2019-04-16 11:04:43
Φωτογραφία για Μπορεί η Ελλάδα να αγοράσει τα F-35; Τα συν και τα πλην
►11 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα αόρατα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, που σύντομα θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο της Τουρκίας.

Μπορεί η Ελλάδα να αγοράσει τα υπερσύγχρονα αμερικανικά αεροσκάφη F-35, όπως αυτά που περιμένει να παραλάβει η Τουρκία; Το θέμα προέκυψε τις τελευταίες ημέρες μετά τις σχετικές δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Από τη θεωρία στην πράξη η διαδρομή είναι πολύ μεγάλη. Όπως και η ιστορία Ελλάδας και F-35, καθώς μέχρι τώρα, αν και υπήρξαν αρκετά «κλεισμένα ραντεβού», αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν.

Πώς μπορεί η Ελλάδα της κρίσης να συζητά, έστω, το ενδεχόμενο αγοράς ενός τέτοιου αεροσκάφους Είναι το πρώτο εύλογο ερώτημα κάθε φορολογούμενου πολίτη. Υπάρχουν πολλά ακόμη ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε.

•Γιατί η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του F-35 όπως η Τουρκία;


Στην Ελλάδα προτάθηκε τουλάχιστον τρεις φορές η συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Δεν είπαμε «όχι». Απλώς δεν απαντήσαμε ποτέ! Και οι τρεις προτάσεις έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Όλες δεν εισάκουσαν καμία από τις εισηγήσεις της Π.Α., που ζητούσε νέο αεροσκάφος από τις αρχές του 2000. Επέλεγαν πάντα τη «δοκιμασμένη» λύση της προσθήκης νέων F-16, τα οποία σημειωτέον κατασκευάζονται από την ίδια εταιρεία που κατασκευάζει και το F-35.

•Πρέπει η Ελλάδα, έστω και τώρα, να αγοράσει το F-35;

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου δήλωσε σε δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι, έτσι όπως είναι τα πράγματα, «για αεροσκάφος πέμπτης γενιάς το F-35 αποτελεί μονόδρομο». Ωστόσο, υπάρχει ήδη στα σκαριά σχέδιο Γερμανίας-Γαλλίας για κατασκευή νέου αεροσκάφους που θα αντικαταστήσει τα Eurofighter και Rafale. Πολλοί θεωρούν ότι είναι καλύτερο η Π.Α. να μπει από την αρχή σε ένα νέο πρόγραμμα, για να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί σε βιομηχανική συμπαραγωγή. Από το F-35 δεν μπορεί να πάρει τίποτα.

•Μας κάνει το F-35;

Οι πληροφορίες που υπάρχουν για το αεροσκάφος είναι θετικές. Διαθέτει όλη την τεχνολογία αιχμής και βασικό του πλεονέκτημα είναι ο «δικτυοκεντρικός» ρόλος που μπορεί να παίζει στον αέρα, τροφοδοτώντας με πληροφορίες και εικόνα άλλα αεροσκάφη.

•Είναι πράγματι αόρατο;

Έχει στοιχεία stealth. Το ίχνος του, όταν πετά μόνο με τα όπλα που βρίσκονται εντός της ατράκτου, είναι ελάχιστο. Οτιδήποτε άλλο «φορτωθεί» πάνω στο αεροσκάφος μειώνει σημαντικά τα στοιχεία stealth που έχει. Όπως λένε οι αεροπόροι, θα είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο, αλλά όχι τελείως αόρατο.

•Μπορούμε με F-35 να «δούμε» τα τουρκικά F-35;

Όχι, είναι η κατηγορηματική απάντηση που δίνουν όλοι οι αεροπόροι. Τα τουρκικά F-35 δεν θα είναι ορατά από τα ραντάρ των «Ελληνικών» F-35. Πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι αντιμετώπισής τους.

•Πόσο κοστίζει;

Αν και η τιμή εξαρτάται από τη διαμόρφωση που παραγγέλνει κάθε χώρα, ο μέσος όρος του κόστους ενός F-35 είναι στα 100 εκατομμύρια δολάρια για κάθε αεροσκάφος!

•Μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει τόσα χρήματα;

Αυτή τη στιγμή η απάντηση είναι «όχι». Ωστόσο, γίνεται επεξεργασία διαφόρων σεναρίων. Ένα από αυτά θέλει να «φρενάρει» η αναβάθμιση των F-16, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί από μια διαδικασία «ενισχυμένου συμμαζέματος» των αεροσκαφών. Η αναβάθμιση των αεροσκαφών θα κοστίσει 1,5 δισ. δολάρια.

•Πόσα αεροσκάφη μπορεί να αγοράσει η Ελλάδα;

Στην καλύτερη περίπτωση 10 έως 12 F-35, δηλαδή μία μοίρα. Οι αεροπόροι λένε ότι είναι αρκετά για «να μας πάνε ένα βήμα μπροστά επιχειρησιακά». Ένα τέτοιο αεροσκάφος μπορεί να κάνει τη δουλειά πέντε παλαιότερων.

•Υπάρχει μειονέκτημα σε αυτή την αγορά;

Το κόστος χρήσης του αεροσκάφους είναι θέμα που προβληματίζει τους επιτελείς. Η ώρα χρήσης του υπολογίζεται να είναι πολύ πιο ακριβή από αυτή του F-16, η οποία έχει υπολογιστεί περί­που στα 15.000 ευρώ.

•Υπάρχουν αεροπλάνα που μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα;

Υπάρχουν και βέβαια δεν είναι τα τουρκικά, που προς το παρόν «παρκάρονται» στην Αριζόνα, μέχρι ο Ερντογάν να «γίνει καλό παιδί». Οι Ιταλοί θα «κόψουν» μεγάλο αριθμό από τις παραγγελίες τους συνεπώς το να βρεθούν αεροσκάφη για την Ελλάδα είναι το μικρότερο πρόβλημα.

•Γιατί οι Αμερικανοί θέλουν να δώσουν F-35 στην Ελλάδα;

Εκτός από το προφανές που είναι τα χρήματα που θα κερδίσει η Lockheed Martin, οι Αμερικανοί θέλουν και με αυτό τον τρόπο να στείλουν ένα μήνυμα στον Ερντογάν ότι δεν είναι αναντικατάστατος. Η απίθανη περίπτωση να πάνε όλα στραβά με την Τουρκία υπο­χρεώνει τους Αμερικανούς να έχουν plan b για τη «νοτιοανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το σχέδιο η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να έχει ρόλο πρωταγωνιστικό. Συνεπώς θα πρέπει να έχει και οπλοστάσιο που να βολεύει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Τα F-35 είναι αυτή τη στιγμή το Α και το Ω της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ[email protected]

 (ΠΗΓΗ: REAL NEWS-14/04/2019)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ