2019-05-03 08:14:21
Φωτογραφία για Οι τρεις κρίσιμες εβδομάδες για τον Τσίπρα...
Για τη Δευτέρα στη Βουλή δίνουν ραντεβού οι δύο μονομάχοι της εξουσίας αφού από συνομιλίες του newpost.gr με κυβερνητικά στελέχη γίνεται σαφές πως η πλειοψηφία σκέφτεται να ξεπεράσει τον κανονισμό της Βουλής, που προβλέπει διήμερη παύση των εργασιών, για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε μια τέτοια περίπτωση η συζήτηση και η ψήφιση στην Ολομέλεια θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, λίγο πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για τη Ρουμανία και τη Σύνοδο Κορυφής.

Από την κυβερνητική πλευρά είναι σαφές πως θα εκμεταλλευτούν στο μέγιστο βαθμό την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βρεθεί στο ίδιο τηλεοπτικό στούντιο με τον Αλέξη Τσίπρα. Η ΝΔ φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, οπότε γιατί ο προέδρός της να διακινδυνεύσει οποιοδήποτε “στραβοπάτημα” σε ένα debate; Στο Μαξίμου ερμηνεύουν ως φυγομαχία τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την απάντηση που έδωσε χθες η Σοφία Ζαχαράκη στην πρόσκληση της Ράνιας Σβίγκου. Στην Κουμουνδούρου δεν περίμεναν κάποια αλλαγή στάσης, απλώς ήθελαν και θεσμικά να “στριμώξουν” τη γαλάζια παράταξη με ένα “επίσημο - γραπτό όχι” της ΝΔ που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή την άλλη εβδομάδα.


Ήδη από την Κρήτη, που μίλησε χθες βράδυ, σχολίασε δηκτικά πως “το πρώτο βράδυ που ζήτησα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έρθει σε μια ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση να αναμετρηθούμε οι δυο μας με επιχειρήματα, άρχισε να πηδά δεξιά και αριστερά σαν το φουριάρικο κατσίκι για να το αποφύγει”.

Το επόμενο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ θα ταυτίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά, αφού και ο πρώην πρωθυπουργός είχε αρνηθεί στις αρχές του 2015 να αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Υποστηρίζουν, μάλιστα πως τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στη οικονομία, αλλά και το νέο κύμα θετικών μέτρων που έρχεται προκαλούν μεγαλύτερη αμηχανία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προτιμά την “ασφάλεια” της Βουλής με τους παράλληλους μονολόγους των πολιτικών αρχηγών και τις περιορισμένες παρεμβάσεις που επιτρέπει ο κανονισμός.

Το debate, ωστόσο που δεν θα γίνει θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Το κρίσιμο για τον Αλέξη Τσίπρα το επόμενο διάστημα είναι να πείσει τους αναποφάσιστους, τους νέους και τους ψηφοφόρους του κόμματος του 2015 που έχουν απομακρυνθεί πως λέει την αλήθεια. Η “αξιοπιστία” των δυο υποψήφιων πρωθυπουργών θα μετρηθεί πολύ το επόμενο διάστημα και αυτό το γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου. Δεν είναι τυχαίο πως προβάλλουν συνεχώς από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να προαναγγείλει την τροπολογία για την κατάργηση του αφορολόγητου ασπαζόμενος ουσιαστικά την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πραγματική μάχη τώρα ξεκινάει για τα δυο μεγάλα κόμματα αφού το κομμάτι των ψηφοφόρων που ανήκει στην αδιευκρίνιστη ψήφο και ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αναμένεται τις επόμενες τρεις εβδομάδες να αποφασίσει που θα καταλήξει. Η κάθε κίνηση μετράει και όλα τα λάθη πληρώνονται ακριβά από εδώ και εμπρός.

Ο Παύλος Πολάκης έχει στρέψει όλα τα βλέμματα πάνω του το τελευταίο διάστημα και αυτό είναι κάτι που θέλουν να αλλάξει στο Μαξίμου πολύ γρήγορα. Θα έχει ενδιαφέρον αν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας θα πάρει το λόγο να απαντήσει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, πάντως τη “σφραγίδα” για την κυβέρνηση θα τη βάλει ο πρωθυπουργός λίγο πριν την ψηφοφορία. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο - και δεν είναι τυχαίο - πως η χθεσινή παρουσία του Παύλου Πολάκη δίπλα στον πρωθυπουργό κατά την περιοδεία του στην Κρήτη ήταν πολύ διακριτική...
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο καιρός σήμερα...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο καιρός σήμερα...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ