2019-04-24 13:46:50
Φωτογραφία για «Πύραυλος» οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου
Από την απαγόρευση αγορών πετρελαίου από το Ιράν είχαν εξαιρεθεί για περίοδο 6 μηνών η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ιταλία και η Ελλάδα. Η Ελλάδα όμως έχει σταματήσει εδώ και αρκετούς μήνες τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Aπό την πλευρά του το Ιράν διαμήνυσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να μειώσουν τις ιρανικές εξαγωγές αργού: «Εχουμε χρόνια εμπειρίας στην εξουδετέρωση πληγμάτων από τους εχθρούς της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων χθες πηγή του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου στο πρακτορείο Tasnim

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 6 μηνών εκτοξεύτηκαν χθες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την άρση των εξαιρέσεων στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για τις ιρανικές εξαγωγές αργού.

Η τιμή του μπρεντ σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη του 3%, αγγίζοντας έως και τα 74,31 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Νοεμβρίου του 2018, πριν υποχωρήσει το απόγευμα στα 73,87 δολάρια.


Ανάλογη άνοδο κατέγραψε και η τιμή του αμερικανικού αργού που έφτασε ώς τα 65,87 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Οκτωβρίου 2018 πριν υποχωρήσει και αυτό προς τα 65,50 δολάρια ανά βαρέλι.

Τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης και σε όσες χώρες δεν θα σέβονταν αυτές.

Επίκεντρο των κυρώσεων ήταν η απαγόρευση αγορών πετρελαίου από το Ιράν. Από το μέτρο αυτό εξαιρέθηκαν, όμως, για περίοδο 6 μηνών, 8 χώρες: η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον δεν προτίθεται να δώσει νέα περίοδο χάριτος στις 8 χώρες μετά τις 2 Μαΐου, τονίζοντας ότι απώτερος στόχος των κυρώσεων είναι να μηδενιστούν οι πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν.

Η άρση των εξαιρέσεων δεν αναμένεται να επηρεάσει πάντως την ελληνική αγορά και την επάρκειά της σε αργό, αφού οι ελληνικές εταιρείες εμπορίας και διύλισης έχουν σταματήσει να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Αντίθετα η Κίνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή ιρανικού αργού, επανέλαβε χθες την αντίθεσή της με τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι υπερβαίνει τη δικαιοδοσία της.

«Η συνεργασία της Κίνας με το Ιράν είναι ανοιχτή, διαφανής, λογική και νόμιμη και πρέπει να γίνεται σεβαστή», δήλωσε μεταξύ άλλων χθες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang.

Από την πλευρά του το Ιράν διαμήνυσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να μειώσουν τις ιρανικές εξαγωγές αργού.

«Είτε συνεχιστούν οι εξαιρέσεις είτε όχι, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν δεν θα γίνουν ποτέ μηδενικές παρά μόνον όταν οι Αρχές της χώρας αποφασίσουν να τις διακόψουν... Το Ιράν δεν περιμένει τις αποφάσεις των ΗΠΑ για να εξαγάγει το πετρέλαιό του.

»Εχουμε χρόνια εμπειρίας στην εξουδετέρωση πληγμάτων από τους εχθρούς της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων χθες πηγή του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου στο πρακτορείο Tasnim.

Ας σημειωθεί ότι από τον περασμένο Νοέμβριο που ισχύουν οι αμερικανικές κυρώσεις, οι (επίσημες) εξαγωγές του Ιράν έχουν μειωθεί από τα περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε 1 εκατομμύριο βαρέλια.

Η αφαίρεση ακόμη ενός εκατομμυρίου βαρελιών από την παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να προκαλέσει νέο ανοδικό μπαράζ στις τιμές που μόνο φέτος σημειώνουν άνοδο μεγαλύτερη του 30%.

Κάτι τέτοιο –και πιο συγκεκριμένα πιθανή διατήρηση των τιμών πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι– θα πρέπει, λογικά, να το απεύχεται ο Ντόναλντ Τραμπ που προετοιμάζει αυτόν τον καιρό τις μηχανές του για τη διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας στον Λευκό Οίκο.

Διόλου τυχαία η «σύμμαχος» Σαουδική Αραβία έσπευσε χθες πρώτη και καλύτερη να ανακοινώσει ότι μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΠΕΚ προτίθεται να καλύψει τυχόν κενά που θα προκαλέσει στην αγορά η απόσυρση του ιρανικού πετρελαίου.

https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/192656_pyraylos-oi-diethneis-times-toy-petrelaioy
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ