2019-05-29 01:01:40
Φωτογραφία για Απορρίπτει η Ε.Ε. την αμερικανική πρόταση για τα αυτοκίνητα
Η Ευρωπαϊκή Ενωση απέρριψε χθες την αμερικανική πρόταση για υιοθέτηση ποσοστώσεων στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, αναδεικνύοντας τη διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών και τον κίνδυνο αύξησης των αμερικανικών δασμών.

«Είμαστε 100% αντίθετοι» στο ενδεχόμενο επιβολής ποσοστώσεων, δήλωσε χθες η Σουηδή υπουργός Εμπορίου Αν Λίντε από τις Βρυξέλλες, όπου συναντώνται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εμπορίου. «Ελπίζουμε πως δεν θα εφαρμοστούν οι δασμοί καθόλου. Αυτό θα έκανε την κατάσταση πραγματικά δύσκολη για τη σουηδική και την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Θα ήταν καταστροφικό», προσέθεσε η κυρία Λίντε. Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Μπατίστ Λεμουάν υιοθέτησε παρεμφερή στάση, λέγοντας ότι και τα 28 κράτη-μέλη της Ενωσης είναι αποφασισμένα να σεβαστούν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Στις 17 Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει πως αναβάλλει τη λήψη απόφασης για ενδεχόμενη αύξηση των δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, είχε δηλώσει ωστόσο πως «πρέπει να ενισχυθεί ο τοπικός ανταγωνισμός μέσω του περιορισμού των εισαγωγών». Ο εκούσιος περιορισμός των εισαγωγών είναι παράνομος σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ.


Γεγονός που είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα έκαμπτε τη δίψα του Τραμπ για επιβολή δασμών. Μέχρι σήμερα, το ζήτημα των εισαγωγών αυτοκινήτων από την Ευρώπη έχει παραμείνει στην σκιά του ανοικτού πλέον εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας. Ωστόσο, ο Τραμπ με την εμμονή του σχετικά με τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ είχε δηλώσει προ εβδομάδων πως το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα με την Ε.Ε. οφείλεται στις εισαγωγές αυτοκινήτων, θα μπορούσε να μετατρέψει το θέμα σε νέα εστία έντασης και να υπονομεύσει την ανάπτυξη στην Ε.Ε., αλλά και παγκοσμίως. Ενδεχόμενη αύξηση των αμερικανικών δασμών στο 25%, από 2,5% σήμερα, θα οδηγούσε σε αύξηση της τιμής τους στην αμερικανική αγορά κατά 10.000 ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ θα οδηγούσε σε αύξηση των δασμών και από την πλευρά της Ε.Ε. και θα συνιστούσε σημαντική κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και επιδείνωση των διατλαντικών σχέσεων. Τον περασμένο Ιανουάριο ο γ.γ. της Κομισιόν για το εμπόριο είχε δηλώσει πως η Ε.Ε. θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές ύψους 20 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που αυξήσει ο Τραμπ τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Το δε ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Ifo του Μονάχου είχε υπολογίσει τον Φεβρουάριο ότι ενδεχόμενη αύξηση των δασμών θα περιορίσει στο ήμισυ, γύρω στα 19 δισ. ευρώ, τις γερμανικές εξαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών προς τις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να αρχίσουν εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ενωση για την απάλειψη των δασμών από βιομηχανικά προϊόντα, όπως είχε συμφωνηθεί πέρυσι τον Ιούλιο από τον Τραμπ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η κ. Μάλμστρομ δεν είχε προσδιορίσει για ποιο λόγο δεν είναι έτοιμες οι ΗΠΑ και είχε υποστηρίξει πως, αν αποφάσιζαν οι δύο πλευρές να προχωρήσουν, θα μπορούσαν να επιτύχουν κατ’ αρχήν συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο. Δεύτερο σημαντικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις είναι η επιμονή της Ουάσιγκτον να περιλάβει και τα αγροτικά προϊόντα και η απόλυτη άρνηση της Ενωσης.

Πιέσεις και στην Ιαπωνία

Πέρα από την Ευρώπη ο Τραμπ πιέζει και την Ιαπωνία στο ζήτημα των αυτοκινήτων και των εμπορικών ελλειμμάτων γενικότερα. Χθες, από το Τόκιο, ο Τραμπ δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε πως στόχος του είναι η εξάλειψη εμποδίων στο εμπόριο ώστε να μη βρίσκονται σε μειονεκτική θέση τα αμερικανικά προϊόντα. «Εχουμε όπως γνωρίζετε μια απίστευτα μεγάλη εμπορική ανισορροπία με την Ιαπωνία, επί πολλά έτη, με την Ιαπωνία να έχει το πλεονέκτημα. Είναι εξαιρετικοί επιχειρηματίες, εξαιρετικοί διαπραγματευτές και μας έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Αλλά νομίζω πως θα έχουμε εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία», δήλωσε ο Τραμπ. Από την άλλη πλευρά, ο Αμπε είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις, όμως απέφυγε να απαντήσει πότε θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία. Νωρίτερα ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter ότι οι σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές του Ιουλίου στην Ιαπωνία. Χθες, επέμεινε σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι «στο θέμα του εμπορίου, νομίζω πως θα ανακοινώσουμε κάποια πράγματα, πιθανότατα τον Αύγουστο, που θα είναι πολύ καλά για τις δύο χώρες». Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει και την Ιαπωνία με αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, ενώ χθες ο αναπληρωτής γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει συμφωνία ΗΠΑ - Ιαπωνίας για ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων έως τον Αύγουστο.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ