2019-04-16 10:35:19
Φωτογραφία για Καθαρές κουβέντες...
Η είδηση που βγήκε από τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του πρωθυπουργού αφορά το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί και δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου, παρ’ όλο που αυτό είναι δέσμευση της χώρας απέναντι στους δανειστές και νόμος του κράτους.

Υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να δώσει ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις προς άγραν ψήφων. Δεν πρόκειται όμως για κάτι τέτοιο.

Η παρούσα κυβέρνηση είχε δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές και για τη μείωση των συντάξεων, αλλά αυτή η δέσμευση, που είχε γίνει νόμος του κράτους, ουδέποτε εφαρμόστηκε. Η μάχη δόθηκε έγκαιρα και οι συντάξεις έμειναν στη θέση τους.

Δεν αποκαταστάθηκαν βεβαίως οι αδικίες που υπέστησαν οι συνταξιούχοι σε όλη τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου. Αποτράπηκαν όμως τα χειρότερα.

Με την έξοδο από την επιτροπεία των μνημονίων η κυβέρνηση είχε διακηρύξει μαζί με την αποτροπή της μείωσης των συντάξεων και την πρόθεσή της να διεκδικήσει τη μη μείωση του αφορολόγητου
. Ασφαλώς η χρονική διαφοροποίηση των δύο στόχων ήταν -και ορθώς ήταν- θέμα τακτικής. Πετύχαμε τον πρώτο στόχο και διεκδικούμε πλέον τον δεύτερο. Υστερα μάλιστα από τη χθεσινή δέσμευση του πρωθυπουργού η διεκδίκηση της μη μείωσης του αφορολόγητου συνιστά εθνικό στόχο.

Ο στόχος αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι την περασμένη Παρασκευή ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν υπεραμύνθηκε της μείωσης του αφορολόγητου καθώς χαρακτήρισε το μέτρο μεταρρύθμιση και όχι δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Με δεδομένη την αντίδραση του Ταμείου, η μη εφαρμογή της μείωσης αποκτά ένα ισχυρό εμπόδιο το οποίο μπορούμε πιο εύκολα, πλέον, να το ξεπεράσουμε ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να εξοφληθεί μέρος των δανείων προς το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας όσα είπε στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του τα είπε ως πρωθυπουργός της χώρας και δευτερευόντως ως αρχηγός κόμματος. Πράγμα που σημαίνει πως οφείλουν να πάρουν θέση για το αφορολόγητο όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως αυτές που διεκδικούν να αποτελέσουν την αυριανή κυβέρνηση. Συντάσσονται ή όχι με τη διεκδίκηση να μη μειωθεί το αφορολόγητο; Καθαρές κουβέντες...
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ