2019-04-21 21:01:18
Φωτογραφία για Εγκαίνια Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βορείων Τζουμέρκων
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 21 Απριλίου 2019, τα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βορείων Τζουμέρκων, παρουσία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, του

Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Ταφύλλη και του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστρατήγου ΠΣ Βασίλειου Ματθαιόπουλου.

Η ίδρυση του Κλιμακίου θα ενισχύσει την επιχειρησιακή δράση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου στην αντιμετώπιση των αστικών και δασικών πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών στον ορεινό όγκο της περιοχής. Το Κλιμάκιο θα εδρεύει στην Τοπική Κοινότητα Πραμάντων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων του νομού Ιωαννίνων και για τη λειτουργία του, παραχωρήθηκε χώρος από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, ενώ η Ημερήσια Διαταγή διαβάστηκε από τον Διοικητή της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου, Αρχιπύραρχο Θωμά Ρίζο.


Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη άνοιξε την ομιλία της αναφέροντας: «Φίλες και φίλοι, χαίρομαι που συναντιόμαστε εδώ σήμερα, στα Πράμαντα, την καρδιά των Τζουμέρκων, με ό,τι αυτός ο ορεινός όγκος σημαίνει για την ιστορία τους. Αλλά είμαστε εδώ και για να συμβάλλουμε στις απαραίτητες υποδομές που χρειάζεται ο τόπος για να αναπτυχθεί. Ο λόγος της σημερινής μας συνάντησης είναι η τήρηση μιας υπόσχεσης που έδωσα στο δήμαρχο και στους κατοίκους της περιοχής όταν έθεσαν το αίτημα για την ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στα Πράμαντα. Ένα αίτημα ομολογουμένως δικαιολογημένο, για τη λειτουργία μιας σημαντικής υποδομής για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Μια υπόσχεση που κάναμε πράξη μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. […]», ενώ αναφέρθηκε και στο υπό αναστύλωση γεφύρι της Πλάκας, σχολιάζοντας: «[…]Δεν είναι από σύμπτωση της τύχης που είχαμε την κατάρρευση του γεφυριού με τις πλημμύρες του Άραχθου. Οι κλιματολογικές αλλαγές είναι έντονες και παρούσες. Οι απώλειες που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια από φυσικές καταστροφές είναι πολύ σημαντικές. Για το λόγο αυτό, για όλο τον ευρωπαϊκό χώρο συντάσσεται ένα θεσμικό πλαίσιο συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού, το οποίο θα εξειδικεύεται σε κάθε επιμέρους χώρα ξεχωριστά. […]». Στη συνέχεια η Υπουργός τόνισε τη σημασία του νέου Πυροσβεστικού Κλιμακίου, αναφέροντας: «[...]Όπως καλά ξέρετε τα Τζουμέρκα, χειμώνα καλοκαίρι, συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό παραθεριστών και πολλές δραστηριότητες. Αγροτουρισμός, ορειβασία, πεζοπορία, αναρριχήσεις, κατάβαση ποταμών, περιπατητικές διαδρομές σε ορεινά μονοπάτια. Όλα αυτά κάθε χρόνο με αυξητική τάση. Αυτό σημαίνει και αυξημένα περιστατικά παροχής υπηρεσιών πυρόσβεσης ή διάσωσης. Με τις υφιστάμενες δομές του Πυροσβεστικού Σώματος χρειαζόταν να καλυφθούν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις δηλαδή 60-80 km σε δύσβατο ορεινό περιβάλλον για να αντιμετωπισθούν. Το Κλιμάκιο Βορείων Τζουμέρκων θα ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες στην περιοχή, την ασφάλεια των παραδοσιακών οικισμών, των κατοίκων και των επισκεπτών αλλά και την προστασία του ιδιαίτερου φυσικού πλούτου. […]», και έκλεισε την ομιλία της ευχόμενη: «[…]καλή δύναμη στο προσωπικό που θα αναλάβει το επιχειρησιακό πεδίο του κλιμακίου με τη σιγουριά ότι θα δώσει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής».

Στην ομιλία του, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος τόνισε:« […]Ένα κλιμάκιο που θα συμβάλει στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Νομού Ιωαννίνων και στην Ήπειρο γενικότερα. Εμείς στοχεύουμε στην άμεση επέμβαση και στην αποτελεσματικότητα σε κάθε επιχείρηση πυρκαγιάς και διάσωσης και επιδιώκουμε τόσο την μείωση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών όσο και στις καμένες εκτάσεις.[...]». Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει και το Πυροσβεστικό Σώμα σχολιάζοντας: «[…]Ένα πράγμα όμως είναι σε όλους μας γνωστό το ότι η πυρκαγιά ως φαινόμενο δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Ωστόσο παρατηρούμε και συνεχώς επιβεβαιώνουμε, ότι σε όλες τις γωνιές του πλανήτη εκδηλώνονται ακραία φυσικά φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται μπροστά μας με πυρκαγιές και πλημμυρικά φαινόμενα που τα προηγούμενα χρόνια ήταν μικρής έκτασης και τώρα εξαπλώνονται σε ελάχιστο χρόνο και μετατρέπονται σε μεγάλες φυσικές καταστροφές. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο που εγκαινιάζουμε σήμερα δείχνει το πραγματικό ενδιαφέρον της Πολιτείας για την ενίσχυση της ασφάλειας σε αυτό τον τόπο. […]». Απευθυνόμενος στους πυροσβέστες που θα στελεχώσουν το νέο αυτό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο ανέφερε: «[…]Είμαι βέβαιος ότι θα επιτελέσετε το καθήκον σας, με γενναιότητα αλλά και με ασφάλεια, συνεχίζοντας την παράδοση του Πυροσβεστικού Σώματος.[…]».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καρχιμάνης και ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ιωάννης Σεντελές στο χαιρετισμό τους τόνισαν τη σημασία της ίδρυσης του νέου Πυροσβεστικού Κλιμακίου για την περιοχή, ενώ ευχαρίστησαν όλους όσους βοήθησαν στην δημιουργία του και ευχήθηκαν στους πυροσβέστες που το στελέχωσαν καλή επιτυχία στο έργο τους.

Στην τελετή παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Επιπυραγός Ευάγγελος Αρβυθάς εκπροσωπώντας την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Αικατερίνη Παπακώστα-Σιδηροπούλου, οι Βουλευτές Ιωαννίνων Στέφος Ιωάννης, Καραγιάννης Ιωάννης, Μαντάς Χρήστος, Τασούλας Κωνσταντίνος, ο Βουλευτής Άρτας Τσίρκας Δημήτριος, η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Λυδία Κονιόρδου, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Μιχελάκης , ο Αντιδήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νικόλαος Βαΐτσης και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Σκούμας Κωνσταντίνος, εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και πλήθος κόσμου . Το «παρών» από το Πυροσβεστικό Σώμα έδωσαν ο Συντονιστής Υποστήριξης Επιτελείου Α.Π.Σ. Υποστράτηγος ΠΣ Αναστάσιος Σωτήρχος, ο Επιχειρησιακός Συντονιστής με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Υποστράτηγος ΠΣ Σπυρίδων Βαρσάμης, Διευθυντές Διευθύνσεων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, Διοικητές νομών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Αξιωματικοί και Πυροσβέστες, ο Επίτιμος Υπαρχηγός Π.Σ. Δημοσθένης Αναγνωστάκης, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας.

        
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ