2019-05-03 14:29:07
Φωτογραφία για Στα 150 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό κόστος νοσηλείας των Ευρωπαίων πολιτών
Πιέζουν οι ιδιώτες για τα δικά τους 50 εκατομμύρια ευρώ

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET

Σε τοίχο μας λένε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην δευτεροβάθμια περίθαλψη του ιδιωτικού τομέα πέφτουν τα ερωτήματά τους για τα ποσά που έχουν να λαμβάνουν από τους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν νοσηλευτεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πηγές μας, οι οφειλές ξένων ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ, με βάση τους υπολογισμούς της προηγούμενης διοίκησης του οργανισμού είχαν εκτιμηθεί στα 50 εκατ. ευρώ και αφορούσαν την περίοδο 2012-2016. To συγκεκριμένο ποσό αφορά αποκλειστικά τη νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές ή την εκτέλεση εξετάσεων σε ιδιωτικά κέντρα.

Μάλιστα όπως λένε οι ίδιοι, οι συζητήσεις που είχαν κάνει με την απερχόμενη διοίκηση ήταν ότι αυτό το ποσό θα μοιράζονταν μεταξύ της ανοικτής περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα (διαγνωστικά κέντρα) και της κλειστής περίθαλψης και πάλι του ιδιωτικού τομέα (ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης) προκειμένου έτσι να υπάρξει ελάφρυνση των περικοπών που τους έχουν επιβληθεί.


Μολονότι, όπως λένε στον ΕΟΠΥΥ λειτουργεί αρμόδιο γραφείο για θέματα διασυνοριακής περίθαλψης δεν είχαν λάβει μέχρι και πρότινος καμία απάντηση για το μέλλον των 50 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το όλο θέμα των Ευρωπαίων ασθενών, κάθε άλλο παρά απλό είναι, καθώς ως προς τους δικαιούχους του κονδυλίου, άλλα ισχυρίζονται από το Μαρούσι... και άλλα από το βήμα της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Πολάκης στις 20/2/2019 από το Βήμα της Βουλής σε ερώτηση του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, κ. Πέτρου Λυμπερίδη είχε επισημάνει ότι ο κάθε πάροχος θα λάβει το τμήμα των χρημάτων που του αναλογεί. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, το συγκεκριμένο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για τον συμψηφισμό του clawback που έχει επιβληθεί από το 2017 και μετά.

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ποσό των 50 εκατ. ευρώ έχει εισπραχθεί αλλά ακόμη αναμένεται ο συμψηφισμός.

Από την άλλη πλευρά, στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ υπάρχει Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης για δέσμευση πίστωσης των ποσών των 10.000.000,00 ευρώ και 10.000.000,00 ευρώ αντίστοιχα στους ΚΑΕ 0673.02.02 "Νοσήλια στο Εξωτερικό – Δαπάνες προς Ευρωπαϊκούς φορείς" και 0673.02.02Β "Νοσήλια στο Εξωτερικό – Δαπάνες προς Ευρωπαϊκούς Φορείς Προηγούμενης Χρήσης" της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ ...!

Μάλιστα, όπως λέγεται οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς προχωρούν κανονικά. Από αρχές του χρόνου έως και τα τέλη Μαρτίου είχε καταβάλει σχεδόν 4,5 εκατ. Ευρώ σε αντίστοιχους Οργανισμούς της Ιταλίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Δανίας κ.λπ.

Ο αντίποδας

Σε πρόσφατη ερώτηση που τέθηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων στην Αγγλία προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα “πόσα χρήματα ανακτήθηκαν από το NHS από τους ξένους επισκέπτες στα έτη 2016, 2017 και 2018”, η απάντηση ήταν η εξής:

Το συνολικό ποσό των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν σε πολίτες άλλων χωρών και εισπράχθηκε από το NHS της Αγγλίας ήταν:

2015-2016: 196 εκατομ. Λίρες 

2016-2017: 281 εκατομ. Λίρες

2017/2018: 290 εκατομ. Λίρες
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ