2019-04-28 20:01:14
Φωτογραφία για Το Πάσχα ...ως πέρασμα για την πολιτική σκηνή
Έφθασε το Πάσχα σε μια χρονιά που σηματοδοτεί πολλά. Από τις πρώτες μεταμνημονιακές γιορτές -την «εμπροσθοφυλακή» της κυβέρνησης- ως τη διεξαγωγή των εκλογών -ευρωπαϊκών, τοπικών και... εθνικών-. Επίσης σηματοδοτεί την πόλωση, την έξοδο στις αγορές, την αποπληρωμή του ΔΝΤ και το τσούγκρισμα αυγών και όχι μόνο Πάσχα σημαίνει πέρασμα, σημαίνει διάβαση, σημαίνει αδιάκοπη πορεία προς τον Παράδεισο, ο οποίος για την πολιτική σκηνή του τόπου έχει πολλές μορφές, διαφορετική για κάθε έναν ξεχωριστά.

Το πρώτο πέρασμα για κυβέρνηση και αντιπολίτευση αποτελούν οι Ευρωεκλογές και λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις κάλπες της 25ης Μαΐου το πολιτικό σκηνικό μόνο σταθερό και παγιωμένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η μάχη φουντώνει, η πόλωση επανέρχεται και η ρητορική περιλαμβάνει Novartis και Πετσίτη, Πολάκη και Παππά.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζει πως το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών είναι «πρόοδος ή συντήρηση» και στέλνει μήνυμα πως η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι η Ελλάδα της χρεοκοπίας, των μνημονίων και του ΔΝΤ.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου πως επενδύει και πάλι στην πόλωση, στον διχασμό και την πολιτική σύγκρουση, ενώ διαμηνύει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο.

Πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και πιθανότατα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, η κυβέρνηση αναμένεται να εφαρμόσει το σχέδιο της για επιστροφή στις αγορές με μία έκδοση επταετούς ομολόγου, έχοντας ως στόχο την άντληση ποσού έως και επτά δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα κατατέθηκε και επίσημα, την εβδομάδα που μας πέρασε, η πρόταση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την αποπληρωμή μέρους της οφειλής της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όπως είπε ο Πρωθυπουργός «φεύγει πάνω από το κεφάλι μας το ΔΝΤ».

Με την κίνηση αυτή δρομολογούνται οι διαδικασίες οι οποίες αναμένεται ότι θα διαρκέσουν μερικές εβδομάδες και θα οδηγήσουν -πιθανότατα μέσα στον Μάιο- στην καταβολή ποσού της τάξεως των 3,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο των ημερών και των «περασμάτων» δεν θα μπορούσε να λείπει και η προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπου παρά τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα οι διαμάχες ακολουθούν την κεντρική πολιτική σκηνή και επαμφοτερίζουσες διαβάλλουν τους πολίτες.

Στην κούρσα για τον δήμο Αθηναίων οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα για τον Κώστα Μπακογιάννη, με τους Παύλο Γερουλάνο και Νάσο Ηλιόπουλο να ακολουθούν, ενώ στη Θεσσαλονίκη εμφανίζονται να κονταροχτυπιούνται ο Νίκος Ταχιάος με τον Γιώργο Ορφανό. Ωστόσο, οι δημοσκόποι δεν έχουν κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη των πολιτών, οπότε ίδωμεν...

Όπως δείχνουν τα πράγματα, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών (όπου θα εξαρτηθούν πολλά) οι εθνικές εκλογές προγραμματίζονται για το φθινόπωρο, όπως άλλωστε επαναλαμβάνει συνεχώς ο κ. Τσίπρας. Από την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας (στόχος της Πειραιώς), ως την νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (στόχος της Κουμουνδούρου), απέχουμε λίγο ή όπως λέει ο λαός «ζήσε Μάη μου»...
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ