2012-06-13 14:45:02
Φωτογραφία για Τι μας ετοιμάζει η επόμενη μέρα;
Το κόμμα που θα κληθεί να κυβερνήσει, είναι σε θέση να το πράξει; Οι δυο μονομάχοι μας υπόσχονται στην ουσία δύο διαφορετικούς κόσμους

Οι συνήθεις ερωτήσεις των τηλεοπτικών παρουσιαστών προς τους υποψηφίους, είναι με ποιους θα συνεργαστούν τα κόμματά τους, αν έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, και άλλες παρόμοιες μ’ αυτές.

Εμείς θα ρωτούσαμε και κάτι άλλο, αρκούντως σημαντικό. Το κόμμα που θα κληθεί να κυβερνήσει, είναι σε θέση να το πράξει; Οι δυο μονομάχοι μας υπόσχονται στην ουσία δύο διαφορετικούς κόσμους. Οι ιδεολογικοπολιτικές τους διαφορές είναι τεράστιες, όσο και αν γίνεται προσπάθεια να στρογγυλευθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες, λόγω των πολλών και αλληλοσυγκρουομένων απόψεων των ομάδων που φιλοξενεί, κυρίως διότι το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. βρίσκεται σε άλλο τόπο και χρόνο.

Στην περίπτωση που αναλάβει την πρωθυπουργία ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να συμβιβάσει την εφικτή πολιτική που ο ίδιος δηλώνει ότι θα ακολουθήσει, με τις μαοϊκές ή σταλινικές θέσεις που εκφράζουν επίλεκτα στελέχη της παράταξής του. Θα κλείσει το στόμα στον κ. Γλέζο; Θα δεχθεί ο κ. Λαφαζάνης να αποστεί των θέσεων που επί δεκαετίες υποστήριζε (και εξακολουθεί να υποστηρίζει);

Αλλά, θα βρεθεί ο κ. Τσίπρας και αντιμέτωπος με τις προσδοκίες με τις οποίες έχει τροφοδοτήσει τον ελληνικό λαό, από την σκόπιμη ασάφεια των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι πολίτες εκλαμβάνουν την κατάργηση του Μνημονίου ως κατάργηση της δανειακής σύμβασης.

Αν βέβαια κληθεί να κυβερνήσει ο κ. Σαμαράς, που επί εξάμηνο με επίταση το απαιτεί -και ακόμη δεν έχω αντιληφθεί το γιατί- θα έχει αντιπολίτευση όλο το πολιτικό φάσμα, με αξιωματική τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει επιδείξει τον τελευταίο μήνα δυναμική παρουσία (για έπαρση των στελεχών του, γίνεται λόγος) και που δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαδί τους νεοδημοκράτες υπουργούς.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση βέβαια, θα πρέπει να προηγηθούν πάλι συζητήσεις για συνεργασία των κομμάτων, που κανείς δεν ξέρει αν καταλήξουν σε επιτυχία. Θα τολμήσω πάντως να δημοσιοποιήσω μια υπόνοια που περνά από το (πάντα καχύποπτο) μυαλό μου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως βρει προσχήματα για να μη κυβερνήσει.

Του συμφέρει να υπάρχει λίγος χρόνος αναμονής, ώστε να προετοιμασθεί αφενός, αφού αιφνίδια βρέθηκε σε θέση υποψηφίου κατάκτησης της εξουσίας, και να εκμεταλλευθεί ενδεχόμενη αδυναμία της Ν.Δ. να κυβερνήσει -την οποία θα φροντίσει φυσικά να προκαλέσει- ώστε στις επόμενες κατά τον Σεπτέμβριο εκλογές, να διεκδικήσει ακόμη και αυτοδυναμία. Θα δούμε.

Μέσα στο κοινοβούλιο πάντως, όλοι αναμένουμε τις φιλοφρονήσεις Χρυσής Αυγής με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Εχθές, ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος κ. Ηλίας Παναγιώταρος, προειδοποίησε τους βουλευτές ότι θα πέσουν χαστούκια, εφόσον τεθεί στο Κοινοβούλιο συζήτηση σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Είπε συγκεκριμένα ότι «σε περίπτωση που τεθούν εθνικά θέματα στο κοινοβούλιο και ανοίξει συζήτηση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, για προειδοποίηση θα τους δείξουμε το βίντεο του ΑΝΤ1 και αν δεν το καταλάβουν θα τους το εξηγήσουμε». Τόνισε επίσης πως εάν μπει η Χρυσή Αυγή στην Βουλή, θα κάνει εφόδους στα νοσοκομεία αλλά και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα πετά στον δρόμο τους λαθρομετανάστες και τα παιδιά τους για να μπουν στην θέση τους Έλληνες!

Πιστεύει κάποιος, ότι αυτές οι δηλώσεις δεν βρίσκουν ανταπόκριση σε ψηφοφόρους; Είναι γελασμένοι όσοι το πιστεύουν. Όπως γελασμένοι είναι όποιοι πιστεύουν ότι δεν προκαλούνται οι Χρυσαυγίτες. Θα αφήσουν αναπάντητες τις φράσεις της κ. Κανέλλη («φασισταριά» και «πουσταριά») ή τις δηλώσεις στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση» και «ανθρωποφάγοι»;

Η στήλη προτείνει όπως ο νέος πρόεδρος της Βουλής, τοποθετήσει ένα διαχωριστικό -όπως στα γήπεδα- μεταξύ βουλευτών της Χρυσής Αυγής και των άλλων (και χωριστά καφενεία).

Ο Μακεδών
kostasxan.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ