2019-05-04 23:42:19
Φωτογραφία για Σύμφωνα με την μυθολογία η θεά Αθηνά έδωσε μια ήμερη ελιά στους Αθηναίους η οποία αναπτύχθηκε στο βράχο της Ακρόπολης δίπλα στο Ερέχθειο.
Σύμφωνα με την μυθολογία η θεά Αθηνά έδωσε μια ήμερη ελιά στους Αθηναίους η οποία αναπτύχθηκε στο βράχο της Ακρόπολης δίπλα στο Ερέχθειο.

Από την πρώτη ελιά που χάρισε η Αθηνά, δημιουργήθηκε ο Ελαιώνας, το ιερό δάσος των Αθηναίων. Όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης στην Αθηναίων Πολιτεία, όποιος κακοποιούσε ή ξερίζωνε ελιά από τον Ελαιώνα καταδικάζονταν ακόμη και σε θάνατο. Το λάδι απ’ αυτές τις ιερές ελιές μαζευόταν και «τοις ταμίαις παραδίδωσι εις Ακρόπολιν». Οι ταμίες που φύλαγαν το λάδι, το μοίραζαν στα Παναθήναια στους αθλητές για ν’ αλείφουν τα κορμιά τους. Από το ίδιο λάδι έδιναν και οι αθλοθέτες στους αθλητές. Όπως έχει υπολογιστεί για την γιορτή των Παναθηναίων απαιτούνταν κάθε τέσσερα χρόνια περίπου 70 τόνοι λάδι.

Παρότι σήμερα τα ίχνη του αθηναϊκού Ελαιώνα είναι ελάχιστα, η Ιερά Οδός από τη δεκαετία του `50 τον έχει κόψει στη μέση. Η στάση λεωφορείων «Ιερή Ελιά», δίπλα στην παλιά Αθηναϊκή Χαρτοποιία, μας θυμίζει λίγο από την παλιά αίγλη του Ελαιώνα.


Ο Πεισίστρατος ξεκίνησε την εξάπλωση της καλλιέργειας της ελιάς ως παραγωγικού δέντρου και φύτεψε από παρακλάδια της πρώτης ελιάς της Αθηνάς, μια ακόμη στους σημερινούς Αγίους Αναργύρους. Πιστεύεται πως ακριβώς το ίδιο έκανε και ο Πλάτωνας, όπου φύτεψε μια ελιά δίπλα στην Ιερά Οδό. Κατά τη παράδοση και τους μύθους που επικρατούν ο Πλάτωνας τον 5ο αιώνα π.Χ συζητούσε κάτω από αυτήν την ελιά με τους μαθητές του την θεωρία των ιδεών. Αυτό εξάλλου ήταν και το γεγονός που η περιοχή έλαβε το τοπωνύμιο Ακαδημία Πλάτωνος. Αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εξακριβωθεί το υπεραιωνόβιο δέντρο επί της Ιεράς Οδού κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Όμως ένα ισχυρό χτύπημα από φορτηγό το 1976 την σπάει. Με επίπονες προσπάθειες ο γηραιός κορμός της ελιάς μεταφέρεται στο γειτονικό χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Εκεί με τη συνεργασία αρχαιολόγων κατάφερε να συντηρηθεί και έτσι σήμερα να διασώζεται σε ειδική προσθήκη.

Η φύση όμως δεν κατάφερε να πτοηθεί από το ατύχημα. Η αρχική ρίζα της ελιάς δεν είχε καταστραφεί και έτσι παραφυάδες και μικρά κλαδιά ξαναβλάστησαν στο ίδιο σημείο. Ο μικρός χώρος που έχει διαμορφωθεί και βρίσκεται σήμερα δίπλα ακριβώς την στάση «Ιερή Ελιά» φιλοξενεί τους απογόνους εκείνης της ενδεχόμενης αρχαίας ελιάς που φύτεψε ο Πλάτωνας.

Τραγική ειρωνεία όταν πριν λίγο καιρό ένα ξερό μέρος κορμού αυτής την ελιάς αποκόπηκε για καυσόξυλα από περαστικούς… (ΑΣΤΥρίες, Ιστορίες για την πόλη https://wp.me/p3Mreq-dn)

--------------------------------------------

Φωτογραφία: Ακρόπολη,εσωτερικό Ερεχθείου,Ιανουάριος 1922. Αρχείο ASCSA. https://www.trendsmap.com/twitter/tweet/1112097211570106368

Πηγή: Μνήμες Ελλάδος

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ