2019-04-25 10:06:00
Φωτογραφία για Αλλάζει την ατζέντα ο Τσίπρας...
Από τον Πολάκη στην οικονομία Κινούμενος σε ξεκάθαρα προεκλογικούς ρυθμούς, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Κίνα όπου θα βρεθεί σήμερα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα τόσο προς τη ΝΔ όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του, πως το «παιχνίδι» θα παιχτεί γύρω από την οικονομία. Το γεγονός πως η Ελλάδα εμφανίζει υπερπλεόνασμα για...

τέταρτη συνεχόμενη χρονιά αναμένεται να αξιοποιηθεί στο έπακρο από το Μέγαρο Μαξίμου σε έναν πολιτικό χρόνο που δεν είναι ουδέτερος, αλλά συμπίπτει με πολλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε συνέχεια της χθεσινής του τοποθέτησης στη Βουλή, που κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αντιπερισπασμό που προσπαθεί να πετύχει με τον Παύλο Πολάκη, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το πλεόνασμα του 2018 που υπερβαίνει τον στόχο κατά 0,9%. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν ήταν η πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.Άρωμα εκλογών


Ο πρωθυπουργός αναμένεται με την επιστροφή του από το Πεκίνο την άλλη εβδομάδα να προβεί και στις τελικές ανακοινώσεις για το πακέτο των παροχών, στο οποίο έχει καταλήξει με το οικονομικό επιτελείο. Η λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της περιόδου των προγραμμάτων θα είναι το βασικό «όπλο» του πρωθυπουργού στην πορεία προς τις κάλπες καλώντας τη ΝΔ να τοποθετηθεί από τη στιγμή που υποστήριζε πως η χώρα έχει μπει στο 4ο μνημόνιο. Το Μαξίμου θα ζητήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με το πακέτο θετικών μέτρων, το οποίο θα έρθει πολύ σύντομα για ψήφιση στη Βουλή επιβεβαιώνοντας όσα έχει υποστηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας για τη νέα οικονομική πολιτική, που ακολουθεί η κυβέρνηση από την περσινή ΔΕΘ και μετά.

Είναι φανερό πως πέρα από την απάντηση στη ΝΔ οι φορολελαφρύνσεις που θα φέρει η κυβέρνηση θα είναι και η τελευταία προσπάθεια του Μαξίμου να κλείσει τη δημοσκοπική ψαλίδα με την αξιωματική αντιπολίτευση. Στον ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούν πως η μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων που αμφιταλαντεύονται για το αν θα πρέπει να ξαναεμπιστευτούν τον Αλέξη Τσίπρα, θα πειστούν για την διαφορετική πορεία που έχει πάρει η χώρα από την 21η Αυγούστου και μετά. Σε αυτό, βέβαια θα βοηθήσει και η εφαρμογή του μέτρου των 120 δόσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου ήταν αναμφισβήτητα ένα μήνυμα του πρωθυπουργού και προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που έχει διχαστεί μετά την ατυχή ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προβλημάτισε την κυβέρνηση, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε σε καμία περίπτωση το κόμμα να μπει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας που επιχείρησε να το βάλει η ΝΔ. Ο πρωθυπουργός με τις χθεσινές ανακοινώσεις έδωσε το σήμα προς τα μέλη της πλειοψηφίας ότι «τα σημαντικά είναι στην οικονομία» και πως δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται από το βασικό στόχο ειδικά τώρα που θα βρεθούν στις περιφέρειές τους για το Πάσχα.

Οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος και προκύπτει υψηλότερο πλεόνασμα, δεν υπάρχει λόγος αναμονής έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων, παραπέμποντας έτσι σε άμεσες ανακοινώσεις των θετικών μέτρων.

Τι συζητείται να περιλαμβάνει το πακέτο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες;

- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Του υψηλού από το 24% στο 23% και του χαμηλού από το 13% στο 12%.

- Εξετάζεται η μετάταξη βασικών προϊόντων της εστίασης από το 24% στο 13%, αφού, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, κάτι τέτοιο θα βοηθήσει και στην αύξηση των κρατικών εσόδων.

- Θα επανέλθει η έκπτωση του φόρου εισοδήματος και αναμένεται να «κλειδώσει» κοντά στο 2% για όσους επιλέγουν να τον πληρώσουν εφάπαξ.

- Αναμένεται περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάνει έως και το 20%.

- Επαναφορά της 13ης σύνταξης.

- Διατήρηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος), που λήγει στις 30 Ιουνίου μετά από νέα παράταση.

- Παροχή μέρους αναδρομικών συνταξιούχων.

- Μείωση βασικού συντελεστή της κλίμακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.

Προγραμματισμός τετραετίας

Το πλαίσιο των παρεμβάσεων αναμένεται να συζητηθεί και με τους Θεσμούς που θα βρεθούν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι να πέσουν και κάποια από τα αντίμετρα που είναι προγραμματισμένα να εφαρμοστούν από το 2020, όπως για παράδειγμα η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, πως η μείωση του αφορολόγητου που είχε ψηφιστεί να πραγματοποιηθεί από την 1/1/2020, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που στον προγραμματισμό του Αλέξη Τσίπρα οι εκλογές τοποθετούνται στο τέλος της τετραετίας, πολύ σύντομα στο Μαξίμου θα βάλουν μπροστά ένα συνολικότερο πλάνο που θα αφορά την οικονομική ατζέντα, με την οποία θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ σε 4 μήνες από σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο, όπου τόνισε πως «μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις, που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο, στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού»...
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ