2019-06-08 23:00:21
Φωτογραφία για Ποιοι οφειλέτες θα δουν τα ονόματά τους στο διαδίκτυο.
Περισσότεροι από 20.000 φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, πρόκειται στις 28 Ιουνίου να δουν τα ονόματά τους αναρτημένα το δικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

Πρόκειται για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν βασική οφειλή αθροιστικά προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.

Η υποχρέωση της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι μια φορά κάθε χρόνο να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των μεγαλοοφειλέτων του δημοσίου. Η δημοσιοποίηση αυτή είναι ένα από τα μέτρα πίεσης του υπουργείου προς τους οφειλέτες προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση ή εξόφληση των οφειλών τους. Στην πράξη, βέβαια, η λίστα κατακλύζεται από φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν πτωχεύσει και εμφανίζονται να χρωστούν υπέρογκα ποσά που δεν πρόκειται να εξοφληθούν ποτέ. Περιλαμβάνονται, όμως, και αρκετοί οφειλέτες με μικρότερες οφειλές οι οποίοι πιέζονται προκειμένου να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους κάνοντας χρήση της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων ή εσχάτως της έκτακτης ρύθμισης των 120 δόσεων.


Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία, μέχρι τις 20 Ιουνίου όλοι οι οφειλέτες θα λάβουν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προειδοποίηση ότι εφόσον δεν ρυθμίσουν ή εξοφλήσουν τις οφειλές τους, τότε τα στοιχεία τους θα δημοσιοποιηθούν. Το κριτήριο για τη δημοσιοποίηση, εκτός από το συνολικό ύψος της οφειλής, είναι να παραμένει η οφειλή ληξιπρόθεσμη για περισσότερο από ένα έτος.

Από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται:

α) οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον τηρούνται οι όροι τους και για όσο χρόνο διαρκεί η διευκόλυνση ή η ρύθμιση,

β) οι οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,

γ) οι οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης,

δ) οι οφειλές αποβιωσάντων οφειλετών,

ε) οι οφειλές ανηλίκων οφειλετών και

στ) οι οφειλές του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ