Επί τρεις ώρες, «δικαζόταν» με επιείκεια και κατανόηση η ελληνική δικαιοσύνη, όχι κάτω από τη γνωστή σκονισμένη εικόνα του Χριστού που κρέμεται στις δικαστικές αίθουσες, αλλά κάτω από μια μεγάλη οθόνη με αδιάσειστα στοιχεία.

Στη «δίκη» αυτή δεν απαγγέλθηκε ποινή, αντίθετα! Με πρακτικά μέτρα και εφαρμόσιμες προτάσεις, αλλά κυρίως με όραμα, η μελέτη εισφέρει πολύτιμο υλικό στις προσπάθειες αναβάθμισης της ελληνικής δικαιοσύνης.


Το βιβλίο καταγράφει ολόκληρο το οικοδόμημα της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, τις κακοδαιμονίες και τις αγκυλώσεις του, καταδεικνύει το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ε.Ε., τι ζητούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί της δικαιοσύνης από την κάθε χώρα και, τέλος, τι χρειάζεται προκειμένου να οικοδομηθεί ένα πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο σύστημα απονομής και λειτουργίας της δικαιοσύνης με τεχνολογικές υποδομές και με καλλιεργημένους δικαστές, χωρίς παρωπίδες και χωρίς προκαταλήψεις.

Οποιος παρακολούθησε τις τοποθετήσεις, είχε την αίσθηση ότι βρίσκεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα της οποίας το πρόσωπο των ομιλητών και των εκπροσώπων της δικαιοσύνης αντικατοπτρίζει αυτό που ο κάθε πολίτης φαντάζεται ως κράτος δικαίου και πολιτισμού, ξεχνώντας προς στιγμήν ότι την επομένη σε ένα οποιοδήποτε ποινικό ή αστικό δικαστήριο η «μαγική» εικόνα θα εξαφανιζόταν μπροστά στην πραγματικότητα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ