2019-06-09 21:00:30
Φωτογραφία για Νάρκη... 6 δισ. αφήνει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Ηχηρό μήνυμα έστειλε  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα, προειδοποιώντας ότι η χώρα θα βρεθεί με μεγάλου εύρους δημοσιονομικό εκτροχιασμό αν συνεχίσει στην πορεία που έχει μπει τους τελευταίους μήνες. 

Στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, τονίζεται ότι οι πρόσφατες παροχές απομακρύνουν την Ελλάδα από την τήρηση των δεσμεύσεών της για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Συγχρόνως, υποστηρίζουν ότι η χθεσινή έκθεση θα ήταν πολύ πιο σκληρή εάν η χώρα δεν βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο, καθώς είναι πάγια τακτική του ευρωπαϊκού θεσμού να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις των κρατών-μελών.

«Είναι σημαντικό να μη χαθεί η σημαντική πρόοδος των τελευταίων ετών», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και τόνισε ότι καθώς η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο χρέος, ύψους 180% του ΑΕΠ, και θέλει να βγει στις αγορές με βιώσιμο τρόπο, υπάρχει πολύ «λίγος χώρος για λάθη».


Τα λάθη, όμως, που εντοπίζονται στην έκθεση είναι πολλά και σοβαρά. Το κόστος των παροχών μόνο για το 2019 υπολογίζεται σε 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ ενώ το κόστος για το 2020 ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, στο 1,2% έως 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή συνολικά για τη διετία περίπου στα 6 δισ. ευρώ. Στην έκθεση σημειώνεται ότι τα υπερπλεονάσματα που υπολογίζει ότι έχει πετύχει η κυβέρνηση έχουν γίνει χάρη στις σημαντικές περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αφήνει αιχμές για «δημιουργική λογιστική».

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, η Επιτροπή δηλώνει «αναρμόδια» και αναφέρει πως κάθε πρόταση που αλλάζει τη συμφωνία «που επετεύχθη με τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup στο πλαίσιο αναθεωρημένης ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους». Αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος για να εκφράσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς το Eurogroup ήδη έχει πει όχι σε οποιαδήποτε μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι δαπανηρό και δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ αντιστρέφει παλαιότερες θετικές μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μη επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος», τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι παροχές στοχεύουν στην κατανάλωση, ενώ θα απορροφήσουν χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν σε αναπτυξιακές πολιτικές, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των εισφορών. Συγκεκριμένα, η παροχή 13ης σύνταξης «θα αυξήσει τη δημόσια δαπάνη για συντάξεις, που είναι ήδη η υψηλότερη ως προς το ΑΕΠ στην Ε.Ε.» και, δεύτερον, οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να είχε δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη διάθεση πόρων στον κοινωνικό τομέα και ειδικότερα στους νέους και στους εργαζομένους που κινδυνεύουν από τη φτώχεια.

Ακόμη και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος διαχρονικά είναι πολύ φιλικός με την κυβέρνηση, χθες εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός, επισημαίνοντας ότι καταγράφονται καθυστερήσεις σε σχέση με τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι μη επίτευξης των συμφωνηθέντων στόχων από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν τον προηγούμενο μήνα. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα τους επόμενους μήνες», ανέφερε.

Η συζήτηση για την Ελλάδα θα συνεχιστεί στο επόμενο Eurogroup στις 13 Ιουνίου. Παρόλο που η χώρα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησης, στις Βρυξέλλες αναμένουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ασκήσουν κριτική στις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης.

Πηγή Καθημερινή
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ