2019-05-13 21:17:39
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Σκάνδαλο-μαμούθ στο φάρμακο
ΗΠΑ: ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟ 44 ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΚΑΤΑ 20 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΛΟΣΣΩΝ

Χειραγωγήθηκαν οι τιμές σε απλά χάπια, κρέμες και αλοιφές, μέχρι φάρμακα για το διαβήτη, τη χοληστερίνη, την υπέρταση, τον καρκίνο κ.ά. Η φερόμενη ως κεντρική εταιρία του σχήματος, Teva Pharmaceutics USA, αρνήθηκε κάθε κατηγορία για το σκάνδαλο. 

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο υπερτιμολόγησης φαρμάκων στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών -ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο- βγήκε χθες στο φως σε όλη του την έκταση με τη συλλογική αγωγή που κατέθεσαν οι 44 από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ κατά 20 φαρμακευτικών κολοσσών, με κορυφαία την ισραηλινών συμφερόντων Teva Pharmaceuticals. 

Η πενταετής έρευνα των αμερικανικών δικαστικών και πολιτειακών αρχών κατέληξε στο ανατριχιαστικό συμπέρασμα ότι. ..... η Teva, η Sandoz και άλλες 18 φαρμακοβιομηχανίες συγκρότησαν μυστικό καρτέλ εδώ και πολλά χρόνια για να διατηρούν υψηλά τις τιμές των (υποτίθεται φθηνότερων σε σχέσπ με τα πρωτότυπα) γενόσημων φαρμάκων, με την κατάσταση να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο μετά το 2012. 


Όπως αναφέρει η 500 σελίδων αγωγή που κατέθεσαν οι 44 πολιτειακές κυβερνήσεις των ΗΠΑ, στο διάστημα Ιούλιος 2013-Ιανουάριος 2015 οι 20 κολοσσοί αύξησαν τεχνητά έως και 1.000% τις τιμές τουλάχιστον 100 γενόσημων φαρμάκων ευρείας χρήσης, τα οποία οι Αμερικανοί ασθενείς πλήρωναν -και εξακολουθούν να πληρώνουν- χρυσά. 

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ 

[email protected] 

Πρόκειται για τεράστια γκάμα σκευασμάτων, από απλά χάπια, δισκία, κάψουλες, κρέμες και αλοιφές μέχρι φάρμακα για την αντιμετώπιση σοβαρών χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη, η υπέρταση, η επιληψία, ο καρκίνος κ.ά. «Διαθέτουμε ακλόνητες αποδείξεις ότι η βιομηχανία γενόσημων φαρμάκων διέπραξε απάτη ύψους, δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος του αμερικανικού λαού», κατήγγειλε ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας του Κονέκτικατ, Ουίλιαμ Τονγκ, επικαλούμενος ως μέρος της δικογραφίας e-mails, γραπτά μηνύματα, τηλεφωνικές συνομιλίες και καταθέσεις στελεχών μέσα από τις ίδιες τις φάρμακευτικές εταιρίες. 

«Η έρευνά μας εξηγεί γιατί το κόστος της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και των συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι τόσο υψηλό στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε. 

Απληστία 

Εξίσου αμείλικτος ο κυβερνήτης της Νεβάδα, Στιβ Σισόλακ, χαρακτήρισε «ασύλληπτα τα όρια της επιχειρηματικής απληστίας και απονιάς, όπως ξεδιπλώνονται μέσα από τη διαπολιτειακή δικαστική αγωγή». Το δικόγραφο αναφέρεται ξεκάθαρα σε συνωμοσία των φαρμακευτικών εταιριών προκειμένου να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό φουσκώνοντας τις τιμές. «Η αξία εκατοντάδων γενόσημων φαρμάκων αυξήθηκε ανεξήγητα -σε ορισμένες περιπτώσεις στα ουράνια- προκαλώντας την οργή πολιτικών και καταναλωτών σε όλη τη χώρα», τονίζεται χαρακτηριστικά στην αγωγή. 

Εκτός από τις 20 εταιρίες ως νομικά πρόσωπα, η συλλογική αγωγή των 44 αμερικανικών Πολιτειών για αποζημίωση, καταλογισμό αστικών ευθυνών και αποκατάσταση του ανταγωνισμού στρέφεται και κατά 15 στελεχών τους, που φέρονται ως εγκέφαλοι της κομπίνας και πλέον ωφελημένοι από αυτήν. Τουλάχιστον 5 εξ αυτών διαμένουν στο Νιου Τζέρσεϊ, που αποτελεί έδρα και των μισών εναγομένων εταιριών. Η φερόμενη ως κεντρική εταιρία του σχήματος, Teva Pharmaceutics USA, αρνήθηκε τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος, υποστηρίζοντας ότι θα αμυνθεί στα δικαστήρια. Στην ανακοίνωσή της προσθέτει ότι «θα συνεχίσει την εσωτερική διερεύνηση του ζητήματος, χωρίς να έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε αξιόποινη ή αστικά καταλογιστέα ενέργεια». 

Εκπρόσωποι της Sandoz, μιας άλλης εταιρίας που εμπλέκεται στο σχήμα, δεν απάντησαν στην πρώτη όχληση του Reuters. 

Η κομπίνα με τα γενόσημα έριξε και τον τελευταίο «φιλολαϊκό» πυλώνα του αμερικανικού συστήματος υγείας του Μπαράκ Ομπάμα (Affordable Care Act) που παρέχει μια στοιχειώδη κάλυψη στη μεσαία τάξη και τα φτωχά στρώματα των ΗΠΑ. Παρά τις αντιστάσεις, κυρίως των Δημοκρατικών, στο Κογκρέσο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί με ζήλο να το κατεδαφίσει, καταργώντας την κρατική μέριμνα για εκατομμύρια οικογένειες, που όπως απέδειξε η περίπτωση των γενοσήμων είναι έρμαιο των αρπακτικών της υγείας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 13/5/2019
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ