2019-05-22 13:10:50
Φωτογραφία για ΔΕΙΤΕ Εικόνες για πρώτη φορά απο το ΧΡΥΣΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΟΥ ΘΥΡΡΕΙΟΥ που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο ΑΓΡΙΝΙΟΥ
-"Η μη φύλαξη του Στεφανιού στο Μουσείο του Θυρρείου είναι θέμα ασφάλειας" τόνισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ Ολυμπία Βικάτου

          Σήμερα Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, στο ευρύ κοινό μετά την ανακάλυψή του το 1973, το χρυσό στεφάνι του Θυρρείου και τα συνευρήματά του.

     Σημαντική μέρα η σημερινη για τον πολιτισμό στην Αιτωλοακαρνανία, μιας και στο κοινό, για πρωτη φορά, εκτίθεται το χρυσό στεφάνι του Θυρρείου, το σπουδαιότερο αρχαιολογικό εύρημα που βρέθηκε στην περιοχή.       Όμως το γεγονός ότι εκτίθεται στο Αγρίνιο, πέραν του ενδιαφέροντος των επισκεπτών, προκαλεί και αντιδράσεις μιας και κάτοικοι του Ξηρομέρου, έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, διαμαρτύρήθηκαν με πανό. Οι κάτοικοι, κατά κύριο λόγο του Θυρρείου, ζητούν το χρυσό στεφάνι να εκτεθεί στο μουσείο του Θυρρείου και να φυλάσσεται εκεί, πράγμα που όπως ξεκαθάρισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Βικάτου, προς το παρόν δεν είναι εφικτό, καθαρά και μόνο για λόγους φύλαξης.


           Αντιδράσεις ακόμη και την ημέρα έκθεσης του Χρυσού Στεφανιού του Θυρρείου στο Μουσείου του Αγρινίου σημειώθηκαν από Ξηρομερίτες –κυρίως κατοίκους του Θυρρείου- , μεταξύ των οποίων και μαθητές, που ζητούν την επιστροφή του πολιτιστικού θησαυρού στο Μουσείο του Θυρρείου.

          Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ Ολυμπία Βικάτου, εξήγησε από μικροφώνου πως ο μοναδικός λόγος που το στεφάνι βρίσκεται στο Μουσείο του Αγρινίου, έχει να κάνει με την επαρκή φύλαξή του. «Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Θυρρείου, προηγούμενα χρόνια, έχουν γίνει διαρρήξεις και κλοπές και οι δράστες είχαν καταφέρει να αφαιρέσουν κάποια αγγεία. Αυτό όμως που έψαχναν και ευτυχώς δε βρήκαν, ήταν τα χρυσά του Μουσείου, μεταξύ των οποίων και το στεφάνι του Θυρρείου. 

     Το μοναδικό θησαυροφυλάκιο που διαθέτει η υπηρεσία μας είναι αυτό που βρίσκεται στο Αγρίνιο», εξήγησε μεταξύ άλλων η κα Βικάτου, ενώ στη συνέχεια απάντησε και κατ ιδίαν σε ενστάσεις κατοίκων του Θυρρείου, τονίζοντας πως όταν το Μουσείο στο Θύρρειο ανακαινιστεί και γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες, τότε θα μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί τέτοια εκθέματα.

          Παράλληλα, η κα Βικάτου έκανε αναφορά σε φήμες που κατά το παρελθόν διακινήθηκαν και άφηναν να εννοηθεί ακόμη και ότι το στεφάνι αυτό… δεν υπάρχει. «Είναι μεταξύ των λόγων που αποφασίσαμε να το δείξουμε για πρώτη φορά στο κοινό και το κάνουμε συμβολικά τη παγκόσμια ημέρα μουσείων», ανέφερε.
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ