2019-05-06 16:40:40
Φωτογραφία για Γαϊδουράγκαθο: Ο φυσικός τρόπος να ενισχύσουμε το συκώτι
Το γαϊδουράγκαθο (επιστ. ονομασία Silybum marianum) είναι από τα πιο ισχυρά φαρμακευτικά βότανα που διακρίνεται τόσο για τις αντιοξειδωτικές, όσο και για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Για περισσότερα από 2000 χρόνια, εφαρμόζεται από την εναλλακτική ιατρική για την αποτοξίνωση του οργανισμού και για τη διατήρηση της υγείας στη χοληδόχο κύστη και στο ήπαρ.

Αρχικά, αναπτύχθηκε στις εύκρατες περιοχές της Μεσογείου και σύντομα οι αμέτρητες, ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, χάρισαν στο γαϊδουράγκαθο το προσωνύμιο «πανάκεια».

Κατά τον 14ο αιώνα, όταν η πανούκλα εξαπλώθηκε στην Ασία και σε όλη την Ευρώπη, οι μοναχοί και οι βοτανολόγοι της εποχής, δεδομένης της φήμης ότι το γαϊδουράγκαθο θεραπεύει τα πάντα, ξεκίνησαν να το καλλιεργούν με την ελπίδα να θεραπεύσουν την μάστιγα της εποχής.

Δείτε επίσης: Το γαϊδουράγκαθο εναντίον του καρκίνου στον εγκέφαλο, στους Τα θετικά αποτελέσματα έκαναν το φαρμακευτικό βότανο ακόμη πιο δημοφιλές με αποτέλεσμα να ξεκινήσει να εφαρμόζεται τόσο από την εναλλακτική ιατρική, όσο και στην ιατρική της Αγιουρβέδα, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που το φύτεψαν στους κήπους για προσωπική χρήση.


Σήμερα, το γαϊδουράγκαθο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της πεπτικής υγείας, την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη φυσική διέγερση του μητρικού γάλακτος και την αποτοξίνωση του σώματος, καθιστώντας το βότανο ένα από τα πιο ισχυρά φαρμακευτικά φυτά.

Οφέλη από το γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο ως φυσικό αντιοξειδωτικό παρέχει στην υγεία μας αμέτρητα οφέλη.

Τα πιο σπουδαία περιλαμβάνουν:

Προστατεύει το ήπαρ

Το ήπαρ είναι από τα πολυτιμότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση ορισμένων σημαντικών λειτουργιών όπως η απομάκρυνση των τοξικών και βλαβερών ουσιών από το αίμα, την ενίσχυση παράγωγης ορμονών, την αποτοξίνωσης του σώματος, τη μετατροπής της γλυκόζης σε ενέργεια κ.α.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, οποιαδήποτε δυσλειτουργία του ήπατος θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να λάβουμε όλα τα μέτρα έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να διατηρούμε την υγεία του ήπατος σε βέλτιστα επίπεδα.

Ένας φυσικός τρόπος, είναι, να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας το γαϊδουράγκαθο. Όπως έχει αποδειχθεί, το βότανο διαθέτει όλες τις ιδιότητες που απαιτούνται προκειμένου να παραμείνει το ήπαρ, υγιές.

Αναλυτικότερα, μπορεί να προστατέψει το ήπαρ από την επιβλαβή δράση των τοξινών, να βελτιώσει τη λειτουργία του σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατικές νόσους (κίρρωση του ήπατος και αλκοολική νόσος του ήπατος), καθώς επίσης και να επεκτείνει ελαφρώς το προσδόκιμο της ζωής του.

Προσοχή! Το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου αν και χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπληρωματική θεραπεία σε άτομα με ηπατικές παθήσεις, δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία ένδειξη ότι μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση διαταραχών στο ήπαρ, ειδικά εάν κάποιος ακολουθεί έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη διαταραχών του εγκεφάλου

Εδώ και 2000 χρόνια, το γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο για νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Alzheimer και η νόσος του Parkinson.

Όπως φαίνεται, οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες σε συνδυασμό με την σιλυμαρίνη (την κύρια δραστική ουσία του βοτάνου), έχουν την ικανότητα να αποτρέπουν την οξειδωτική βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα, γεγονός που βοηθά στην προστασία από τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Επιπροσθέτως, άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να μειώσει τις αμυλοειδείς πλάκες. Πρόκειται για κολλώδεις συστάδες αμυλοειδούς πρωτεΐνης που συσσωρεύονται μεταξύ των νευρικών κυττάρων καθώς μεγαλώνουμε και ενδέχεται να προκαλέσουν Alzheimer. Αυτό σημαίνει πως το βότανο θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη θεραπεία αυτής της δύσκολης κατάστασης.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών που σχετίζονται με τα οστά

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από προοδευτική απώλεια οστικής μάζας. Πρόκειται για μία πάθηση που εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς.

Εντούτοις έχουμε να κάνουμε με μια σοβαρή διαταραχή καθώς κάνει τα οστά αδύναμα και εύθραυστα, με αποτέλεσμα, ακόμη και η παραμικρή πτώση να προκαλέσει ρωγμή ή σπάσιμο.

Πειραματικές δοκιμές έχουν αναδείξει πως το γαϊδουράγκαθο μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μελετάται ως πιθανό μέσο πρόληψης και θεραπείας των διαταραχών στα οστά. Ειδικότερα, σε γυναίκες που βρίσκονται στο μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο.

Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου

Έχει αποδειχθεί ότι οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις της σιλυμαρίνης μπορεί να έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις. Ιδιότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για την καταπολέμηση του καρκίνου. Αφενός καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα και αφετέρου μειώνοντας της παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Ωστόσο, οι μελέτες σχετικά με την επίδραση του βοτάνου κατά του καρκίνου, είναι περιορισμένες και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.

Διεγείρει την παραγωγή μητρικού γάλακτος

Ένα ακόμη σπουδαίο όφελος που προσφέρει το γαϊδουράγκαθο, είναι ότι μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος στις θηλάζουσες και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα, υπάρχει μελέτη, η οποία έχει αποδείξει ότι μητέρες που λάμβαναν 420 mg σιλυμαρίνης για 63 ημέρες παρήγαγαν 64% περισσότερο γάλα από εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo).

Θηλασμός: Τα οφέλη του «υγρού χρυσού»

Κατάλληλο για την αντιμετώπιση δερματικών διαταραχών

Το γαϊδουράγκαθο, όπως επίσης και όλα τα φυτά της οικογένειας των Αστεροειδών, διαθέτει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Εξαιτίας αυτών των ιδιοτήτων, μπορεί να εφαρμοστεί ως εναλλακτική θεραπεία σε κοψίματα και μικρές πληγές.

Δραστικά συστατικά στο γαιδουράγκαθο

Τα χημικά συστατικά του ευλογημένου γαιδουράγκαθου περιλαμβάνουν σεσκιτερπένια όπως η κνικίνη, η αψινθίνη και το πολυακετυλένιο. Περιέχει επίσης τριτερπενοειδή όπως οξική α-αμυρίνη και α-αμυρίνη.

Επίσης, έχει στη σύσταση του διάφορες λιγνάνες όπως φλαβονοειδή και ταννίνες, ενώ η σιλυμαρίνη έχει αναγνωριστεί ως το κύριο δραστικό συστατικό, καθώς και ως η ουσία που του προσδίδει την πικρή γεύση.

Δοσολογία

Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ποσότητα πρόσληψης. Ωστόσο, εάν θέλουμε να φτιάξουμε τσάι από γαϊδουράγκαθο, 1 κουταλάκι αποξηραμένο βότανο ανά 1 φλιτζάνι βραστό νερό και κατανάλωση μέχρι 3 φορές την ημέρα, είναι μια ασφαλής και επωφελής δοσολογία.

Εγκυμοσύνη – Γαλουχία

Δεδομένου ότι το γαϊδουράγκαθο είναι ένα εμμηναγωγό βότανο (προκαλεί δηλαδή ωορρηξία), δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την εγκυμοσύνη.

Το γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της γαλουχίας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του.

Δείτε επίσης: Το γαϊδουράγκαθο: ιδιότητες και χρήσεις (Cirsium vulgare)

Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει υπερβολική παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Παρενέργειες

Το γαϊδουράγκαθο είναι σε γενικές γραμμές ασφαλές. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση είναι πιθανό να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Επιπλέον, τα άτομα που είναι αλλεργικά στα φυτά της οικογένειας των αστεροειδών, πρέπει να το αποφεύγουν ή να είναι προσεκτικά κατά τη χρήση του, διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσουν δυσάρεστα συμπτώματα.

Οι συμβουλές που περιέχονται στο άρθρο έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές. Πάντοτε πριν κάνετε χρήση του βοτάνου να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή πρέπει επίσης να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν το γαιδουράγκαθο.

votanonkipos.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση και προτού αποφασίσετε να κάνετε οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στην καθημερινή σας διατροφή, ή προτού αποφασίσετε να εφαρμόσετε κάποια συμβουλή, την οποία "κάπου μάθατε", "κάποιος σας είπε", ή "κάπου διαβάσατε", ενημερώστε και ζητήστε την συμβουλή ενός γιατρού.

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ