2019-05-25 16:06:14
Φωτογραφία για Γκάλοπ: Αυτά είναι τα τελευταία συμπεράσματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων της Παρασκευής η ΝΔ προηγείται με 6,5- 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ - Τις τελευταίες τρεις ημέρες κερδίζουν έδαφος μικρά

κόμματα προσεγγίζοντας το 3% - Πιο εντυπωσιακό το ΜΕΡΑ25 του Βαρουφάκη που καταγράφει «ρεύμα»

Το παγιωμένο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές κατέδειξε και το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής και αποτελεί την τελευταία αποτύπωση της εκλογικής διάθεσης των πολιτών πριν από τις κάλπες.

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις της Marc για τον ΑΝΤ1 και της MRB για το Star έδειξαν προβάδισμα για τη ΝΔ κατά 7 και 6,5 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Παράλληλα, όμως, διαπιστώνεται αύξηση των ποσοστών των μικρότερων κομμάτων, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι απίθανο κάποιο από αυτά να καταφέρει να κερδίσει έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ΜΕΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη, που τις τελευταίες ημέρες, όπως διαπίστωσαν οι δημοσκόποι αναπτύσσει σημαντική δυναμική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 στις 15 Μαϊου το ΜΕΡΑ25 λάμβανε 1,2%, ενώ στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα 20-23 Μαϊου λαμβάνει ποσοστό 2,1%.


Το συνολικό ποσοστό των κομμάτων με ποσοστό κάτω του 3% στη συγκεκριμένη έρευνα φθάνει το 13,3, ενώ σε ποσοστό 12,2 οι πολίτες απάντησαν ότι δεν είχαν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

Στη δημοσκόπηση της Marc η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,4%, έναντι 22,4%, του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη το διάστημα 20-23 Μαΐου, τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, ακολουθεί η ΧΑ με 5,4% και το ΚΚΕ με 4,8%. Κανένα άλλο κόμμα δεν καταφέρνει να υπερβεί το όριο του 3%, ώστε να πετύχει την είσοδό του στην Ευρωβουλή. Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο ότι τα πρώτα πέντε κόμματα ακολουθούν η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25, με ποσοστό 2,1% έκαστο.

Αντίστοιχα, προβάδισμα 6,5 ποσοστιαίων μονάδων δίνει η δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάσθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα. Σύμφωνα με την MRB η ΝΔ λαμβάνει 29% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Και σ΄αυτή τη δημοσκόπηση το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 6.8% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ με 6%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει στο 10%.

Η MRB κάνει τρία σενάρια αναγωγών. Στο πρώτο, με αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φθάνει τις 7,2 μονάδες. Στο δεύτερο σενάριο, με αναγωγή βάσει του κόμματος προέλευσης η διαφορά μειώνεται στις 5 μονάδες, ενώ στο τρίτο σενάριο, που γίνεται σύνθεση των δύο προηγούμενων αναγωγών τα κόμματα λαμβάνουν τα παρακάτω ποσοστά σε κατώτερες και μέγιστες τιμές:

ΝΔ: 28,8 - 34,6

ΣΥΡΙΖΑ: 22,9 - 28,3

ΚΙΝΑΛ: 6 - 9,2

ΧΑ: 5,2 - 8,2

ΚΚΕ: 5,1 - 8,2

Αντίστοιχα, τα μικρότερα κόμματα σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση λαμβάνουν:

Ενωση Κεντρώων: 2,5

Το Ποτάμι 2,4

Ελληνική Λύση 1,9

ΜΕΡΑ25 1,8

Οικολόγοι Πράσινοι 1,7

Ανεξάρτητοι Ελληνες 1,4

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,4

Πλεύση Ελευθερίας: 1,1

Άλλο κόμμα: 5,5%
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ