2019-06-01 20:44:39
Φωτογραφία για Η απόφαση ΣτΕ για δώρα-αναδρομικά και ο κίνδυνος επιστροφής χρημάτων. Ποιους αφορά
Οι διεκδικήσεις επιδομάτων εορτών και αδείας, αλλά και τα αναδρομικά άνω του 1,4 δισ. ευρώ παραμένουν σε στασιμότητα πλέον μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Σύμφωνα με την απόφαση, κρίθηκε συνταγματική η κατάργηση των συγκεκριμένων επιδομάτων που επιβλήθηκε από την 1η-1-2013. Να θυμίσουμε ότι από το μέτρο είχαν επηρεαστεί εργαζόμενοι στο Δημόσιο που εισέπρατταν τον μήνα έως 3.000 ευρώ.

Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας έχει πλέον συνέπειες, αφού φέρνει τα πάνω κάτω στην απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία ανέφερε ότι «ήταν “αντισυνταγματικές” οι διατάξεις της υποπαραγράφου Γ1 του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012, σύμφωνα με τις οποίες καταργήθηκαν πλήρως από την 1η-1-2013 το επίδομα εορτών Χριστουγέννων (Δώρο Χριστουγέννων) ύψους 500 ευρώ, το επίδομα εορτών Πάσχα (Δώρο Πάσχα) ύψους 250 ευρώ και το επίδομα θερινής αδείας ύψους 250 ευρώ, που χορηγούνταν σε 470.000 δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς με μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές (βασικούς μισθούς + επιδόματα) συνολικού ύψους μέχρι 3.000 ευρώ, υπολογιζόμενες σε 12μηνη βάση».


Πώς κινούμαστε πλέον;

Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου τονίζει ότι «η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας προκάλεσε σε 470.000 εργαζομένους του Δημοσίου μείωση άνω των 1.000 ευρώ τον χρόνο από την 1η-1-2013 μέχρι και τώρα». Το ποσό, κατά τον φοροτεχνικό κ. Αμπελιώτη, είναι «1,4 δισ. ευρώ για την τριετή περίοδο από τα μέσα του 2016 έως τα μέσα του 2019».

Τι μέλλει γενέσθαι, όμως;

Κατ’ αρχήν:

α. Έχουμε ολική απώλεια αυτών των δικαιωμάτων.

β. «Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εισέπραξαν τα ποσά των Δώρων, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με διεκδικήσεις από την πλευρά του Δημοσίου». Δηλαδή, να τους ζητηθούν πίσω χρήματα. Και αυτό γιατί, κατά πολλούς δημάρχους, η επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας -και μάλιστα με αναδρομική ισχύ- έχει γίνει ήδη πράξη από πολλούς μεγάλους δήμους της χώρας για χιλιάδες υπαλλήλους τους. Αυτό προέκυψε από πρωτόδικες αποφάσεις Ειρηνοδικείων και άλλων δικαστηρίων με τις οποίες είχαν γίνει δεκτές προσφυγές δημοτικών υπαλλήλων για την επαναχορήγηση των συγκεκριμένων επιδομάτων. Μάλιστα, αρκετοί δήμοι προχώρησαν στη χορήγηση και δεν άσκησαν εφέσεις επί των αποφάσεων αυτών, αλλά τις εφάρμοσαν. Να δούμε ποιους αφορούν:

Α. Κατ’ αρχάς, όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους. Αυτοί από τον 10/2011 έως την 31η-12-2015 αμείβονταν με το ενιαίο μισθολόγιο του Ν. 4024/2011 και από την 1η-1-2016 μέχρι και σήμερα αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο του Νόμου 4354/2015. Όλοι αυτοί είναι:

1. Οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι.

2. Οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου που υπηρετούν στα υπουργεία, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές (ΑΔΑ) που δεν έχουν νομική προσωπικότητα και στη Βουλή των Ελλήνων.

3. Οι υπάλληλοι των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών με νομική προσωπικότητα.

4. Οι υπάλληλοι των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.

5. Οι υπάλληλοι Δήμων και Περιφερειών.

6. Οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

7. Οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή σε ΝΠΔΔ.

8. Οι υπάλληλοι των Δημοσίων Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Ανώνυμων Εταιρειών.

9. Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

10. Όλοι οι μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι υπάλληλοι.

11. Οι εργαζόμενοι της Γραμματείας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών.

12. Οι έμμισθοι υποθηκοφύλακες και εργαζόμενοι των Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας.

13. Οι γιατροί και οι μόνιμοι αγροτικοί ιατροί.

14. Οι υπάλληλοι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων.

15. Οι εργαζόμενοι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.

16. Οι εργαζόμενοι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

17. Οι εργαζόμενοι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).

18. Οι υπάλληλοι των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

19. Όσοι της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Β. Οι λοιποί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου:

1. Όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, ιατροί του ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, ερευνητές, διπλωματικοί υπάλληλοι.

2. Οι υπάλληλοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

(ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 01/06/2019 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ