2019-05-02 12:51:05
Φωτογραφία για ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΙΑΝΤΟ
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, "Υπάρχουν δεκάδες σπίτια, στα οποία η συλλογή δεν έχει καν αρχίσει, ενώ αλλού, αμέτρητοι σάκοι με επικίνδυνα υλικά παραμένουν στις αυλές εκτεθειμένα".

Υπολογίζεται ότι οι σχετικές εργασίες έχουν αποπερατωθεί σε περίπου 150 σπίτια, ενώ όπως επιβεβαιώνει ο Α. Κεντρωτάς τεχνικός διευθυντής της εταιρίας «Πλίνιος», που κλήθηκε από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών και την αποξήλωση του αμιάντου από τα κατεστραμμένα σπίτια, οι εργασίες έχουν προς το παρόν διακοπεί, καθώς οι συμβάσεις έχουν λήξει: «Εμείς πήραμε δείγματα από 120 σπίτια και τον περιβάλλοντα χώρο τους». Τα σπίτια, ωστόσο, που χρήζουν ανάλογης διαχείρισης, εκτιμώνται ότι είναι τουλάχιστον διπλάσια.

«Η λέξη απελπισία είναι λίγη για να περιγράψει το κλίμα στην περιοχή μας. Φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή για τον αμίαντο και όμως η διαδικασία έχει σταματήσει. Βρέχει, φυσάει και μας κυριεύει η ανησυχία. Αφήνουμε τον αμίαντο κληρονομιά στα παιδιά μας», επισημαίνει στην εφημερίδα τα Νέα η Έφη Μπομπόνη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων (ΣΕΚΜΑ).


Θα θυμίσουμε ότι στις 30 Νοεμβρίου, όταν ο Τσίπρας επισκέφθηκε φυσικά σε ελεγχόμενες συνθήκες το Μάτι και συναντήθηκε με κατοίκους (ανάμεσα στους οποίους και η πυρόπληκτη στην οποία είπε ότι «και να έπαιρνες τα 2000 ευρώ θα τα σπατάλαγες…), είχε υποσχεθεί μεταξύ άλλων ότι αρχίζει η διαδικασία συγκομιδής του αμιάντου.

Αλλά εδώ εξαφάνισε τους νεκρούς τις πρώτες ώρες του ολοκαυτώματος, θα δίσταζε να εξαπατήσει τους κάτοικους για το θέμα της μόλυνσης;

Θα θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα: «Εάν είχε κατ΄ελάχιστον λειτουργήσει το σύστημα Πολιτικής Προστασίας και είχε ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός ενημέρωσης-προειδοποίησης των κατοίκων των περιοχών που απειλούνταν, εκείνοι θα είχαν το χρόνο να απομακρυνθούν πριν πλησιάσει η φωτιά ή ο καπνός και το θερμικό ακόμη και με ίδια μέσα και όχι απόλυτα οργανωμένα ή να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας έγκαιρα και έτσι να αποτραπούν οι τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους».

Οι κατηγορίες που αποδίδονται σε βάρος 20 ατόμων ανάμεσά τους και η Περιφειάρχης Ρένα Δούρου, σε βαθμό πλημμελήματος, αφορούν σε εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία 100 ανθρώπων από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως. Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Η πρόσφατη στήριξη, βέβαια, του Τσίπρα στην Δούρου αποβλέπει, εκτός των άλλων, στο να πέσει στην πλάτη της πάλαι ποτέ υποψήφιας ακόμη και διαδόχου του Τσίπρα το βάρος της ήττας στις επερχόμενες εκλογές και φυσικά η πλήρης εξάρτησή της από το κόμμα όσον αφορά την δικαστική συνέχεια της υπόθεσης.

Η δυσοσμία της πολιτικής συνηθισμένη και αναμενόμενη ακόμα και όταν υπάρχουν 100 νεκροί για τους οποίους, ακόμα και με εισαγγελική βούλα, ευθύνονται όχι μόνη η τωρινή κυβέρνηση αλλά και οι προκάτοχοί τους. Η στωικότητα των κατοίκων παραμένει τουλάχιστον για εμάς ακατανόητη. Εκτός φυσικά απροόπτου Δημοσιεύθηκε από Λ.
via
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ