2019-05-06 23:00:10
Φωτογραφία για Υπόθεση Μαρφίν: Ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία 9 χρόνια μετά..
Η λειτουργία των θεσμών σε ένα Κράτος Δικαίου φαίνεται κυρίως από την απόδοση δικαιοσύνης. 

Από τον τρόπο που κινείται το κράτος και κυρίως από τη δυνατότητα της ηθικής δικαίωσης που προσφέρει σε θύματα αδίκων επιθέσεων. Αυτό ονομάζεται εμπέδωση δικαιοσύνης. Άραγε τι μπορούν να πουν οι οικογένειες των θυμάτων του εγκλήματος στη Μαρφίν 9 χρόνια μετά, περί δικαιοσύνης; Και κυρίως ποια θα μπορούσε ένα είναι η απάντηση των αρμοδίων, όλα αυτά τα χρόνια, για την ανικανότητα να εντοπίσουν τους δράστες; Πέραν της οφειλόμενης – μη εκπεφρασμένης- συγνώμης προς αυτούς τους ανθρώπους υπάρχει μια λέξη που αρμόζει σε όλους: Ντροπή.

9 χρόνια

Η υπόθεση της Marfin, του θανάτου δηλαδή των τριών υπαλλήλων (ανάμεσά τους μια έγκυος γυναίκα) από τις μολότοφ κουκουλοφόρων, στις 5 Μαΐου 2010, είναι πιθανόν το έγκλημα που στιγματίζει την Ελλάδα της εποχής των μνημονίων. Διαπράχθηκε στη διάρκεια ενός τεράστιου συλλαλητηρίου, πολιτών κάθε τάξης που έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους στα πρώτα βήματα της μνημονιακής Ελλάδας, από κουκουλοφόρους (που αμαύρωσαν ακόμα μια πράξη διαδήλωσης)
. Κι όμως η υπόθεση αυτή παραμένει ως "αγνώστων δραστών". Οι αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες αναγνωρίζοντας λάθη και παραλείψεις της τράπεζας, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, είναι προφανώς ένα βήμα "δικαιοσύνης", το οποίο όμως εάν δεν φέρει στο εδώλιο αυτούς που το διέπραξαν με δόλο θα είναι "μετέωρο".

Ατιμώρητο

Επί της ουσίας 9 χρόνια μετά το έγκλημα της Μαρφίν είναι ατιμώρητο αφού οι φυσικοί αυτουργοί είναι άφαντοι. Ο επιμερισμός των λαθών, των παραλείψεων, γενικώς των εξ αμελείας εγκληματικών ευθυνών είναι και αναγκαίος και δίκαιος, πλην δεν αναιρεί την υστέρηση των αρχών στην αναζήτηση και λογοδοσία των προσώπων που εκ δόλου πέταξαν μολότοφ μέσα σε ένα κλειστό χώρο με αποτέλεσμα να βιώσουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι (μια εκ των οποίων έγκυος) και να τραυματιστούν 21.

Η σκαλέτα των αποφάσεων

-Το 2016 μετά από αναβολές και μια μακρά διαδικασία με ομόφωνη απόφασή του το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών αθώωσε δυο νεαρούς κατηγορούμενους. Κανείς από τους δεκάδες μάρτυρες δεν αναγνώρισε στα πρόσωπα τους κάποιον από τους δράστες των επιθέσεων στη Marfin και στον Ιανό, οι ίδιοι αρνούνταν τις κατηγορίες ενώ και οι κάμερες δεν έδειχναν τίποτα.

-Το 2013 στα ποινικά δικαστήρια σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν 3 υπάλληλοι της τράπεζας γιατί "μπορούσαν να προβλέψουν και να αποτρέψουν το αποτέλεσμα, αλλά εκείνοι δεν έλαβαν κανένα μέτρο πυροπροστασίας ή εκκένωσης του κτιρίου". Η εισαγγελέας μάλιστα σε εκείνη τη δίκη είχε πει ότι οι κατηγορούμενοι "ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν εκκένωσαν το κατάστημα το οποίο ήταν γυμνό και απροστάτευτο. Έπρεπε να εκκενωθεί, όπως εκκενώθηκαν άλλες τράπεζες στην περιοχή εκείνη την ημέρα".

-Επίσης στα αστικά δικαστήρια έχει καταδικαστεί η τράπεζα να καταβάλλει αποζημιώσεις. Πρόσφατα όμως ο Άρειος Πάγος προχώρησε στην αναίρεση της απόφασης που δικαίωνε συγγενείς θυµάτων και υπαλλήλους, στέλνοντας πίσω στο Εφετείο την υπόθεση για νέα εκδίκαση καθώς θεωρεί υπερβολικά τα ποσά της αποζημίωσης που επιδικάστηκαν (από 25.000 έως 350.000 ευρώ έκαστος ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης)

Οι νεκροί

Τη ζωή τους έχασαν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία διένυε τον τέταρτο μήνα της κυήσεως και λόγω της κατάστασής της δεν μπορούσε ή δεν τόλμησε να βγει από το κτήριο από τα εξωτερικά μπαλκόνια, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και να πεθάνει λόγω δηλητηρίασης. Η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης δεν κατόρθωσαν να βγουν από το κτήριο, καθώς υπέστησαν δηλητηρίαση, λόγω εισπνοής καπνού και τοξικών αερίων.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ