2019-04-17 21:43:06
Φωτογραφία για Μεγάλο ενδιαφέρον από  τα διεθνή ΜΜΕ...
...για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών Το ζήτημα αναβίωσε με την κρίση χρέους, με τους Έλληνες να θεωρούν τη Γερμανία υπεύθυνη για...

τις σκληρές πολιτικές λιτότητας που επεβλήθησαν στη χώρα ως αντάλλαγμα για τα διεθνή δάνεια που της χορηγήθηκαν» αναφέρει τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ενδιαφέρον φαίνεται να είναι το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα και από ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία ασχολήθηκαν με την πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, που κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ακριβώς γι' αυτό το θέμα, στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro δημοσιεύεται τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), με τίτλο: «Ελλάδα: στη Βουλή συζητείται το ζήτημα των γερμανικών οφειλών». Σε αυτό αναφέρεται πως «οι Έλληνες βουλευτές ξεκίνησαν να συζητούν για το ψήφισμα που σχετίζεται με το αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, κυρίως για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκειας της ναζιστικής Κατοχής στην Ελλάδα, ζήτημα που εδώ και πολύ καιρό αμφισβητείται από το Βερολίνο».


Και συνεχίζει: «Η Βουλή των Ελλήνων καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το ζήτημα των γερμανικών οφειλών για τα ναζιστικά εγκλήματα και το αναγκαστικό δάνειο του 1942 αποτελεί θέμα συζήτησης στην Ελλάδα εδώ και χρόνια (επισήμως με ρηματική διακοίνωση από το 1995). Ωστόσο, το ζήτημα αναβίωσε με την κρίση χρέους, με τους Έλληνες να θεωρούν τη Γερμανία υπεύθυνη για τις σκληρές πολιτικές λιτότητας που επεβλήθησαν στη χώρα ως αντάλλαγμα για τα διεθνή δάνεια που της χορηγήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Ολομέλεια ξεχώρισε τα δύο αυτά ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως «δεν μας παρακολουθούν τώρα μόνο Έλληνες πολίτες, αλλά και η γερμανική κοινή γνώμη. Βασικός μας στόχος είναι να προσέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου με τη Γερμανία, ως φίλοι και σε σωστή βάση».

Η αλήθεια είναι πως η γερμανική κυβέρνηση αποκρούει ανέκαθεν την ελληνική βούληση ν' ανοίξει πάλι η υπόθεση. Ωστόσο, ο κ. Βούτσης ανέφερε σχετικά πως «αυτές οι διεκδικήσεις είναι πάντα ενεργές. Δεν εγκαταλείφθηκαν ποτέ από την Ελλάδα».
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ