2019-04-20 11:45:15
Φωτογραφία για Αυξάνονται διαρκώς τα περιστατικά βίας στα νοσοκομεία
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr

Λεκτική και φυσική βία από ασθενείς ή συνοδούς ασθενών εκτιμάται ότι έχει αντιμετωπίσει τους τελευταίους 12 μήνες τουλάχιστον ένας στους τέσσερις γιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών νοσοκομείων. Τα περιστατικά βίας σε βάρος προσωπικού των νοσοκομείων αποτελούν χρόνιο πρόβλημα για όλα τα συστήματα υγείας της Ευρώπης και, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, παρότι το φαινόμενο θεωρείται σχετικά νέο στη χώρα, είναι εξελισσόμενο και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει διαρκή αύξηση.

Οι καταγγελίες για περιστατικά βίας εντός των χώρων των νοσοκομείων από συγγενείς ασθενών είναι πλέον ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Ηδη τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 καταγγέλθηκαν τουλάχιστον έξι ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά βίας εις βάρος υπαλλήλων νοσοκομείων. Τέλη Μαρτίου, δύο μεθυσμένοι Ρομά γρονθοκόπησαν άσχημα έναν υπάλληλο προσωπικού ασφαλείας του Νοσοκομείου Παίδων Πατρών Καραμανδάνειο, ενώ έσπασαν και τις τζαμαρίες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, επειδή τους ζήτησαν να μην κάνουν φασαρία
. Μέσα Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα περιστατικά βίας, με αφορμή ένα παρόμοιο περιστατικό με θύτη πατέρα παιδιού και θύμα έναν γιατρό, που είχε καταγγελθεί στο «Αγία Σοφία». Την ίδια περίοδο, ένας γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από γιο ασθενούς με καρκίνο τελικού σταδίου, ο οποίος απεβίωσε. Τον Ιανουάριο, ασθενής μαχαίρωσε νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, ενώ νοσηλεύτρια και γιατρός στο Σισμανόγλειο δέχτηκαν άγρια επίθεση από άνδρα που έφερε τη γυναίκα του στο νοσοκομείο για να εξετασθεί.

Για την ανάσχεση του φαινομένου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ξεκινά το επόμενο διάστημα καμπάνια ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Σε πρώτη φάση, η καμπάνια περιλαμβάνει ειδικές αφίσες με συνθήματα κατά της βίας εναντίον του προσωπικού των νοσοκομείων. Οι αφίσες αυτές θα διανεμηθούν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ώστε να αναρτηθούν σε εμφανή σημεία στους χώρους τους, ενώ θα σταλούν και στους ιατρικούς συλλόγους-μέλη του ΠΙΣ προκειμένου με τη σειρά τους να τις προωθήσουν σε χώρους που επισκέπτεται το κοινό. Οπως δήλωσε, με αφορμή την καμπάνια, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «η Ιατρική είναι από τη φύση της συνυφασμένη με τον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία, και γι’ αυτό πρέπει να ασκείται με ηρεμία και σεβασμό προς ασθενείς και γιατρούς. Οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε με ενεργές δράσεις το φαινόμενο της βίας, ώστε να το ανακόψουμε και να αποτρέψουμε την επέκτασή του στα νοσοκομεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΙΣ έχει επισήμως αιτηθεί στο υπουργείο Υγείας να θέσει τη συγκεκριμένη δράση υπό την αιγίδα του.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ