2019-04-20 10:00:37
Φωτογραφία για Σοβαρούς κινδύνους κρύβουν για την υγεία τα σπορέλαια
Στα πιο γνωστά σπορέλαια συγκαταλέγονται το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο.

Τα έλαια σπόρων αποτελούν σχετικά πρόσφατη προσθήκη στη διατροφή. Λίγοι όμως γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το σώμα.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρόκειται για ασφαλές συστατικό. Έρευνες έχουν δείξει ωστόσο, ότι ανήκουν στις πιο βλαβερές τροφές που μπαίνουν στο ανθρώπινο σώμα.

Κατ’ αρχάς λίγοι ξέρουν ότι τα σπορέλαια παράγονται μέσα από μια «σκληρή» βιομηχανική διαδικασία με τη βοήθεια προϊόντων των… διυλιστηρίων, τα οποία παράγουν ένα εξαιρετικά πτητικό υγρό, το εξάνιο, λίγο πριν την παραγωγή βενζίνης, ώστε μέσω της εξάτμισής του να παραληφθεί το σπορέλαιο.

Στα πιο γνωστά σπορέλαια συγκαταλέγονται το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο.

Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και το βούτυρο, έρευνες δείχνουν ότι τα σπορέλαια έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.


Η κατανάλωσή τους συνδέεται με ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα, οι αυτοάνοσες νόσοι, οι επιπτώσεις στη γνωστική και ψυχική υγεία, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, η υπογονιμότητα, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η οστεοαρθρίτιδα.

Δείτε αναλυτικά τις επιπτώσεις από την κατανάλωσή τους στην υγεία:

 

Είναι ασταθή και ευαίσθητα προϊόντα: Τα βιομηχανικά σπορέλαια περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία οξειδώνονται εύκολα όταν εκτίθενται σε θερμότητα, φως και χημικές εισροές. Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται τρανς λιπαρά και υπεροξείδια λιπιδίων, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2, επιταχύνουν τη γήρανση και συνδέονται με χρόνιες παθήσεις.

Διαταράσσουν την ισορροπία των λιπαρών οξέων: Η κατανάλωση βιομηχανικών ελαίων σπόρων μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στην αναλογία ωμέγα-6 / ωμέγα-3 λιπαρά, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.

Καρκίνος: Τα βιομηχανικά σπορέλαια προέρχονται από γενετικά τροποποιημένα φυτά, όπως καλαμπόκι, σόγια, βαμβάκι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων ή επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί να βλάψει το σώμα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Τροφικές αλλεργίες: Οι εταιρείες χρησιμοποιούν συνθετικά αντιοξειδωτικά για την πρόληψη της οξείδωσης και της τάγγισης. Τα πρόσθετα, όπως τα BHA, BHT και TBHQ, έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών.

Είναι τοξικά: Από τους κατασκευαστές μέχρι τα εστιατόρια και τα σπίτια, τα βιομηχανικά σπορέλαια επανειλημμένα θερμαίνονται, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την επιβλαβή επίδραση του προϊόντος. Η επαναχρησιμοποίηση των λαδιών ξανά και ξανά, μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή τοξικών υποπροϊόντων που βλάπτουν το DNA και προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και βλάβες στο έντερο και το ήπαρ.
onmed
newsmessinia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ