2019-05-20 11:00:10
Φωτογραφία για Η Βουλή φωτίστηκε για την Γενοκτονία των Ποντίων
Τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου, η Βουλή φώτισε απόψε την πρόσοψη του κτηρίου της με κόκκινο

και μαύρο χρώμα, που συμβολίζουν το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας και το διαχρονικό πένθος.

Για πρώτη φορά, το ελληνικό Κοινοβούλιο προχώρησε στη συμβολική αυτή πράξη δηλώνοντας την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη δεύτερη και πιο αποτρόπαια φάση εξόντωσης των Ελλήνων του μικρασιατικού Πόντου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 20 Μαΐου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με προσκαλεσμένους τους φορείς που εκπροσωπούν τον ποντιακό ελληνισμό.

Κορυφώθηκαν σήμερα στην Αθήνα οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων


που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος .Από τη Δευτέρα 13 έως την Κυριακή 19 Μαΐου λειτουργούσε ενημερωτικό περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) στην πλατεία Συντάγματος με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Τα ξημερώματα της Κυριακής μετά την ολονυχτία στο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα οι παρευρισκόμενοι άναψαν 100 κεριά όσα τα χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την Γενοκτονία .

Σήμερα τελέστηκε μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών και ακολούθησε πομπή μέχρι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου σημαντική στιγμή ήταν η αλλαγή της προεδρικής φρουράς από Πόντιους εύζωνες.

Αυτή την στγμή είναι σε εξέλιξη η εκδήλωση τιμής και μνήμης «Πόντος: Σταύρωση και Μνήμη» που διοργανώνει στο Ηρώδειο η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στην παράσταση συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, η Έλενα Κελεσίδου, η Μελίνα Ασλανίδου, η Ελένη Ουζουνίδου, ο Χάικ Γιαζιτζιάν, η Σαρίνα Κρος η Πέλα Νικολαίδη και ο Χεήστος Καλιοντσίδης. Μαζί τους χορωδία και ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων, αλλά και το χορευτικό συγκρότημα «Έκνευσις».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ