2019-05-20 16:42:49
Φωτογραφία για Κληροδοτήματα του Γηροκομείου στο... έλεος των διοικητών του
Το 2011, όταν τα ταμεία του Γηροκομείου ήταν άδεια, το Δ.Σ. συζητούσε πώς θα μειώσει το κόστος με μειώσεις μισθών, θέσπιση εκ περιτροπής εργασίας των απλών εργαζομένων και απολύσεις. Κανείς

δεν πρότεινε τη μείωση των δικών τους υπέρογκων μισθών. Ενδεικτικά: Οικογένεια Κεραμίδα, μηνιαίο κόστος 14.000 ευρώ. Οικογένεια Μπούμπα, 10.000 ευρώ. Οικογένεια Διονυσόπουλου, 9.900 ευρώ.

Τουλάχιστον εμβρόντητοι συνέχισαν για δύο ακόμα συνεδριάσεις να παρακολουθούν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων την αποκαλυπτική για τα πεπραγμένα του «ελεήμονος» ιδρύματος κατάθεση της Πολυξένης Πραστάκου, πρώην συμβούλου ταμία.

Αλλη μία σιωπηλή δίκη δημοσίου συμφέροντος, με ιλιγγιώδη ποσά από την περιουσία και τα κληροδοτήματα του ιδρύματος να... αγνοούνται, παραμένει στη σκοτεινή πλευρά της ενημέρωσης των πολιτών.

Το πρώτο μέρος της τεκμηριωμένης κατάθεσης που αφορούσε τη διαχείριση του ταμείου, τις απευθείας αναθέσεις αμφιλεγόμενων έργων σε συγκεκριμένες εταιρείες και τη διαχρονική οικογενειοκρατία παρουσιάσαμε στην «Εφ.Συν.» στις 5/5/2019.


Εμπόδιο στην κάθαρση

Δυστυχώς όπως έχουμε αναφέρει σε σειρά ρεπορτάζ για το ίδρυμα, μέλη της προσωρινής διοίκησης αλλά και εναπομείναντα μέλη της διοίκησης Μπούμπα έχουν σφυρηλατήσει μεταξύ τους στενές σχέσεις με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι όποιες προσπάθειες κάθαρσης.

Το βέβαιο είναι ότι το πλούσιο ίδρυμα μόνο με τη βοήθεια της Δικαιοσύνης και του εποπτεύοντος Δήμου Αθηναίων θα μπορέσει να ανασάνει.

Οι διαφορές και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαφορετικές αντιλήψεις περί ορθής διαχείρισης οδηγούν στο φαινόμενο να υπάρχουν αντιθέσεις ακόμα και μεταξύ υποψηφίων της ίδιας παράταξης που διεκδικεί τον Δήμο Αθηναίων. Ενώ η υποψήφια με τον συνδυασμό του Κ. Μπακογιάννη, Μ. Δασκαλάκη, δεσμεύεται απολύτως ότι θα κάνει τα πάντα για την εξυγίανση, ο Χ. Τεντόμας, υποψήφιος με τον ίδιο συνδυασμό, σε συχνές ακόμα και πρόσφατα επισκέψεις του στο Γηροκομείο εμφανίζεται -σύμφωνα με εργαζομένους- στενά συνδεδεμένος με την πλευρά του κατηγορούμενου Μπούμπα και τον διορισμένο σημερινό πρόεδρο κ. Κολιό.

Στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις το δικαστήριο ασχολήθηκε με τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, τους αστρονομικούς μισθούς, τις πανάκριβες εργασίες του ναού Αγ. Ανδρέα και κυρίως το πώς η διοίκηση ξόδεψε τους πόρους λαμβάνοντας χρήματα από τα κληροδοτήματα. Ειδικά στο τελευταίο επέμεινε και ο εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Από την κατάθεση Π. Πραστάκου

Η καταγεγραμμένη ακίνητη περιουσία του Γηροκομείου (ΕΕΑ) περιλαμβάνει 595 διαμερίσματα με πλήρη κυριότητα και συνολική επιφάνεια 47.403 τ.μ.

Το 2013 οι μηνιαίες εισπράξεις από τα ακίνητα ανέρχονταν στο ποσό των 84.000 ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 2 ευρώ το τετραγωνικό!

Οι νομικές ενέργειες για την είσπραξη των οφειλομένων άρχισαν μετά την κατάθεση των καταγγελιών, ενώ σε μερικούς μισθωτές δεν είχε γίνει καμία ενέργεια μέχρι την έκπτωση της διοίκησης Μπούμπα το 2016.

● Σε μισθωτή μαγαζιού στην οδό Νίσσου 3 διαγράφτηκαν οφειλόμενα ύψους 164.160 ευρώ με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. από επισκευές ύψους 395.146 ευρώ, χωρίς τιμολόγια στο όνομα της ΕΕΑ, χωρίς τεχνική έκθεση, χωρίς να γίνει έλεγχος και να πιστοποιηθούν αν πραγματικά οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν. Στον ίδιο χωρίς καμία αιτιολογία διαγράφηκαν χρέη 45.376 ευρώ. Συνολικά από το 2008 ώς το 2010, από τον μισθωτή της Νίσσου 3 το Γηροκομείο εισέπραξε 83.942 ευρώ και του πλήρωσε 105.586 ευρώ για την αγορά πανάκριβων εκκλησιαστικών ειδών για την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα που πρόσφατα κλάπηκαν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και δεν μπορούμε να μάθουμε πλέον τον πραγματικό τους αριθμό.

● Διαμέρισμα στη οδό Γερουλάνου όπου διέμενε ο Μπούμπας δηλωνόταν κενό, ενώ μετά την έξωσή του το 2007 το διορισμένο από τον δήμο συμβούλιο πλήρωνε όλα τα έξοδα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κοινόχρηστα).

● Πλουτάρχου 29. Χαριστικές μισθώσεις με συμψηφισμούς «επισκευών» ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ για τις οποίες ποτέ δεν προσκομίστηκε καμία τεχνική έκθεση ή τιμολόγια.

● Μισθωτής ακινήτου στο Κολωνάκι με χαριστικούς όρους «επισκευής ακινήτου» προσκόμισε ως δικαιολογητικό «αγορά πιγκάλ» (βουρτσάκι τουαλέτας).

● Επαγγελματική μίσθωση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας, με χαριστικούς όρους στην προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας (σ.σ. η οποία εκπροσωπεί και σήμερα το ίδρυμα) με όρο αν της γινόταν έξωση για οποιονδήποτε λόγο να της παρασχεθεί αποζημίωση δύο ετών. Η νομική σύμβουλος δήλωσε ότι έχει κάνει εργασίες μέσα στο ακίνητο και η πρόεδρος διέταξε να προσκομισθούν τα τιμολόγια.

Στο διάστημα 2007-2010 κι ενώ οι γέροντες στερούνταν και τα απαραίτητα πουλήθηκαν μετοχές αξίας 5.155.380 ευρώ και ακίνητα αξίας 6.871.000 ευρώ. Εκταμιεύτηκε τραπεζικό δάνειο 2.000.000 ευρώ και αναλώθηκαν μη σύννομα από τους λογαριασμούς των κληροδοτημάτων 6.403.720 ευρώ.

Σύμφωνα με την Π. Πραστάκου, η διαχείριση των οικονομικών της ΕΕΑ ήταν γνωστή σε όλο το Δ.Σ. και από τις ετήσιες εκθέσεις των ορκωτών λογιστών που κατέγραφαν τα υπέρογκα βοηθήματα, τις χρεώσεις επισκευών χωρίς παραστατικά, τα χιλιάδων ευρώ κοινόχρηστα άδειων διαμερισμάτων.

Το 2011 όταν τα ταμεία του Γηροκομείου ήταν άδεια, το Δ.Σ. συζητούσε πώς θα μειώσει το κόστος με μειώσεις μισθών, θέσπιση εκ περιτροπής εργασίας των απλών εργαζομένων και απολύσεις. Κανείς δεν πρότεινε τη μείωση των δικών τους υπέρογκων μισθών. Ενδεικτικά: Οικογένεια Κεραμίδα, μηνιαίο κόστος 14.000 ευρώ. Οικογένεια Μπούμπα, 10.000 ευρώ. Οικογένεια Διονυσόπουλου, 9.900 ευρώ.

Εμφανίστηκαν πρακτικά συνεδρίασης του Δ.Σ. επί Μπούμπα με τον ίδιο αριθμό και δίπλα ένα «α» όπως αυτό που ενέκρινε τη διαμονή του και την αφαίρεση των 534.000 ευρώ από το ταμείο το 2014 (σύμφωνα και με το κατηγορητήριο).

Τα έξι εκατ. ευρώ

Το Δ.Σ. το 2008 ομόφωνα αποφάσισε να πάρουν 6 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς των κληροδοτημάτων για λιμνούλες, αγαλματάκια, κιόσκια και παγκάκια, ενώ το περίπτερο για τους απόρους, για το οποίο προορίζονταν τα χρήματα, δεν χτίστηκε ποτέ.

Η μάρτυρας επισήμανε απαντώντας σε ερώτηση ότι όχι μόνο δεν θέλησε ποτέ να παραιτηθεί ο κατηγορούμενος, αλλά μετέχει σε όλες τις δίκες για ορισμό διοίκησης του Γηροκομείου και μάλιστα μέλος της οικογένειάς του κατάφερε με προσωρινή διαταγή να ακυρώσει τις εκλογές της 29/6/2018.

Οταν η προσωρινή διαταγή ακυρώθηκε οι εκλογές είχαν ήδη ματαιωθεί. Υπέρ της αίτησης έκαναν πρόσθετη παρέμβαση συγγενείς του διευθυντή και της νομικής συμβούλου, ενώ οι ίδιοι είναι μάρτυρες κατηγορίας. Βέβαια η νομική σύμβουλος παραδέχτηκε τελικά στο δικαστήριο ότι η εγγραφή των νέων μελών ήταν νόμιμη, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή της στις αποφάσεις της διορισμένης διοίκησης Κολιού.

Τέλος, η πρόεδρος ζήτησε να κατατεθούν όλα τα δικόγραφα των πρόσθετων παρεμβάσεων που κατέθεσαν οι παραπάνω και να προσκομισθούν τα αντίγραφα των τιμολογίων αγοράς των εκκλησιαστικών ειδών για να διερευνηθεί ποιος υπέγραψε την παραλαβή τους. Η συνέχεια στις 6/6/2019.

https://www.efsyn.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ