2019-05-02 23:33:10
Φωτογραφία για ΠΟΕΥΠΣ: Επικαιροποίηση – Αναβάθμιση Σχεδίου Διοικητικής Μέριμνας προσωπικού και υποστήριξης πυροσβεστικών πόρων
Δημοσιεύουμε έγγραφο τής Ομοσπονδίας των Πυροσβεστών: Κύριε Αρχηγέ,

      χρονικά έχουμε εισέλθει στην αντιπυρική περίοδο του 2019 και βασικά ζητήματα όπως αυτό της

εφαρμογής του σχεδίου διοικητικής μέριμνας και ειδικότερα των παρεχόμενων ειδών διατροφής στο πυροσβεστικό προσωπικό, ζήτημα που μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει μεγάλες τριβές και εσωτερικά προβλήματα, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις του περσινού καλοκαιριού, χρήζουν άμεσης επικαιροποίησης – αναβάθμισης, αφού βασίζονται σε ένα σαφώς ξεπερασμένο νομικό πλαίσιο.

       Αν και έχουμε φτάσει στο έτος 2019, το ζήτημα της διοικητικής υποστήριξης, το οποίο καθορίζει το σύνολο των ενεργειών των υπηρεσιών του Π.Σ. για την εξεύρεση υλικών και μέσων για την πραγματοποίηση της αποστολής του, εξακολουθεί να βασίζεται στην Εγκύκλιο Διαταγή 103/27-07-2001 περί «Διοικητικής Υποστήριξης Υπηρεσιών Π.Σ» αλλά και στην υπ’αριθμ. 7538 Φ.507.1/07-02-2002 Διαταγή τότε Αρχηγού Π.Σ.!


      Στην Εγκύκλιο Διαταγή του 2001 και στο άρθρο 4 «Είδη διατροφής», αναφέρεται ότι κάθε υπηρεσία, στην περιοχή ευθύνης της οποίας διεξάγονται πυροσβεστικές επιχειρήσεις, είναι υποχρεωμένη να εφοδιάζει τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους με είδη διατροφής και νερό, με την προϋπόθεση όμως ότι οι επιχειρήσεις θα διαρκέσουν πάνω από ένα οκτάωρο και οι εμπλεκόμενοι δεν θα αντικατασταθούν μετά την οκτάωρη υπηρεσία τους! Στην μετέπειτα διαταγή του έτους 2002, διευκρινίζεται ότι τα παρεχόμενα είδη (νερό, καφές, σάντουϊτς, αναψυκτικά και γάλα) σε αριθμό ανάλογο με το χρόνο εργασίας των υπαλλήλων!

    Τα ερωτήματα που εύκολα προκύπτουν είναι:

Έχει τροποποιηθεί το ωράριο εργασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των Υπηρεσιών της χώρας από οκτάωρη σε εικοσιτετράωρη και σε ποιές από τις Υπηρεσίες αυτές αντικαθίστανται οι υπάλληλοι μετά από οκτώ ώρες κατά την εκδήλωση μεγάλων συμβάντων;

Ο ανάλογος αριθμός των παρεχόμενων ειδών διατροφής ποιός είναι και γιατί δεν καθορίζεται συγκεκριμένα στη βάση πάντα των νέων δεδομένων της 24ωρης λειτουργίας των Υπηρεσιών, ώστε να αποφεύγονται τα όποια προβλήματα;

     Επιπλέον στην υπ’ αριθμ. 76665 Φ.702.1/21-12-2018 Διαταγή σας, σχετική της οποίας αποτελεί και η παραπάνω ξεπερασμένη από τα πράγματα Εγκύκλιος Διαταγή του 2001, στο συνημμένο της υπόδειγμα με θέμα τους προτεινόμενους χώρους πολυήμερης παραμονής του προσωπικού, αναφέρεται η μεταφορά – γενικά – φαγητού και νερού σε όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό, χωρίς καμία άλλη λεπτομερέστερη αναφορά!

       Μετά τις παραπάνω επισημάνσεις μας, είναι αυτονόητη η άμεση ανάγκη επικαιροποίησης του υφιστάμενου πλαισίου στα σημερινά δεδομένα με συγκεκριμενοποίηση των κρίσιμων παραμέτρων (χρόνος εφαρμογής, αριθμός και είδος παρεχόμενων ειδών), ώστε να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες εφαρμογής του σχεδίου διοικητικής μέριμνας στο πυροσβεστικό προσωπικό!    

      Όπως και σε άλλα σημαντικά λειτουργικά ζητήματα του Π.Σ. δυστυχώς και σε αυτό έχουμε μείνει στο παρελθόν, την ώρα που οι απαιτήσεις συνεχώς μεγαλώνουν!    Επιτέλους πρέπει να λυθούν αυτά τα ζητήματα, αφού η διαιώνισή τους προκαλεί και μειώνει το επίπεδο αξιοπρέπειας του Έλληνα πυροσβέστη!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                  ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ