2019-05-08 14:16:12
Φωτογραφία για Η γνωστή ευρωπαϊκή τριάδα φτώχειας: Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα - Στοιχεία Eurostat για το 2018
Μέχρι και τα δύο τρίτα των διαφορών που παρουσιάζουν οι δείκτες υγείας από πληθυσμό σε πληθυσμό οφείλονται σε οικονομικούς λόγους.

IATRONET

Μόνιμο χαρακτήρα λαμβάνει η κατάταξη της Ελλάδας στις τρεις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τη βελτίωση, το 16,7% του ελληνικού λαού βιώνει συνθήκες σοβαρής στέρησης, ποσοστό που είναι πολύ κοντά με εκείνο της δεύτερης πιο φτωχής Ρουμανίας (16,8%). Πιο φτωχή χώρα παραμένει μακράν η Βουλγαρία (20,9%), όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2018.

Ελάχιστα είναι τα ποσοστά της φτώχειας στη Σουηδία (μόλις 1,1%), στο Λουξεμβούργο (1,2%) και στην Ολλανδία (2,4%).

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση είναι οι χώρες του “Ευρωπαϊκού Νότου”, με την Ισπανία να έχει ποσοστό φτώχειας 5,1%, την Πορτογαλία 6% και την Ιταλία 8,4%. Πολύ λιγότερη φτώχεια από την Ελλάδα έχει η Κύπρος, με ποσοστό 10,5%.

Στις αρχές της εσωτερικής υποτίμησης, η Ελλάδα είχε πολύ πιο χαμηλό ποσοστό φτώχειας (11,6% το 2010), το οποίο έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα το 2016 (22,4%).

Δείκτες

Η σχέση των οικονομικών δεικτών και της στέρησης με την υγεία είναι πολλαπλά τεκμηριωμένη. Η φτώχεια γεννά την αρρώστια, ενώ ο πλούτος προστατεύει και προάγει την υγεία.

Μέχρι και τα δύο τρίτα των διαφορών που παρουσιάζουν οι δείκτες υγείας από πληθυσμό σε πληθυσμό οφείλονται σε οικονομικούς λόγους.

Μελέτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα και διεθνώς έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ φτώχειας και παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί παράγοντα σοβαρής νοσηρότητας.

Στα παιδιά που ζουν στη φτώχεια από την ηλικία των 2 ετών, οι πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στην ηλικία των 15,5 ετών είναι 1,66 φορές περισσότερες σε σχέση με τα παιδιά που δεν βιώνουν φτώχεια νωρίς.

Ανάγκες

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως η εσωτερική υποτίμηση έχει σημαντική επίπτωση και στην κάλυψη των αναγκών περίθαλψης του ελληνικού πληθυσμού, με έναν στους δέκα Έλληνες να εμφανίζει ακάλυπτες ανάγκες.

Το ποσοστό φτάνει σε επίπεδα – ρεκόρ στα φτωχά στρώματα (18,6%) και αποτελεί μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Οι πιο εύποροι Έλληνες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με το ποσοστό των ακάλυπτων αναγκών να βρίσκεται κοντά στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό (3%).

Το 34,3% των πολιτών πληρώνουν από την τσέπη τους για περίθαλψη, όταν το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι στο 18,2%.
Δημ.Κ.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ