2019-05-09 23:30:41
Φωτογραφία για Σπαράγγια: Γνωρίστε τη διατροφική τους αξία
Το σπαράγγι είναι ένα ιδιαίτερο λαχανικό, το οποίο βρίσκουμε στην αγορά για λίγους μήνες το χρόνο.

Αν και για τους περισσότερους αποτελεί μια ασυνήθιστη επιλογή, θα λέγαμε πως η διατροφική του αξία το καθιστά πολύτιμο και ωφέλιμο για την υγεία.

Ειδικότερα, τα σπαράγγια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος ενώ ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι συνδέεται στενά και με την υγεία των οστών. Ενδεικτικά, περίπου 6-7 κλωνάρια καλύπτουν περίπου το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ, για υγιείς ενήλικες.

Από την άλλη, περιέχουν υψηλά ποσά φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Από τα σπαράγγια, δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα αντιοξειδωτικά συστατικά, με κυριότερους εκπροσώπους τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή, τη γλουταθειόνη και τη βιταμίνη Ε, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες.


Ακόμη, τα σπαράγγια περιέχουν το αμινοξύ ασπαραγίνη, στο οποίο αποδίδεται και η διουρητική τους δράση, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πηγή φυτικών ινών και ινουλίνης, που δρα ως πρεβιοτικό, προάγοντας την ανάπτυξη και διατήρηση της εντερικής μικροχλωρίδας. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως τα σπαράγγια διαθέτουν αυξημένα ποσά πουρινών και συνεπώς θα ήταν καλό να μην υπερκαταναλώνονται από άτομα με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος ή ουρική αρθρίτιδα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ