2019-05-14 11:17:20
Φωτογραφία για Οι αυταπάτες συνεχίζονται: Γιατί δεν πρόκειται για  «13η σύνταξη». Τι θα γίνει με τις δικαστικές αποφάσεις για τα Δώρα;;;
Δημοσιεύουμε κείμενο τού Νικολάου Μπλάνη, Αντιστρατήγου ε.α: 1. Πολύ συζήτηση γίνεται για το «επίδομα», που  λίγες μέρες πριν τις εκλογές έρχεται να δώσει η Κυβέρνηση θορυβημένη από

τις δημοσκοπήσεις και το σάλο που προκάλεσαν οι σκαφάτες διακοπές του ΠτΚ. Μια παροχή που έρχεται να τη βαπτίσει …«13η σύνταξη». Είδαμε την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας.

            2.  Όμως, ως γνωστόν,  η απονομή-χορήγηση σύνταξης απαιτεί τροποποίηση των συνταξιοδοτικών διατάξεων. Απαιτεί συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο αποκλειστικά του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.), όπως προβλέπει το άρθρο 73 παρ.2 του Συντάγματος.  Ο χρόνος μέχρι τις εκλογές δεν είναι αρκετός για να ακολουθηθεί η εν λόγω διαδικασία και η κατάθεση τροπολογίας σε  πολυνομοσχέδιο  δημιουργεί πρόβλημα αντισυνταγματικότητας.          

             3. Την ίδια τακτική ακολούθησε η Κυβέρνηση και με τα αναδρομικά των ενστόλων
. Δεν προχώρησε σε συνταξιοδοτική ρύθμιση αποκατάστασης των συντάξεων, αλλά με  συνηθισμένη (όχι συνταξιοδοτική) τροπολογία και μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο προχώρησε στη χορήγηση εφάπαξ αποζημίωσης, η οποία δεν είχε καμιά επιρροή στις συντάξιμες αποδοχές. Δεν έγινε δηλαδή αποκατάσταση των συντάξεων, ούτε εφαρμογή επί της ουσίας των σχετικών δικαστικών αποφάσεων. Είδαμε και το αλαλούμ με τις βεβαιώσεις των αποδοχών. Επρόκειτο για άλλη μια αυταπάτη, όπως γράψαμε!

            4. Τα ίδια κάνει σήμερα με την αποκαλούμενη …«13η σύνταξη». Η τροπολογία (εκπρόθεσμη) κατατέθηκε σε άσχετο  (όχι αμιγώς συνταξιοδοτικού περιεχομένου) νομοσχέδιο-κουρελού (patchwork legislation).  Οι ρυθμίσεις έρχονται αυτοτελώς και δεν εντάσσονται στις αντίστοιχες συνταξιοδοτικές διατάξεις, κατά παράβαση των σχετικών συνταγματικών και νομοτεχνικών κανόνων. Δεν υπέστησαν την επεξεργασία-γνωμοδότηση του Ε.Σ. Επιπλέον περιλαμβάνουν ανεπίτρεπτη εξουσιοδότηση, όταν ορίζουν, ότι με Κοινή Απόφαση των Υπουργών θα μπορεί να αυξάνεται η εν λόγω παροχή («σύνταξη») και να μεταβάλλεται ο χρόνος καταβολής (sic). Το τελευταίο  συνιστά ομολογία,  ότι ο χρόνος που δίνεται τώρα  δεν είναι ο σωστός, ότι απλώς εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες  και ότι ενδεχομένως θα μετατεθεί για το τέλος του χρόνου!!! Εξάλλου  πρόκειται για ποσοστό (όχι το ίδιο για όλους) της ακαθάριστης (μεικτής) σύνταξης (όχι ολόκληρη)  και δεν δίνεται  σε  κανονικό χρόνο (Δεκέμβριο) αλλά προεκλογικά (για τις ανάγκες αυτές ορίζεται η 1η Μαϊου ως χρόνος θεμελίωσης του δικαιώματος), με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου.  Επομένως το εν λόγω επίδομα-παροχή δεν  έχει τον χαρακτήρα-μορφή σύνταξης. Σε κάθε περίπτωση  υπόκειται στις κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ, υγείας και φόρου. Σημειώνεται ότι με τη θεσμοθετημένη ήδη μείωση του αφορολόγητου το 2020 χάνεται μια ολόκληρη σύνταξη για τον χαμηλοσυνταξιούχο.

                5. Και οι αυταπάτες συνεχίζονται. Στην Κυβέρνηση θεωρούν (με τη συμπαιγνία των δανειστών), ότι συμμορφώθηκαν με τις δικαστικές αποφάσεις επαναφέροντας ως Δώρο ένα ετήσιο ποσό της τάξης των 320 ευρώ κατά μέσο όρο  και  οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να ζητήσουν Δώρα από το 2019 και μετά αλλά μόνον μέχρι το 2018. Τα οφειλόμενα αναδρομικά για 10 έως και 42 μήνες παράνομων μειώσεων κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 3.500 έως 11.000 ευρώ. Οι διεκδικήσεις αυτές απορρέουν από τις παράνομες μειώσεις και την κατάργηση των Δώρων που πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά από Ιούλιο του 2015 έως και 2018 (42 μήνες) βάσει των δικαστικών αποφάσεων  ή από τον Ιούλιο 2015 ως Απρίλιο  2016 (9 ή 10 μήνες) που είναι το διάστημα επιστροφών, το οποίο αναγνωρίζει το Yπουργείο Εργασίας. Άλλωστε, το ΣτΕ  έκρινε αντισυνταγματική την πλήρη κατάργηση των Δώρων, χωρίς να πει ότι θα πρέπει να επανέλθουν στο ίδιο ποσό, γι' αυτό και η κυβέρνηση βαφτίζει το επίδομα...«13η σύνταξη», ώστε να μη γεννάται εφεξής καμιά αξίωση. Ενδεχομένως να δώσει και ένα μέρος των αναδρομικών εφάπαξ ή με δόσεις και να το βαπτίσει…«14η σύνταξη». ΄Ετσι συνεχίζονται οι αυταπάτες και οι δικαστικοί αγώνες-εκκρεμότητες δεν τελειώνουν ποτέ!!!
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αλλάζουν γραφεία...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αλλάζουν γραφεία...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ