2019-05-27 07:50:32
Φωτογραφία για Διπλάσιοι θάνατοι από σοβαρές παθήσεις έως το 2060
Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από κάποια σοβαρή πάθηση και έχουν ανάγκη ανακουφιστικής φροντίδας σχεδόν θα διπλασιαστεί μέσα στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες. Εως το 2060, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, προβλέπεται ότι κάθε χρόνο περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν από σοβαρή πάθηση (το 47% όλων των θανάτων διεθνώς) και θα χρειάζονται περίθαλψη ώστε να μην υποφέρουν.

Είναι η πρώτη φορά που μια επιστημονική μελέτη κάνει πρόβλεψη σε παγκόσμια κλίμακα για τις αυξημένες ανάγκες σε ανακουφιστική ή παρηγορητική φροντίδα. Ο αριθμός των ασθενών αυτών το 2060 αναμένεται να είναι αυξημένος κατά 87% έναντι του 2016, ενώ στην πλειονότητά τους (83%) θα προέρχονται από χώρες με πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Kολεγίου (King’s) του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Κάθριν Σλίμαν, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο ιατρικό περιοδικό για θέματα διεθνούς υγείας The Lancet Global Health, εκτιμούν ότι στο τελευταίο στάδιο της ζωής οι πόνοι και οι ταλαιπωρίες λόγω διαφόρων σοβαρών ασθενειών θα αυξηθούν σε όλες τις ηπείρους, με τη μεγαλύτερη αύξηση (155% μεταξύ 2016-2060) να αναμένεται στις πιο φτωχές χώρες, ενώ στις πλούσιες η αύξηση προβλέπεται μικρότερη (57%).


Οπως είναι αναμενόμενο, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη (183%) στην ηλικιακή ομάδα άνω των 70 ετών. Η βασική αιτία για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ασθενών με ανάγκη ανακουφιστικής/παρηγορητικής φροντίδας θα είναι η αύξηση των θανάτων από καρκίνο (109% μεταξύ 2016-2060) και των περιστατικών άνοιας (264% μέσα στην επόμενη 40ετία).

«Εκτιμάται ότι μόνο 14% των ανθρώπων που χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα παγκοσμίως την έχουν και οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε χώρες με υψηλά εισοδήματα», επεσήμανε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χάρντινγκ. «Η κοινωνία έχει καθήκον να παρέχει τέτοια φροντίδα σε όλους στις τελευταίες στιγμές της ζωής τους», πρόσθεσε.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ