2019-05-04 17:12:51
Φωτογραφία για Λέκκας για Μάτι: Συνέβη η κατάρρευση των πάντων - Αιφνιδιαστήκαμε σαν χώρα
«Ευτυχώς, είχαμε μόνο αυτά τα θύματα, θα μπορούσαν να είναι χιλιάδες», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο Μάτι. Για το αν θα μπορούσαν να έχουν σωθεί όλοι ή κάποιοι από τους 100 ανθρώπους που χάθηκαν στη φονική φωτιά, ο Πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό News 24/7, επεσήμανε την έλλειψη ενός κεντρικού εντεταλμένου οργάνου, που θα μπορούσε να αποφασίσει την εκκένωση των οικισμών.

«Από τις έξι και μισή, ξέραμε ότι υπάρχουν νεκροί, γιατί είχαμε σηκώσει drone», σημείωσε ο κ. Λέκκας και απέδωσε το μέγεθος της τραγωδίας στο γεγονός ότι συνέβη στην Αττική, όπου βρίσκεται το κεντρικό πολιτικό σύστημα της χώρας, το οποίο κατέρρευσε.

«Συνέβη η κατάρρευση των πάντων. Κατέρρευσαν και οι 32 υπηρεσίες, όπως και στο σεισμό του 99. Δυστυχώς, αιφνιδιαστήκαμε σαν χώρα, σαν πολιτεία, σαν πολιτική προστασία. Επικράτησαν τμήματα υπηρεσιών και αυτόβουλες ενέργειες των εθελοντών» ανέφερε.


«Φταίμε όλοι, από τον πρώτο πολίτη της χώρας, μέχρι τον τελευταίο, με την ευθύνη να επιμερίζεται», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής γεωλογίας και ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση με τους τέσσερις ανθρώπους που βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα σε αυτοκίνητο. Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, η ομάδα του οποίου ανέλυσε τα αίτια και για τους 100 θανάτους: «Ο συγκεκριμένος οδηγός παραβίασε την οδηγία του τροχονόμου, να απομακρυνθεί και ανέλαβε την ευθύνη για αυτούς τους τέσσερις νεκρούς».

«Φταίει η έλλειψη παιδείας στη χώρα. Είμαστε ένας λαός σε παρακμή, που η κρίση μας έκανε ακόμα χειρότερους», κατέληξε ο καθηγητής, αναφερόμενος σε ένα πρόγραμμα προστασίας που έχει συντάξει ο ΟΑΣΠ, έναντι φυσικών καταστροφών, το οποίο πρότεινε στα ξενοδοχεία της Ελλάδας και δέχτηκαν μόλις τρία να το εντάξουν στις μονάδες τους.

Μια μικρή ιστορία του την έζησε η εφημερίδα μας

Τους καλοκαιρινούς μήνες η εφημερίδα μεταδίδει, ως γνωστόν, ειδήσεις από την Νέα Μάκρη. Ήταν το απόγευμα της 23ης Ιουλίου και ετοίμαζα ως διαχειριστής, τις απογευματινές ειδήσεις, όταν στις 16:45 περίπου χτυπά το τηλέφωνο. Στην γραμμή ο αδελφός μου από το Ντου Πεντέλης. «Γιάννη ξέσπασε φωτιά εδώ απένταντί μου, είδα τις πρώτες φλόγες, αλλά  λόγω του θυελλώδους ανέμου, η φωτιά με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ήδη πέρασε το Μοναστήρι και έρχεται μάλλον προς τα εσάς. Το πυροσβεστικό όχημα που βρισκόταν εδώ δεν την πρόλαβε. Πρόσεξε γιατί ο καιρός είναι πολύ άσχημος. Να είμαστε σε επικοινωνία σε παρακαλώ». 

Βγαίνουμε όλοι στο τρίτο μπαλκόνι, εκεί που είναι και το γραφείο της εφημερίδας και βλέπουμε όλο το βουνό του Νέου Βουτζά να έχει κατακλυστεί από μαύρους, πολύ πυκνούς καπνούς, με κατεύθυνση προς την θάλασσα. Προσπαθήσαμε να τραβήξουμε φωτογραφίες για την εφημερίδα και να δώσουμε την είδηση, αλλά ο αέρας ήταν τόσο δυνατός, που αναγκαστήκαμε να κάνουμε την λήξη μέσα από το τζάμι της μπαλκονόπορτας, αφού έξω στο μπαλκόνι, ο αέρας των 12 μποφόρ θα μας πετούσε κάτω. Πράγματι τέτοιο φαινόμενο δεν το είχαμε ζήσει ποτέ!

Τις φωτογραφίες που λάβαμε τις δημοσιεύσαμε μόνο στο F/B, γιατί υπήρξε διακοπή ρεύματος, αλλά και διακοπή του τηλεφώνου. Μόνο με τα κινητά μπορούσε κανείς να επικοινωνήσει εκείνες τις ώρες. Η συνέχεια είναι γνωστή.... 

Από πλευράς μας θεωρούμε ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να σταματήσει κανείς τη φωτιά, όσες και δυνάμεις να προσπαθούσαν. Στο σημείο αυτό πρέπει να δώσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους πιλότους των πρώτων ελικοπτέρων που πετούσαν μέσα στους μαύρους καπνούς, γιατί, το τρομακτικό ήταν ότι λόγω της δύναμης του ανέμου, βλέποντας τα, να πετούν, πίστευες ότι ο άνεμος θα τα γκρεμίσει! Ηρωικές και τρομακτικές γι΄εμάς που τους βλέπαμε οι πτήσεις αυτών των πιλότων. Μπράβο τους!! 

Δημοσιοποιούμε και πάλι το video με το πως ξεκίνησε η φωτιά από το Ντου Πεντέλης, όπου κάποιος εξυπνάκιας, με τέτοιο αέρα, έβαλε φωτιά να κάψει χόρτα και, έκαψε 100 ανθρώπους!  

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ