2019-05-19 12:45:21
Φωτογραφία για Μιχάλης Ιγναντίου: «Τελικά ποιος έκλεισε το Mega;»
Ποιος λοιπόν, πραγματικά, έκλεισε το Mega; Απάντηση υπάρχει, με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Και δεν το λέμε εμείς, ο επί σειρά ετών ανταποκριτής του καναλιού, Μιχάλης Ιγνατίου, το αναφέρει σε δικό του άρθρο προ καιρού: «Ποιος έκλεισε το Mega; Οι ιδιοκτήτες του και κανένας άλλος».

Αναφέρει λοιπόν ο Ιγνατίου ότι «η μεγάλη κρίση του Mega ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016, όταν δεν πληρώθηκαν οι δόσεις των δανείων. Οι πιστώτριες τράπεζες πάγωσαν τους λογαριασμούς και το μεγάλο κανάλι έκλεισε. Δεν φταίει κανένας, μα κανένας πολιτικός. Όσοι διατείνονται το αντίθετο, δεν λένε την αλήθεια. Διότι ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας, ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκαν ποτέ στους ιδιοκτήτες ότι εάν δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, το Mega θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν ούτε στις πιο άναρχες χώρες. Την υποχρέωση να επαναλειτουργήσει το κανάλι είχαν και έχουν οι παλιοί και νέοι μέτοχοι. Δεν τα βρήκαν μεταξύ τους, ο καθένας είχε και άλλα συμφέροντα, οι άγραφοι νόμοι του ποδοσφαίρου επηρέασαν τις σχέσεις μεταξύ των μετόχων, με αποτέλεσμα 400 τόσοι άνθρωποι να εργάζονται και να μην πληρώνονται για 15 μήνες». 


Την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια 

Στα 116 εκατ. ευρώ έφταναν, λίγο πριν το τέλος, τα χρέη του Mega προς τις τράπεζες, τον Δεκέμβριο του 2015. Τότε, οι πιστώτριες τράπεζες πρότειναν στους μετόχους μια παράταση εξόφλησης ως και το 2021. Με τι αντάλλαγμα; Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ιδιοκτήτρια εταιρεία «Τηλέτυπος» ύψους 15 εκατ. ευρώ. Μια ΑΜΚ που, με το πέρασμα των μηνών, δεν έγινε ποτέ. Εκ των 116 εκατομμυρίων, η πλειονότητα των χρεών αφορούσε στο ομολογιακό δάνειο ύψους 95 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς.

Τι ζήτησαν οι τράπεζες; Ψίχουλα! Για Γιάννη Βαρδινογιάννη και Γιώργο Μπόμπολα μιλάμε, επιχειρηματίες παγκόσμιας κλάσης και όχι… μπακάληδες. 

Από τα 116 εκατ. ευρώ, στην τελευταία λογιστική κατάσταση του 9μηνου 2015, το Mega σε βραχυπρόθεσμα δάνεια (αλληλόχρεοι λογαριασμοί) είχε λάβει συνολικά 27,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 13,7 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και 13,4 από την Αlpha Bank (χρηματοδότηση factoring με αναγωγή: δηλαδή, η εταιρεία εκχώρησε τις απαιτήσεις της για να χρηματοδοτηθεί).

Ο καιρός πέρασε, κανείς δεν έβαζε χρήματα για ΑΜΚ. Ούτε οι παλιοί μέτοχοι (Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας) ούτε οι νέοι (Βαγγέλης Μαρινάκης) ενώ ο Ιβάν Σαββίδης, που (μαζί με τον Μαρινάκη) το καλοκαίρι του 2017 απέκτησε μετοχές του σταθμού, τις μεταβίβασε σε άλλη εταιρία λίγο καιρό μετά μη θέλοντας να ασχοληθεί περαιτέρω.

Στις 27 Νοεμβρίου 2017 προκηρύχτηκε ο νέος διαγωνισμός αδειοδότησης των καναλιών, που απέκλειε την δυνατότητα του Mega να συμμετάσχει στον διαγωνισμό (μιας και δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις) και το κανάλι έκλεισε οριστικά στις 26 Φεβρουαρίου 2017.

Η αλήθεια είναι ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη στήριξε κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενώ, μαζί με την πλευρά Μαρινάκη, ανέλαβαν στην κρίσιμη τελευταία φάση μέρος των χρεών καταβάλλοντας μισθούς, δώρα και επιδόματα στους εργαζόμενους. Οι ίδιοι θεωρούν ως κύριοι αίτιο του «λουκέτου» στο Mega την καθυστέρηση των τραπεζών στις δικές τους, εναλλακτικές προτάσεις. Που, κακά τα ψέματα, ήρθαν με καθυστέρηση (και δεν έγιναν αποδεκτές) ενώ γνώριζαν ότι ξεκινούσε νέος διαγωνισμός.

Ναι, το Mega χρωστούσε 116 εκατ. ευρώ και έκλεισε για 15 ψωροεκατομμύρια, όπως έλεγαν άνθρωποι κοντά στους μετόχους του http://www.tvnea.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ