2019-06-05 08:25:47
Φωτογραφία για Αλ. Τσίπρας: Στις 7 Ιουλίου οι εθνικές εκλογές
«Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου» είπε απόψε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Πρώτη φορά που ένας Πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα μετά από ευρωπαϊκές εκλογές και επισπεύδει την κάλπη. Κι αυτό είναι κάτι» δήλωσε. 

Ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστό πως τη Δευτέρα 10 Ιουνίου θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για να ξεκινήσει, όπως προβλέπεται, η εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «η κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε. Αποφασίσαμε να οδηγήσουμε τη χώρα πρόωρα, αλλά συντεταγμένα στις κάλπες». Ο ίδιος σημείωσε πως «κάποιες αναγκαίες και κοινής αποδοχής πρωτοβουλίες οι οποίες είχαν προαναγγελθεί πριν διαλυθεί η Ββουλή, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην συμφωνήσουμε ώστε να ψηφιστούν». Όπως είπε: «Όταν υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, δε μιλάμε για ρουσφέτια, μιλάμε για κοινωνικές ανάγκες. Αν υπάρχουν τέτοια ζητήματα, καλώ την αντιπολίτευση να' ρθει στη Βουλή και να τα ψηφίσει».


Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η «η κυβέρνηση θα ασκήσει τα καθήκοντά της όπως ο νόμος ορίζει κι όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Παράλληλα, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει γνώμη «και να έρθει στη Βουλή να ψηφίσει». «Φέρνουμε τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου και, αφού λέει ότι συμφωνεί, τον καλώ να' ρθει και να το ψηφίσει» είπε ο κ. Τσίπρας. «Και αν ο κ. Μητσοτάκης δεν έρθει, να εξηγήσει γιατί. Εμείς τους καλούμε να μην απέχουν και να' ρθουν στη Βουλή να εξηγήσουν αν λένε αλήθεια» συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως «χάρη στην απόδοση της οικονομίας, είχαμε τη δυνατότητα να μην εφαρμόσουμε τη μείωση συντάξεων που ήθελε το ΔΝΤ. Έτσι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου». «Είπα στον ελληνικό λαό με απόλυτη ειλικρίνεια ότι η ψήφος του νομιμοποιεί ή ανοίγει συζήτηση για αυτά τα μέτρα. Όταν ο αντίπαλός μου τα αμφισβητεί και παίρνει τη διαφορά που πήρε, τότε είναι προφανές ότι ανοίγει η όρεξη στους συντηρητικούς κύκλους των Βρυξελλών» επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτησή τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό, σήμερα που μιλάμε, από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου» τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης» σημείωσε και επέκρινε τη Ν.Δ. ως προς τη στάσης της απέναντι σε αυτά τα μέτρα.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης «επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της». Ο ίδιος είπε ακόμα ότι η συσσωρευμένη κόπωση κι επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση με «χαλαρή» ψήφο στις ευρωεκλογές. «Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος, παρ' ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς έχουμε εξαγγείλει μείωση φόρων» πρόσθεσε, κατηγορώντας τη Ν.Δ. για «κρυφή ατζέντα που ενίοτε ξεφεύγουν στοιχεία της από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Επιπλέον, κατηγόρησε τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αντιφάσεις και ουσιαστικά του καταλόγισε ότι δεν είπε κατά λάθος για επταήμερη εργασία ή για ξεπερασμένο 8ωρο, σημειώνοντας πως, αν έρθει στην εξουσία, θα μπορεί να δηλώνει ότι τα είχε πει προεκλογικά.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και πως η ανάπτυξη για το 2019 θα κινηθεί στο 2,3%, δηλαδή ανάπτυξη για τρίτη χρονιά, και ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Κατά τον Πρωθυπουργό, το μεγάλο στοίχημα είναι να επωφεληθεί η μεσαία τάξη από τις επιδόσεις της οικονομίας. Όπως είπε, επί τρία χρόνια η κυβέρνηση είχε διαρκείς αντιπαραθέσεις για να επιτευχθούν νίκες στις διαπραγματεύσεις και προστατεύθηκαν οι πιο αδύναμοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι δέχεται την κριτική ότι, ενώ πέτυχε την προστασία των πιο αδύναμων, φορολογήθηκαν περισσότερο τα αμέσως επόμενα στρώματα. Τόνισε ότι αυτό δεν είναι «αφήγημα μεσαίας τάξης», αλλά ότι «είναι υποχρέωσή μας να στραφούμε στη μεγάλη πλειοψηφία που έβαλε πλάτη στα δύσκολα». Αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, παρά τις διαφωνίες των συντηρητικών κύκλων, και εκτίμησε πως «το μεγάλο μας λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάρος της κούρασης του λαού που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και στο τέλος της ημέρας είπε "δεν αντέχω", το οποίο το εισέπραξε η σημερινή κυβέρνηση».

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» σχολίασε για την «έκφραση δυσαρέσκειας» που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη. Όπως είπε, ο λαός έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την επόμενη μέρα της χώρας, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα. Μίλησε δε και για «τη μεγαλύτερη αλαζονεία» της Ν.Δ. σχετικά με το θέμα της Δικαιοσύνης, καθώς «ενώ η κυβέρνηση ζήτησε συναίνεση, εκείνοι είπαν: "καμία συναίνεση"».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο Πρωθυπουργός απάντησε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει και τον τρόπο και τη γνώση να λειτουργήσει ως εγγυητής της ενότητας του έθνους, του Συντάγματος και της τήρησής του, της ανεξαρτησίας των θεσμών».

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε «βαρύτατες πολιτικές σκοπιμότητες» στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη για την άρνησή του να συναινέσει στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και υποστήριξε πως συνιστά «τη μέγιστη θεσμική παρεκτροπή» να θέλει να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτές τις σκοπιμότητες. Κατηγόρησε δε τη Ν.Δ. ότι θέλει να έρθει ως «εκδικητής» και τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι επιχειρεί την «κατατρομοκράτηση» δικαστικών λειτουργών, λέγοντας πως «οι μάσκες έπεσαν».

Όπως είπε: «Το πρωί της 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι άδειες, δεν θα έχουν ευρωψηφοδέλτια, άρα στα χέρια των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες είναι το αποτέλεσμα. Δεν είναι προδιαγεγραμμένο τίποτα απολύτως. Το πώς θα ψηφίσει ο κόσμος στις 7 Ιουλίου, κι ας το 'χουν στο μυαλό τους κάποιοι που βγαίνουν τελείως αλαζονικά,  να ξέρουν όλοι ότι είναι άλλη αναμέτρηση αυτή, με διακύβευμα ποιος θα κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με ποιον πρωθυπουργό και με ποιο πρόγραμμα».

Ερωτηθείς αν μπορεί να γυρίσει το αποτέλεσμα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «το κοντέρ μηδενίζει, έχουμε επίγνωση και των δυσκολιών και των τάσεων, αλλά και των δυνατοτήτων μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα, γιατί το έχει ξανακάνει, να πάρει τους ψηφοφόρους εκείνους για να πετύχει το αποτέλεσμα. Είναι ανοικτό κι απολύτως εφικτό με βάση τη γλώσσα των αριθμών, άρα θα σας απαντήσω με το ρητό του Γαλιλαίου: Κι όμως γυρίζει» απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε, αν οι προσεχείς εκλογές έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, δηλαδή «αν οι περίπου 600.000 ψηφοφόροι που ψήφισαν στις εκλογές του 2015 και δεν πήγαν στην κάλπη τώρα για να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή απείχαν, δεν ψήφισαν Ν.Δ., κι αν δημιουργηθεί ένα αίσθημα του διακυβεύματος των εκλογών σε όλους εκείνους, επίσης ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του '15, που επέλεξαν μικρότερα κόμματα κι είναι γύρω στους 400.000 ψηφοφόρους, έχουμε 1 εκατ. ψηφοφόρων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του ότι «αν επιστρέψουμε σε μνημονιακές πολιτικές, όπως είναι αυτές που πρεσβεύει το πρόγραμμα της Ν.Δ., ακόμα και χωρίς μνημόνια, τότε θα γυρίσουμε στην περιπέτεια που ζήσαμε το 2010-14 και είναι κρίμα για τη χώρα».

Για το ασφαλιστικό τύπου «Πινοσέτ» που καταλογίζει στη Ν.Δ., είπε ότι πρόκειται για ένα σύστημα εκχώρησης της επικουρικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Όπως σημείωσε, θα δημιουργηθεί τεράστια τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα «που με χίλια βάσανα καταφέραμε από ελλειμματικό να το κάνουμε βιώσιμο κι αυτό μόνο θα ευνοήσει τα κέρδη κάποιων ιδιωτών και θα δημιουργήσει τεράστια κενά στη δυνατότητα πληρωμής των συντάξεων, άρα θα κληθεί να τα καλύψει το Δημόσιο ή θα κοπούν οι συντάξεις. Κι αν δεν έχει να τα καλύψει το Δημόσιο, θα έρθουν πάλι να μας προσφέρουν προγράμματος "σωτηρίας". Αυτά είναι πράγματα που θα μας οδηγήσουν πίσω σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε» είπε ο Πρωθυπουργός.

Κατά τον κ. Τσίπρα: «Όποιος πάρει το μπόνους των 50 εδρών, θα σχηματίσει κυβέρνηση και δεν θα έχουμε θέμα επαναληπτικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής». Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για «ψευτοδιλήμματα» του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τα θέτει αφού «''καθάρισε'' όσους ήταν μαζί του στο αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο». «Το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι το μέλλον της χώρας» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως «το θέμα είναι αν μετά τις εθνικές εκλογές θα υπάρχει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεχίσει την πορεία των θετικών μέτρων, ή μια κυβέρνηση με διάθεση ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, η οποία θα εφαρμόσει ακραίες πολιτικές και θα γυρίσει τη χώρα πίσω».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναθεωρήσει τη στάση του και να συμφωνήσει σε ένα τηλεοπτικό debate μεταξύ τους. Υπενθύμισε ότι είχαν αυτή την ευκαιρία ο Κώστας Σημίτης με τον Κώστα Καραμανλή, ο Κώστας Καραμανλής με τον Γιώργο Παπανδρέου και ο ίδιος με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη κι αναρωτήθηκε τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και λέει «όχι», αφού έχει και την υπεροχή της διαφοράς στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ