2019-04-24 07:10:28
Φωτογραφία για Τρώμε δηλητήρια
Άραγε το γεγονός ότι αναρίθμητες ασθένειες ταλανίζουν εκατομμύρια ανθρώπους είναι κάτι το φυσιολογικό; Αρθρίτιδα, άσθμα, καρκίνος, κυστική ίνωση και Aλτσχάιμερ είναι μερικές από τις χρόνιες ασθένειες που εξελίχθηκαν στη μεγαλύτερη επιδημία που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα.

Παρά το γεγονός ότι επηρεάζει κάθε οικογένεια, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, το ευρύ κοινό δεν είναι ενημερωμένο για την επιδημία, ούτε για τις αιτίες που την προκαλούν. Μάλλον πρέπει να ανησυχούμε πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζουμε.

Ο εξειδικευμένος σε περιβαλλοντικά θέματα δημοσιογράφος Robert Hunziker, δεν κρούει μόνο τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά μας λέει ότι είμαστε ήδη όλοι μας σε θανάσιμο κίνδυνο. Γι΄αυτό και υποφέρουμε. Σύμφωνα με μελέτη του Rand Corporation, το 60% των Αμερικανών αναφέρει ότι έχει μια χρόνια πάθηση ενώ ένα 40% υποφέρει από πολλαπλές χρόνιες παθήσεις.

«Σχεδόν 150 εκατομμύρια Αμερικανοί ζούνε με τουλάχιστον με μια χρόνια πάθηση
. Περίπου 100 εκατομμύρια. εξ αυτών ζούνε καθημερινά με πέντε τουλάχιστον χρόνιες παθήσεις ή και περισσότερες.». Οι ΗΠΑ έχουν γονατίσει από τις χρόνιες ασθένειες, ενώ, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Hunziker στο περιοδικό CounterPunch, είναι ευρέως αποδεκτή η άποψη ότι «ένα από αυτά τα πράγματα συμβαίνουν απλά με την πάροδο του χρόνου«. Ίσως αυτό είναι λάθος συμπέρασμα.

Οι άνθρωποι επιβάλλεται να απαιτήσουν να πληροφορηθούν για τις αιτίες των χρόνιων παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, το Aλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Ο Hunziker υποστηρίζει ότι όλες αυτές οι αρρώστιες διασυνδέονται μεταξύ τους. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι κύριες αιτίες θανάτου ήταν οι μολυσματικές ασθένειες, όπως η φυματίωση, η πνευμονία ή η διάρροια. Οι λοιμώδεις ασθένειες μεταδίδονται από άτομο σε άτομο.

Αυτές, λοιπόν, οι μολυσματικές ασθένειες με την πάροδο του χρόνου αντιμετωπίστηκαν, τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο και πλέον σήμερα έχουν αντικατασταθεί από τις χρόνιες παθήσεις. Εφόσον, όμως, οι χρόνιες ασθένειες δεν είναι μεταδοτικές τότε για ποιο λόγο υποφέρουν τόσα εκατομμύρια συνανθρώπων; Όταν 150 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι εξουθενωμένοι από αυτές τις ασθένειες, τότε είναι προφανές ότι κάτι πάει στραβά.

Τρώμε δηλητήρια «Οι άνθρωποι εκπέμπουν πάνω από 250 δισεκατομμύρια τόνους χημικών ουσιών ετησίως, σε μια τοξική ‘χιονοστιβάδα’ που βλάπτει τους ανθρώπους και τη ζωή παντού στον πλανήτη» λέει ο Julian Cribb, συγγραφέας του «Surviving the 21st Century». Τα χημικά εντομοκτόνα ψεκάζονται παντού, σε όλο τον πλανήτη και η ζημιά εμφανίζεται πρωτίστως στην θρεπτική ανεπάρκεια αυτών που καλλιεργούμε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, τα μεταλλικά στοιχεία στα οπωροκηπευτικά μειώθηκαν κατά 76% μέσα σε 50 χρόνια. Έτσι, τα λαχανικά που τρώνε σήμερα οι καλοζωισμένοι Αμερικανοί περιέχουν μόνο το 24% της διατροφικής αξίας των μεταλλικών στοιχείων που απολάμβαναν οι παππούδες τους. Την ίδια στιγμή, στην ΕΕ η καρκινογόνα γλυφοσάτη πήρε παράταση «ζωής» με προεξάρχουσα την Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση άναψε απροσδόκητα το πράσινο φως για τη συνέχιση της χρήσης του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου για τα επόμενα πέντε χρόνια στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει ο Hunziker τα παρασιτοκτόνα θέτουν σε κίνδυνο τις συνθήκες του εδάφους, υποβαθμίζοντας τη θρεπτική του αξία. Εν συνεχεία μολύνουν τα τρόφιμα που καταλήγουν στα ράφια των μπακάλικων. Κατά συνέπεια, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων βρίσκονται μέσα στα κατακόκκινα μήλα, στις παιδικές φρουτόκρεμες, στο ζεστό ψωμί, στις μπάρες δημητριακών, στον φρέσκο σολομό, στα λεμόνια, στα μαρούλια, στα ζουμερά ροδάκινα, στα γευστικά νεκταρίνια, στις αγαπημένες τηγανητές πατάτες και στις φράουλες.

«Οι άνθρωποι πρέπει να μειώσουν την έκθεση τους στα φυτοφάρμακα καθώς αυτά σχετίζονται με σοβαρές ασθένειες. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης-ορόσημο βρήκαν πειστικές ενδείξεις σοβαρών κινδύνων για την υγεία όπως ο καρκίνος, οι νόσοι του νευρικού συστήματος και τα αναπαραγωγικά προβλήματα σε άτομα που εκτίθενται σε φυτοφάρμακα στο σπίτι ή στον κήπο» αναφέρει έκθεση της καναδικής ιατρικής ένωσης The Ontario College of Family Physicians.

Παρόμοιες έρευνες συνδέουν όλο και περισσότερο την έκθεση στα φυτοφάρμακα με όλο και περισσότερες περιπτώσεις νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η λευχαιμία, η παιδική λευχαιμία, το λέμφωμα, το άσθμα κλπ. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού έχουν 5 έως 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο αίμα. Η έκθεση εξέτασε 265 μεμονωμένες μελέτες φυτοφαρμάκων για την ανθρώπινη υγεία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όλες οι κατηγορίες φυτοφαρμάκων συνδέονται με σοβαρή βλάβη στον άνθρωπο.

Κανείς δεν την γλιτώνειΈτσι ο κόσμος δηλητηριάζεται με χημικά, διαπράττοντας ουσιαστικά «αυτοκτονία», όπως λέει ο Hunziker, χωρίς να ευαισθητοποιείται και να ενημερώνεται από τις ρυθμιστικές αρχές (δηλαδή τις κυβερνήσεις) ότι περίπου 150.000.000 Αμερικανοί εκτίθενται σκόπιμα στον κίνδυνο των χρόνιων παθήσεων. Το γεγονός αυτό ξεπερνά κάθε λογική, αλλά είναι μια πραγματικότητα και αγνοείται.

Οι ανθρωπογενείς χημικές ουσίες έχουν μακράν το μεγαλύτερο αποτύπωμα. Ωστόσο αυτό παραμένει άγνωστο και είναι το λιγότερο ρυθμιζόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρει έρευνα του ΟΗΕ, οι περισσότερες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στον πλανήτη δεν εξετάζονται ποτέ για τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Κανείς, λοιπόν, δεν την γλιτώνει.

Ο υδράργυρος βρίσκεται στις πολικές αρκούδες. Ο πληθυσμός των εντόμων έπεσε 75%. Τα χιόνια στο Έβερεστ είναι τόσο μολυσμένα που δεν ανταποκρίνοναι στα πρότυπα του πόσιμου νερού της EPA. Ακόμα και τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην επιπλοποιία εντοπίζονται σε καλαμάρια που βρίσκονται σε βαθιά ύδατα. «Ναι, κάτι πολύ άσχημο συμβαίνει», καταλήγει ο ερευνητής δημοσιογράφος.
slpress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ