2019-05-13 18:00:32
Φωτογραφία για Σοκαριστική έρευνα: Σχεδόν 6 στους 10 νέους στην Ευρώπη, αμφιβάλλουν αν η Δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα
Γενικά παρατηρείται ότι οι νέοι ενδιαφέρονται για το πολιτικό γίγνεσθαι, παράλληλα όμως απέχουν από τις πολιτικές διαδικασίες. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό; Τα κόμματα πρέπει να δημιουργήσουν πιο σύγχρονες δομές.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία έρευνας που δημοσιεύει η Deutsche Welle.

Συγκεκριμένα, μόλις ένας στους δύο Ευρωπαίους, ηλικίας από 16 έως 26 χρονών, θεωρεί τις ευρωεκλογές σημαντικές και μόνο 1 στους 5 αισθάνεται ότι τον εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η έρευνα του Ιδρύματος TUI βγάζει αυτό το αποτέλεσμα καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των Ευρωβουλευτών είναι τα 56 χρόνια. Στο ένα τρίτο των κρατών της ΕΕ οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους για να κατέβουν στις εκλογές. Στην Ελλάδα και την Ιταλία μάλιστα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25.

Παρ’ όλα αυτά οι νέοι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Ευρώπη και θέλουν να έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων. Ειδικά στα θέματα που τους είναι σημαντικά, όπως το μεταναστευτικό και το περιβάλλον.


Έτσι και στη Γερμανία. Ωστόσο για τους νεαρούς Γερμανούς υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό θέμα, το οποίο δεν αναφέρουν νέοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών: το θέμα της κοινωνικής πολιτικής.

Ανοιχτά σύνορα εντός της ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά το γεγονός ότι πολλοί νέοι θεωρούν το μεταναστευτικό το σημαντικότερο ζήτημα, δεν τάσσονται κατά των ανοιχτών συνόρων. Το 43% εκείνων που ανέφεραν θέματα ασύλου και μετανάστευσης ως το σημαντικότερο πρόβλημα, βλέπουν τα ανοιχτά σύνορα εντός της ΕΕ ως ευκαιρία και μόνο το 27% ως απειλή.

Γενικά παρατηρείται ότι οι νέοι ενδιαφέρονται για το πολιτικό γίγνεσθαι, παράλληλα όμως απέχουν από τις πολιτικές διαδικασίες. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό; Τα κόμματα πρέπει να δημιουργήσουν πιο σύγχρονες δομές, οι οποίες θα διευκολύνουν τους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν σε αυτά, εκτιμά ο Μάρκους Σπλίτερ από το Επιστημονικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών του Βερολίνου (WZB). «Οι νέοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για κόμματα που τους προσφέρουν ένα είδος αλλαγής ή ένα όραμα για το μέλλον. Το 67% πιστεύει ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές για να αποκατασταθεί το πολιτικό σύστημα» επισημαίνει ο Μ. Σπλίτερ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ορισμένες φορές οι νέοι δείχνουν ενδιαφέρον για λαϊκιστικά κόμματα.

Νέοι Έλληνες υπέρ της δημοκρατίας

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το 58% των νέων ανθρώπων αμφιβάλλει για το αν η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα. Ειδικά στη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία. Πρώτη ανάμεσα στις χώρες όπου οι περισσότεροι νέοι τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας είναι η Ελλάδα με 73%. Ακολουθούν η Γερμανία και η Σουηδία (66%) και η Δανία (65%).

Τέλος από την έρευνα προκύπτει ότι περίπου το 60% των νέων θεωρεί «πιθανό» να προσέλθει στις κάλπες των ευρωεκλογών.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ