2019-04-20 12:36:46
Φωτογραφία για Γρηγόρης Λέων: Το έργο της ιατροδικαστικής θα συνεχιστεί και στο δήμο της Αθήνας!
Το μικρό θαύμα που άλλαξε την ιατροδικαστική στην Ελλάδα ευελπιστεί να το συνεχίσει και στο Δήμο Αθηναίων, ο Γρηγόρης ΛέωνΙατροδικαστής και Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής

Εταιρίας.

Μετά από μια αδιάκοπη και επίμονη δουλειά στα πέντε χρόνια της θητείας του στην Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, κατάφερε καίρια θέματα του κλάδου, που δεν είχαν επιτευχθεί για δεκαετίες, όπως το άνοιγμα θέσεων στο ΕΣΥ, η νομική κατοχύρωση της ιατροδικαστικής στο ΕΣΥ, η αλλαγή του χρόνου της ειδικότητας με προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα να λυθούν. Τον ίδιο αγώνα θέλει να δώσει και στον πρώτο δήμο της χώρας ώστε να ανέβει η “Αθήνα ψηλά”.

Διαβάστε τι αναφέρει στη συνέντευξή του στο www.HealthReport.gr ο Γρηγόρης Λέων για τις αλλαγές στον τρόπο απόκτησης ειδικότητας, την απόφασή του να πολιτευτεί, για τον λόγο που επέλεξε το ψηφοδέλτιο του Κ.Μπακογιάννη και για τα όνειρά του για την πρωτεύουσα..


Είδαμε πρόσφατα ένα νέο νομοσχέδιο για τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Τι αλλάζει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Μετά τον πρόσφατο Νόμο 4596/2019 αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι ότι ενισχύεται η ιατροδικαστική στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έτσι κατοχυρώνεται πλήρως ένας σημαντικός πυλώνας άσκησης της ιατροδικαστικής από το δημόσιο, καθώς ο νέος νόμος καθορίζει σαφώς ότι οι ιατροδικαστές του ΕΣΥ συμμετέχουν ισότιμα στις ιατροδικαστικές πράξεις μαζί με τους συναδέλφους των ιατροδικαστικών υπηρεσιών. Αυτά ως προς τη θεωρία.

Γιατί για να δουν οι πολίτες την αλλαγή αυτή στις παρεχόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νέος νόμος και -σε συνδυασμό με τον ιδρυτικό Νόμο του ΕΣΥ- να δημιουργηθούν ιατροδικαστικά τμήματα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ξεκινώντας από τις πρωτεύουσες νομών όπου δεν υπάρχει κανείς ιατροδικαστής.

Καταγράφεται μία αύξηση των φαινομένων σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης. Πού το αποδίδετε αυτό;

Τα τελευταία χρόνια τόσο οι δημόσιες δομές της χώρας όσο και τα ιδιωτικά ιατροδικαστικά ιατρεία που υπάρχουν σε διάφορες πόλεις καταγράφουν ολοένα και περισσότερες καταγγελίες σωματικής κακοποίησης. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η τεράστια προσπάθεια που κάνουμε ως Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, με ημερίδες, διαλέξεις και καμπάνιες ενημέρωσης ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που το χρειαστεί. Βέβαια ακόμα μιλάμε για περίπου 200 καταγγελίες ετησίως, όταν οι βιασμοί εκτιμούμε ότι είναι περίπου 5.000. Συνεπώς στα θέματα σεξουαλικής κακοποίησης έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Ωστόσο, όσο οι δομές αυξάνονται τόσο πιο εύκολη γίνεται η πρόσβαση σε αυτές και επομένως διευκολύνονται τα θύματα να καταγγείλουν τα περιστατικά.

Τι άποψη έχετε ως Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία για το νέο τρόπο εξετάσεων των ιατρικών ειδικοτήτων;

Καταρχήν εκτιμούμε ότι ξεκινάμε ανάποδα. Θα έπρεπε πρώτα να δημιουργήσουμε ενιαία προγράμματα σπουδών, να κάνουμε τα χρόνια της ειδικότητας μία διαδικασία κυρίως εκπαιδευτική, να αξιολογήσουμε τα εκπαιδευτικά κέντρα και στη συνέχεια ναι, να προχωρήσουμε στον καθορισμό του πλαισίου αξιολόγησης των ειδικευομένων για τη λήψη της εκάστοτε ειδικότητας. Αρκεί να σας πω ότι η Επιτροπή Ιατροδικαστικής του ΚΕΣΥ, η οποία είναι υπεύθυνη γι’ αυτά τα θέματα, δεν έχει συγκληθεί παρά μόνο ελάχιστες φορέςστην αρχή. Όταν δε βάζουμε σωστά θεμέλια, οτιδήποτε και να χτίσουμε θα κινδυνεύει να καταρρεύσει. Είναι σαφές λοιπόν ότι οι εξετάσεις ειδικότητας είναι ένα θέμα που έρχεται με λάθος τρόπο και σε λάθος χρόνο.

Είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηνών με τον Κώστα Μπακογιάννη. Θεωρείτε ότι η εμπειρία σας στην Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία θα βοηθήσει στη μελλοντική διοίκηση στο δήμο Αθηναίων;

Έχω μεγαλώσει και ζω στο κέντρο της Αθήνας, διατηρώ ιατρείο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, συνεπώς γνωρίζω τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές της πόλης πάρα πολύ καλά.

Το κάλεσμα του Κώστα Μπακογιάννη ήταν πραγματικά τιμή για εμένα. Πιστεύω ότι εκτίμησε τη δουλειά που έχουμε κάνει αυτά τα πέντε χρόνια της θητείας μου στην Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.

Δουλειά που έφερε για την ιατροδικαστική αποτελέσματα που δεν είχαν επιτευχθεί για δεκαετίες, όπως το άνοιγμα θέσεων στο ΕΣΥ, η νομική κατοχύρωση της ιατροδικαστικής στο ΕΣΥ, η αλλαγή του χρόνου της ειδικότητας με προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλά άλλα. Μπορούμε να μιλήσουμε για μία μικρή επανάσταση.

Αυτή η εμπειρία διοίκησης -και συνεχούς δημιουργικής αντιπαράθεσης με την κεντρική εξουσία- σε συνδυασμό με τη γνώση της κοινωνικής κατάστασης της πόλης -όπως τη βλέπει ένας ιατροδικαστής μέσα από τα καθημερινά περιστατικά, νομίζω είναι πολύτιμη για μια δημοτική αρχή. Και όχι μόνο στο κομμάτι της δημόσιας υγείας. Θεωρώ ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από μαχητέςπου όμως έχουν όπλα τους τη γνώση του συστήματος, την εμπειρία της διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία, το σεβασμό της νομιμότητας. Οι βίαιοι διεκδικητές και οι άχρωμοι διαχειριστές δεν έχουν καμία τύχη και μεσοπρόθεσμα βλάπτουν το σκοπό που θεωρητικά υπηρετούν.

Επομένως, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, ναι, θεωρώ την εμπειρία μου σημαντική για την επόμενη δημοτική αρχή και ελπίζω οι Αθηναίοι να με τιμήσουν με τον έναν από τους τρεις σταυρούς τους που δικαιούνται για τους δημοτικούς συμβούλους.

https://www.healthreport.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ