2019-05-17 14:08:18
Φωτογραφία για Τι συμβαίνει στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο;
Eξήντα πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, δύο εικονικές αερομαχίες και 31 παραβάσεις του FIR Αθηνών μέσα σε μία ημέρα. Ένα ακόμη προκλητικό μήνυμα Τσαβούσογλου ότι η ´Αγκυρα «θα προστατεύσει μέχρι τέλους τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων» στην κυπριακή ΑΟΖ, μαζί με την προειδοποίηση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «τις δραστηριότητες γεωτρήσεων στη δική της υφαλοκρηπίδα».

Δημιουργία «κλίματος» σε διεθνές επίπεδο από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με χάρτες που, ουσιαστικά, αποτελούν διακήρυξη των τουρκικών διεκδικήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και «διαγράφουν» κάθε ίχνος υφαλοκρηπίδας και οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στο τρίγωνο Κύπρου, Καστελόριζου, Ρόδου: Όλα αυτά είναι απλώς μία ακόμη πράξη στην πάγια τακτική της εξαγωγής των γεωπολιτικών και οικονομικών αδιεξόδων του Ερντογάν ή σηματοδοτούν όντως την αφετηρία ενός καλοκαιριού υψηλής θερμότητας – και επικινδυνότητας – στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;


Απάντηση στο ερώτημα δεν δίνεται εύκολα ούτε από την Αθήνα, ούτε από την Λευκωσία – πόσο μάλλον, όταν η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας έρχεται μέσα σε ένα εξαιρετικά σύνθετο πλέγμα γεωπολιτικών δονήσεων στην περιοχή. Με τον Ερντογάν απόλυτα εγκλωβισμένο ανάμεσα στις πιέσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας για τους S-400, με το μέτωπο ΗΠΑ-Ιράν να εξελίσσεται σε νέα, παγκόσμια πολεμική απειλή, και με την τουρκική λίρα και την τουρκική οικονομία να καταρρέουν, η διέξοδος αποσυμπίεσης που θα αναζητήσει η Αγκυρα εξελίσσεται σε γρίφο υψηλής δυσκολίας για τα διπλωματικά επιτελεία της Δύσης.

«Ζούμε με έναν δύσκολο γείτονα», ήταν η προσεκτική απάντηση που έδωσε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης χθες μετά το νέο ρητορικό κρεσέντο Τσαβούσογλου, για να προσθέσει: « Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία… Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, διαφυλάσσοντας παράλληλα αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Σ’ αυτήν την λεπτή ισορροπία της «στρατηγικής ψυχραιμίας» και της «αποφασιστικότητας» εντάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια ξεκινώντας από το Ιόνιο. Την απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο έχει προαναγγείλει εδώ και οκτώ μήνες ο πρωθυπουργός, την επαναβεβαίωσε χθες στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Πρόκειται για μια κίνηση που, στη συγκεκριμένη συγκυρία των υψηλών γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή, έχει ως στόχο να εκπέμψει καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα όχι απλώς υπερασπίζεται αλλά και επεκτείνει την κυριαρχία της.

Όπως μάλιστα επισημαίνεται από διπλωματικούς κύκλους, η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, δε, δεν θα είναι το μοναδικό – κι ενδεχομένως ούτε το πιο ηχηρό – μήνυμα προς την Άγκυρα εάν η Τουρκία επιμείνει στο ρίσκο των παράνομων γεωτρήσεων και την επιθετική αμφισβήτηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Στο κάδρο αυτό, είναι προφανές ότι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα που θα έχει η συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι – μια συνάντηση που θα γίνει, είτε αργά σήμερα είτε αύριο στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και συνάντηση αντιπροσωπειών των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών στο πλαίσιο της διερεύνησης των δυνατοτήτων για ανασύσταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ παράλληλα σε διπλωματικό επίπεδο Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαρκή ανοιχτή γραμμή με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον επιδιώκοντας τη διατήρηση της έως τώρα αυστηρής στάσης της Δύσης απέναντι στην Τουρκία.

https://tvxs.gr/news/ellada/ti-symbainei-sto-aigaio-kai-sti-mesogeio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ