2019-05-30 00:12:11
Φωτογραφία για Στην... εντατική το ΕΣΥ από το πάγωµα των προσλήψεων λόγω εκλογών
Δήμητρα Ευθυμιάδου - ethnos.gr

Σηµαντικά κενά στο σύστηµα υγείας των δηµόσιων νοσοκοµείων για τους επόµενους µήνες θα προκαλέσει το προσωρινό πάγωµα των προσλήψεων

«Παγώνουν» προσωρινά λόγω των εθνικών εκλογών οι προσλήψεις που είχαν προγραµµατιστεί στα δηµόσια νοσοκοµεία και γενικότερα στο ΕΣΥ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσµα να υπάρχουν σηµαντικά κενά στο σύστηµα υγείας για τους επόµενους µήνες. Ειδικότερα, µε βάση τον εκλογικό νόµο, απαγορεύονται οι προσλήψεις κάθε είδους αλλά και οι εξελίξεις των υπαλλήλων το διάστηµα πριν από την κάλπη.

Ετσι, παρά τις σχετικές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για την ενίσχυση των δηµόσιων νοσοκοµείων, οι διαδικασίες δεν µπορούν να προχωρήσουν για τις επόµενες εβδοµάδες. Μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και σύµφωνα µε την παρ. 1 του άρθρου 28 του Ν. 2190/1994, κατά το διάστηµα από την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών έως την ορκωµοσία της κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγµατος, απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν τον διορισµό ή την πρόσληψη και οποιαδήποτε µεταβολή αναφερόµενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και νοµικών προσώπων.


Ετσι παρά την έγκριση που έλαβαν από το Υπουργικό Συµβούλιο και γνωστοποιήθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι 902 θέσεις επικουρικών γιατρών (επί θητεία), αυτές δεν µπορούν να προχωρήσουν τον επόµενο µήνα. Η ηγεσία του υπουργείου ενέκρινε πρόσφατα την πλήρωση επί θητεία θέσεων ειδικευµένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ των Νοσοκοµείωνκαι Γενικών Νοσοκοµείων - Κέντρων Υγείας ανά Υγειονοµική Περιφέρεια, ενώ οι αποφάσεις προκήρυξης πρέπει να γίνουν από τα νοσοκοµεία και τις Υγειονοµικές Περιφέρειες.

Αν η επόµενη κυβέρνηση συνεχίσει τη διαδικασία των προσλήψεων, οι γιατροί δεν αναµένεται να φτάσουν στα νοσοκοµεία πριν από το φθινόπωρο. Αλλωστε οι ενδιαφερόµενοι γιατροί που θα κληθούν να καλύψουν τις θέσεις θα πρέπει να περάσουν από τα Συµβούλια Κρίσεων των νοσοκοµείων, τα οποία δεν µπορούν να συνεδριάσουν πριν από τις εκλογές. Αγνωστο παραµένει τι θα γίνει µε το θέµα των 2.500 προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκοµεία για το 2019 σε µόνιµες θέσεις που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα υλοποιήσει εντός του έτους.

Οι πολιτικές εξελίξεις πάντως αναµένεται να αλλάξουν πλήρως τον χάρτη της υγείας, καθώς θεωρείται δεδοµένο ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέο σχεδιασµό για το µέλλον του ΕΣΥ και την κατανοµή του προσωπικού. Ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι όσες θέσεις έχουν ανακοινωθεί ότι θα καλυφθούν, θα συνεχιστούν κανονικά µετά την εκλογική αναµέτρηση. Στα µισά µένει η διαδικασία για την κάλυψη των θέσεων των οικογενειακών γιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αφού παρά τις εξαγγελίες ότι θα προκηρυχθούν 400 νέες θέσεις για ιατρικό προσωπικό, η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει. Επρόκειτο για θέσεις που απευθύνονται σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους (οικογενειακοί γιατροί) για δύο χρόνια µε τη δυνατότητα παράτασης για άλλα δύο.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ