2019-04-23 09:23:42
Φωτογραφία για Οι Έλληνες κομάντος του Ινδικού Ωκεανού – Ποιοι είναι
Η σύλληψη τριών Ελλήνων που επέβαιναν σε εμπορικό πλοίο, από το ναυτικό της Νιγηρίας, επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας που τα τελευταίας χρόνια

χρησιμοποιούν οι εφοπλιστές για την ασφάλεια των πλοίων τους στον Ινδικό Ωκεανό. Ασφάλεια έναντι των επιθέσεων πειρατών.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι γραμμένο από άνθρωπο που γνωρίζει καλά το θέμα και τα προβλήματα αυτών των αποστολών.

Η πειρατεία στις ακτές της Σομαλίας

Η Σομαλία, μια ταραγμένη από τις εμφύλιες συρράξεις χώρα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχημένου κράτους   (failed state). Η αναρχία που επικράτησε σαν αποτέλεσμα του πολέμου, επεκτάθηκε σταδιακά και στη θάλασσα.

Από το 2005, το φαινόμενο της πειρατείας στα νερά της Σομαλίας και πλησίον, αρχίζει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Οι πειρατές συνήθως είναι ψαράδες που γνωρίζουν τα νερά της περιοχής και πρώην στρατιωτικοί.  Για τις επιθέσεις, χρησιμοποιούνε μικρά ξύλινα σκάφη που αναπτύσσουν ταχύτητα μέχρι και 25 μίλια. Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει τυφέκια AK-47 και εκτοξευτές ρουκετών RPG, με τα οποία βάλουν εναντίον του πλοίου. Πλησιάζουν με τα μικρά γρήγορα σκάφη και με τη χρήση μεταλλικής σκάλας σκαρφαλώνουν στο κατάστρωμα του πλοίου.


Πηγή φωτογραφίας : www.telegraph.co.uk

Αρχικά οι περισσότερες επιθέσεις πραγματοποιούνται μέσα στον κόλπο του Άντεν. Αν η επίθεση πετύχει και πάρουν τον έλεγχο,  οδηγούνε το πλοίο στη Σομαλία και κρατάνε το πλήρωμα ως ομήρους. Για την απελευθέρωση τους απαιτούνε λύτρα από την εταιρεία, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουνε κάποια αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Όταν τα λύτρα ρίχνονται με αλεξίπτωτο από ελικόπτερο,  απελευθερώνουν το πλήρωμα και το πλοίο.

Η πειρατεία στη Σομαλία εξελίσσεται σε βιομηχανία.  Στο χρηματιστήριο της πειρατείας στα  λιμάνια – στέκια των πειρατών, οι  επενδυτές εξοπλίζουν τις  πειρατικές ομάδες και αγοράζουν δικαιώματα από τα μελλοντικά λύτρα.

Με την άνοδο της πειρατείας, οι Σομαλοί αναβαθμίζονται επιχειρησιακά και αλλάζουν τακτική. Πλέον χρησιμοποιούν μεγάλα ψαράδικα ή εμπορικά πλοία για βάση, και έτσι διεξάγουν επιθέσεις πολύ μακριά από τις ακτές της Σομαλίας,  μέσα στον Ινδικό ωκεανό.

Xάρτης της πειρατείας 2005-2010. Πηγή : wikipedia

Μέτρα ενάντια των πειρατών

Η σομαλική πειρατεία αποτελεί  απειλή για τη διεθνή ναυτιλία και την παγκόσμια οικονομία. Από την περιοχή μετακινείται το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαίων του περσικού κόλπου και ένα μεγάλο ποσοστό των εμπορευμάτων που ταξιδεύουν από την Ασία προς την Ευρώπη. Στην περιοχή πλέουν πολεμικά πλοία χωρών από όλο τον κόσμο, για την προστασία των εμπορικών σκαφών. Αναγνωρίζεται επίσης από διεθνείς οργανισμούς, το δικαίωμα στα πλοία να φέρουν ενόπλους φρουρούς, με σκοπό την αυτοάμυνα σε περίπτωση πειρατικής επίθεσης.

Παρά τις ναυτικές περιπολίες πολεμικών πλοίων, η σομαλική πειρατεία συνεχίζει τις επιτυχημένες επιθέσεις . Από το 2008 μέχρι και το 2011, η κατάσταση στην περιοχή είναι ανεξέλεγκτη, με επιθέσεις να λαμβάνουν μέρος σχεδόν κάθε μέρα. Αποδεικνύεται   πρακτικά αδύνατη η αστυνόμευση μιας τόσο μεγάλης περιοχής. Η περιοχή υψηλού κινδύνου (high risk area),  περιλαμβάνει τμήμα του βόρειου Ινδικού ωκεανού, τον κόλπο του Άντεν, και το νότιο τμήμα της Ερυθράς θάλασσας.

Οι Έλληνες φρουροί του Ινδικού ωκεανού

Πολλά από τα καράβια που πλέουν στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού ωκεανού, είναι ελληνικών συμφερόντων.  Αρκετά από αυτά φέρουν την ελληνική σημαία. Η σομαλική πειρατεία αποτελεί απειλή και για την ελληνική ναυτιλία, αφού αρκετά από τα θύματα των πειρατών είναι πλοία ελληνικών συμφερόντων και Έλληνες ναυτικοί που καταλήγουν όμηροι τους.

Πολλές εταιρείες ναυτιλιακής ασφάλειας ιδρύονται εκείνη την εποχή, στέλνοντας ομάδες ασφαλείας πάνω στα πλοία που διέρχονται την περιοχή. Οι πρώτες ομάδες  είναι άοπλες, και η επιτυχής διέλευση από την περιοχή βασίζεται στην καλή οχύρωση του πλοίου που καθιστά πολύ δύσκολη την  κατάληψη του. Με τις διάφορες αλλαγές στη νομοθεσία, οι φρουροί μπορούν πλέον να φέρουν όπλα. Αυξάνεται έτσι κατακόρυφα το επίπεδο ασφαλείας πάνω στα πλοία.

Αρκετές από τις εταιρείες ναυτιλιακής ασφάλειας είναι ελληνικών συμφερόντων. Οι Έλληνες εφοπλιστές, προτιμούνε τους Έλληνες φρουρούς για να προστατεύουν τα πλοία τους. Οι Έλληνες ναυτικοί, νιώθουν ασφάλεια να έχουν πάνω στο πλοίο για φρουρούς συμπατριώτες τους, οι οποίοι με τον επαγγελματισμό που τους διακρίνει έγιναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές στον κλάδο.

Συνήθως οι ομάδες αποτελούνται από 3-4 άτομα, ένας εκ των οποίων είναι ο ομαδάρχης. Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει ατομικό οπλισμό (ημιαυτόματα τυφέκια, σφαίρες, γεμιστήρες) και υλικά προστασίας (αλεξίσφαιρα, κράνη). Επιβιβάζονται στο πλοίο πριν την περιοχή υψηλού κινδύνου και προετοιμάζουνε  το πλοίο και το πλήρωμα για τη διέλευση από την περιοχή. Η γέφυρα του πλοίου επανδρώνεται σε 24ωρη βάση από τα μέλη της ομάδος, με σκοπό την επιτήρηση και έγκαιρη κινητοποίηση σε περίπτωση προσέγγισης από ύποπτα σκάφη. Όταν διέλθουνε την περιοχή, η ομάδα αποβιβάζεται για να επιστρέψει στη Ελλάδα, ή να συνεχίσει με άλλο πλοίο.

Τα τελευταία χρόνια, οι πειρατικές επιθέσεις γύρω από τις ακτές της Σομαλίας έχουν μειωθεί σημαντικά. Η πικρή εμπειρία όμως των προηγούμενων ετών, έχει αποτέλεσμα οι άνθρωποι της ναυτιλίας να παίρνουν τα μέτρα τους, και να κάνουν ακόμα χρήση της νομοθεσίας που τους δίνει το δικαίωμα να επιβιβάζουν ενόπλους φρουρούς στα πλοία τους.  Στον κόλπο του Άντεν και στην Ερυθρά θάλασσα, γίνονται ακόμη ναυτικές περιπολίες πολεμικών σκαφών. Όπως λένε οι ειδικοί, αν υπάρξει χαλάρωση η πειρατεία θα επιστρέψει.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουνε κάπου στον ωκεανό κάποιοι Έλληνες φρουροί που αγρυπνούν. Χρειάστηκε χρόνια να κατασταλεί η πειρατεία ανοιχτά της Σομαλίας. Και κανείς προφανώς δεν έχει τη διάθεση, να αντιμετωπίσει πάλι στο μέλλον τις ίδιες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν τώρα έξω από τη Νιγηρία και στις θάλασσες της νοτιοανατολικής Ασίας. Όπως έλεγαν οι πρόγονοι μας, «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».

https://www.militaire.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ