2019-04-16 10:59:39
Φωτογραφία για Ολομέλεια ΣτΕ: Με ένα παράβολο οι ομαδικές αγωγές ακύρωσης
Στις ομαδικές αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας θα

καταβάλλεται ένα παράβολο των 150 ευρώ, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανατρέποντας την αντίθετη απόφαση του Β΄ Τμήματος, που είχε κρίνει ότι στις ομαδικές αγωγές θα καταβάλλει ξεχωριστά 150 ευρώ ο κάθε ένας από όσους συμμετέχουν στην αίτηση ακύρωσης (ομοδικία). Δηλαδή, σύμφωνα με την απόφαση του Τμήματος που δεν επικράτησε τελικά, εάν στην ομαδική αγωγή-ομοδικία είναι 10 άτομα, το συνολικό ποσό των παραβόλων θα ανερχόταν στα 1.500 ευρώ.

Ειδικότερα, το περασμένο έτος η πλειοψηφία της αυξημένης 7μέλους σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ είχε κρίνει ότι «προκύπτει αβίαστα ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 36 του π.δ. 18/1989, σε περίπτωση άσκησης αιτήσεως ακυρώσεως από περισσότερα πρόσωπα και ανεξαρτήτως της ύπαρξης δεσμού ομοδικίας μεταξύ τους, οφείλεται, επί ποινή απαραδέκτου παράβολο χωριστά για καθένα από τα πρόσωπα αυτά» και είχε παραπέμψει το όλο ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Τώρα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις υπ΄ αριθμ. 682-684/2019 αποφάσεις της έκρινε ότι σε περίπτωση κατάθεσης αίτησης ακύρωσης πλέον του ενός προσώπου (ομαδική αγωγή με κοινό δικόγραφο), πρέπει να καταβάλλεται ένα και μόνο παράβολο των 150 ευρώ, όπως γίνεται δηλαδή μέχρι τώρα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ