2019-05-24 07:50:20
Φωτογραφία για Καμπανάκι για την Ιλαρά από τους γιατρούς της Αργολίδας
Αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς είχαμε στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη το έτος 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα από 1/1/2018 μέχρι και 31/1/2018 καταγράφηκαν 2291 κρούσματα, σε αντίθεση με 968 κρούσματα το 2017. Από τα 2291, τα 1798 (78.5%) ήταν ανεμβολίαστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε σχεδόν υπερτριπλασιασμό κρουσμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Η ιογενής αυτή νόσος που οφείλεται στον ιό της ιλαράς, έχει πύλη εισόδου την αναπνευστική οδό ή τους επιπεφυκότες, μετά από επαφή με σταγονίδια αερογενώς και την άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Η νόσος χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, εξάνθημα, βήχα, ρινική καταρροή, επιπεφυκίτιδα. Στις επιπλοκές της ανήκουν η πνευμονία, η μέση ωτίτιδα, η εγκεφαλίτιδα κ.α. Ο χρόνος επώασης είναι 7-21 ημέρες.

Τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου είναι η επιδημιολογική επιτήρηση και η έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών μέτρων (εμβολιασμός). Το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας(ΜMR) προστατεύει παιδιά και ενήλικες.


Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το έτος 1970 και δεν έχουν νοσήσει, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας υπενθυμίζει ότι πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε και να εμπιστευόμαστε τον γιατρό μας.

ΔιαβάστεΤι είναι η ιλαρά; Πώς είναι το εξάνθημα και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν; (φωτο)
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ