2019-04-30 19:45:19
Φωτογραφία για Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στη Βενεζουέλα
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα μετά το βίντεο του Χουάν Γκουαϊδό στο οποίο περιτριγυρισμένος από στρατιωτικούς της βάσης Λα Καρλόττα φέρεται να καλεί σε στρατιωτική εξέγερση και τους πολίτες να εξεγερθούν κατά του Νικολάς Μαδούρο. Για πραξικόπημα κάνει λόγο η πλευρά του προέδρου της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Χουάν Γκουαϊδό υποστήριξε στο βίντεο ότι διαθέτει πλέον τη στήριξη του στρατού, τονίζοντας παράλληλα ότι έγραψε αυτό το βίντεο από τη βάση Λα Καρλόττα, μίας εξαιρετικής σημασίας βάση στο Καράκας απ' όπου είχε ξεκινήσει παλαιότερα και το πραξικόπημα του Τσάβες. «Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έλαβαν τη σωστή απόφαση και βασίζονται στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Γκουαϊδό.

Λίγη ώρα αργότερα, στρατιωτικοί πιστοί στον Μαδούρο συγκρούστηκαν με δυνάμεις πιστές στον Γκουαϊδό κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα. Έγινε και χρήση δακρυγόνων. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στις μεγαλύτερες πόλεις της Βενεζουέλας με τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.


Ο Νικολάς Μαδούρο σε ανάρτησή του στο twitter τόνισε ότι συναντήθηκε με τους ηγέτες του στρατού και τον διαβεβαίωσαν ότι του είναι πιστοί. «Νεύρα από ατσάλι!» έγραψε ο Μαδούρο στο Twitter. «Καλώ για λαϊκή κινητοποίηση στον μέγιστο βαθμό προκειμένου να διασφαλίσουμε τη νίκη της ειρήνης. Θα νικήσουμε», γράφει ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Ο Υπουργός Άμυνας του Μαδούρο Βλαδίμιρ Παδρίνο τόνισε ότι ο στρατός είναι πιστός στον Πρόεδρο και χαρακτήρισε προδότη τον Γκουαϊδό.

Πυροβολισμοί και συγκρούσεις 

Εν τω  μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως δεκάδες, κυρίως νεαροί, ένοπλοι άνδρες με στρατιωτική περιβολή που συνόδευαν τον Γκουαϊδό αντάλλαξαν πυρά με στρατιώτες που υποστήριζαν τον Μαδούρο έξω από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα, όμως δεν φαίνεται προσώρας επικείμενη η ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση με τη βία. Για το ίδιο θέμα το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις γύρω από την αεροπορική βάση του Καράκας όπου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι μια ομάδα στρατιωτικών εξεγέρθηκε κατά της κυβέρνησης.

Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Χουάν Γκουαϊδό να κατέβουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τους στρατιωτικούς που εξεγέρθηκαν κατά του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη συνοικία Αλταμίρα, κοντά στη βάση Λα Καρλότα.

Tα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες από ρίψεις δακρυγόνων εναντίον των συγκεντρωμένων. Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες προς την αεροπορική βάση, ενώ άλλοι κουνούσαν σημαίες της Βενεζουέλας. Όμως οι ενέργειές τους δείχνουν ότι δεν υπάρχει συντονισμός, σχολιάζει το ΒBC.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο Γκουαϊδό εγκατέλειψε το συλλαλητήριο που διεξήγαγε μαζί με στρατιωτικούς υποστηρικτές του στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters.

Λίγες ώρες μετά έγινε γνωστό ότι ένα όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν πέτρες και χτυπούσαν τα οχήματα με ρόπαλα, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να ξεσηκωθεί και να τον στηρίξει.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πολλοί κάτοικοι του Καράκας είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκουαϊδό. Με το πλήθος ενώθηκαν και στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες οι οποίες συμβολίζουν τη "Νέα αρχή", όπως είπε ένας από αυτούς στο τηλεοπτικό κανάλι NTN24 της Κολομβίας. Από την περιοχή υψωνόταν καπνός και ακούγονταν πυροβολισμοί, δεν είναι όμως σαφές ποιος και γιατί πυροβολούσε. Ένας αξιωματικός στη βάση Λα Καρλότα είπε στο φιλοκυβερνητικό κανάλι Telesur ότι οι αναφορές περί "λιποτακτών" είναι λανθασμένες. Τόνισε ότι οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο έχουν υπό τον έλεγχό τους τη βάση.

Η στάση των ΗΠΑ

«Σήμερα, ο προσωρινός Πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε την έναρξη της Επιχείρησης Ελευθερία», έγραψε σε ένα Twitt ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. «Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τον λαό της Βενεζουέλας στην αναζήτησή του στης ελευθερίας και της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Αλλά και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον εμφανίστηκε σήμερα να υποστηρίζει την έκκληση του Χουάν Γκουαϊδό για υποστήριξη αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κάλεσε τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να στηρίξουν την προσπάθειά του να ανατρέψει τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Οι FANB πρέπει να προστατεύσουν το Σύνταγμα και τον λαό της Βενεζουέλας. Πρέπει να παραμείνουν στο πλευρό της Εθνοσυνέλευσης και των νόμιμων θεσμών απέναντι στον σφετερισμό της δημοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αλληλέγγυες με τον λαό της Βενεζουέλας», έγραψε ο Μπόλτον σε ένα Twitt αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Αντιδρώντας στη στήριξη της Ουάσινγκτον, το Καράκας κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι προσπαθεί να προκαλέσει συγκρούσεις στη Βενεζουέλα. «Οι επικεφαλής του πραξικοπήματος ομολογούν τις ευθύνες τους χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς. Η Διοίκηση Τραμπ, στην απελπισία της, προσπαθεί να προκαλέσει εσωτερική σύγκρουση στη Βενεζουέλα. Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βενεζουέλας εγγυώνται την ειρήνη στη χώρα», έγραψε στο Twitter ο Υπουργός Εξωτερικών, Χόρχε Αρεάσα. 

Αμερικανικός στρατός

Ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει κάποιο ρόλο στα εκτυλισσόμενα γεγονότα, καθώς ένοπλες ομάδες που είναι αντίθετες ή υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο συγκρούστηκαν σε μια συγκέντρωση έξω από αεροπορική βάση του Καράκας.

«Παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα εκ του σύνεγγυς και είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας σε διάφορες υπηρεσίες και στην ανώτερη αλυσίδα διοίκησης. Προσώρας, η αποστολή της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ παραμένει αναλλοίωτη», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αρμάντο Χερνάντεζ, εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

ΑΜΠΕ/Reuters

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ