2019-04-17 13:00:19
Φωτογραφία για «Σφίγγει» στρατιωτικά και οικονομικά τον κλοιό στον Μαδούρο η Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Λατινική Αμερική, την Ρωσία και την Κούβα ως υπεύθυνες για την προσφυγική κρίση και για την κατάσταση στη Βενεζουέλα. 

«Το εκατό τοις εκατό της προσφυγικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει το Περού και η Κολομβία είναι άμεσο αποτέλεσμα των Ρώσων, των Κουβανών και του Νικολάς Μαδούρο», είπε ο Πόμπεο.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του CNN έκανε λόγο για «ειδικό σχέδιο» του Πενταγώνου με στόχο να ανασχέθει στρατιωτικά η Ρωσία, η Κούβα και η Κίνα στην περιοχή. Παρά το γεγονός ότι μια στρατιωτική επέμβαση δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, όπως αναφέρει το CNN, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τζον Μπόλτον ζήτησε από τον προσωρινό Υπουργό Αμύνης Πάτρικ Σάναχαν να εξετάσουν από κοινού τις επιλογές τους. Στόχος του Πενταγώνου σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ να διεξάγει κοινές ασκήσεις με το αντίστοιχο της Βραζιλίας ώστε να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στους συμμάχους του Κάρακας.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε πρόσφατα ότι στόχος του είναι να αυξηθούν τα στρατεύματα της χώρας σε 3 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2019, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η χώρα «νοσεί» από όλες τις απόψεις. Την ίδια ώρα που δήλωνε αυτά, οι αρχές της Βενεζουέλας φέρονται να πούλησαν περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό, βάρους εννέα τόνων σε πιθανούς αγοραστές του πολύτιμου μετάλλου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Με φόντο τα παραπάνω, ο Τζον Μπόλτον θα εκφωνήσει ομιλία σήμερα σε πολιτικούς εξόριστους από την Κούβα και τη Βενεζουέλα στο Μαϊάμι, στη διάρκεια της οποίας θα αναφερθεί στις ενέργειες του Λευκού Οίκου εναντίον της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Νικαράγουας, τριών κρατών που αποκαλεί «τρόικα της τυραννίας». Στην ομιλία του Μπόλτον το πιθανότερο είναι να ανακοινωθούν νέες στοχευμένες κυρώσεις και αυστηροποίηση των περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές με την Κούβα, που είχαν χαλαρώσει επί των ημερών του προηγούμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την Δευτέρα στο Σαντιάγο της Χιλής συνεδριάζει η Ομάδας της Λίμας (Καναδάς και 13 χώρες της Λατινικής Αμερικής), της οποίας η πλειονότητα των μελών αυτής έχει αναγνωρίσει τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ