2019-05-04 19:00:39
Φωτογραφία για Θα χορέψουν ποντιακά στο Σινικό Τείχος την επέτειο της γενοκτονίας
Υπό τους ήχους της λύρας μέλη της Ένωσης Ποντίων «Η Μαύρη Θάλασσα» θα χορέψουν στις 19 Μαΐου στο εμβληματικό μνημείο του κινεζικού πολιτισμού.

Δεκαεπτά μέλη της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης – Δάφνης- Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα» θα βρεθούν στην Κίνα τις ημέρες της επετείου και θα προωθήσουν τόσο τον ελληνικό και τον ποντιακό πολιτισμό όσο και την προσπάθεια να αναγνωριστεί διεθνώς η γενοκτονία των Ποντίων. Η Ένωση αυτή προσκλήθηκε από το σινοαμερικανικό πανεπιστήμιο SIAS στο λίκνο του κινεζικού πολιτισμού, την πόλη Χενάν να συμμετέχει μαζί με άλλες οργανώσεις του κόσμου στις εορταστικές εκδηλώσεις συμπλήρωσης των είκοσι ετών από την ίδρυσή του. Η κα Ράνια Χρυσοχοΐδου- Κανάκη, η πρόεδρος της ένωσης δήλωσε στο makthes.gr πως ήταν μια τιμητική πρόσκληση στην οποία και ανταποκρίθηκαν. Επειδή όμως πρόκειται για ένα μεγάλο ταξίδι αποφάσισαν να προγραμματίσουν κι άλλες εκδηλώσεις πέραν εκείνης που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να γίνει στο εν λόγω πανεπιστήμιο. Έτσι και επειδή για να μπορέσει να πάρει έγκριση το όλο ταξίδι η ‘Ενωση ζήτησε να επισκεφθεί το Πεκίνο, κι όχι μόνο την πόλη Χενάν, κι εκεί η αποστολή να πάει στην Απαγορευμένη Πόλη και στο Σινικό Τείχος.


Κάπως έτσι η ομάδα των 17 ατόμων της Ένωσης θα χορέψει στις 19 Μαΐου στο Σινικό Τείχος ποντιακούς χορούς, για τους οποίους όλη η ομάδα ήδη ετοιμάζεται πυρετωδώς και κάνει πρόβες μαζί με τους οργανοπαίκτες της λίρας και του νταουλιού που θα έχουν μαζί τους. Επιπρόσθετα, η 17μελής αποστολή θα έχει χρόνο συμμετοχής τόσο στην έναρξη όσο και στη λήξη των εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει στο campus στις 21 Μαΐου και μια εκδήλωση στην οποία θα η κα Χρυσοχοΐδου- Κανάκη θα μιλήσει για τον ποντιακό πολιτισμό και κυρίως για τη γενοκτονία, ενώ στο δεύτερο θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του ΕΟΤ Greece: 365-days destination με υπότιτλους στα κινεζικά. Θα γίνουν αναφορές στη γενοκτονία των Ποντίων αλλά και στη Μακεδονία, την Κρήτη, την Ικαρία και άλλες περιοχές της Ελλάδας τις οποίες θα παρουσιάσει η ομάδα και μέσω των χωρών και της μουσικής τους. Ακόμη θα μοιραστούν σε όλους φυλλάδια για τον ποντιακό ελληνισμό και στους διοργανωτές θα δοθούν αναμνηστικά βραχιόλια για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η αποστολή θα παραμείνει στην Κίνα από τις 17 μέχρι και τις 25 Μαΐου καθώς σκοπός τους είναι να επιστρέψουν στη χώρα εγκαίρως για να μπορέσουν να ψηφίσουν,όπως χαρακτηριστικά είπε η πρόεδρος της Ένωσης.

Από τη συζήτηση με την κα Χρυσοχοΐδου- Κανάκη δεν θα μπορούσε να λείπει η ερώτηση αν θα βαδίσουν φέτος οι ποντιακές οργανώσεις ενωμένες μια που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η κα Χρυσοχοΐδου- Κανάκη είπε πως «αυτός είναι ο στόχος». "Να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, μικρές ή μεγάλες διαφορές και να μπορέσουν όλοι να συνεισφέρουν στον κοινό σκοπό ο οποίος δεν είναι άλλος από το να ακουστεί παντού στον κόσμο το τι συνέβη".

πηγή εφημερίδα "Μακεδονία"
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ