2019-06-10 13:50:39
Φωτογραφία για ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -  ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.)

ΜΕΛΟΣ ΑΔΕΔΥ

ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ.279-ΕΙΔ-2658 

ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ 34 Τ.Κ. 10431 ΤΗΛ. 2103845732, ΦΑΞ 2103845732 

Ηλεκτρονική διεύθυνση www.poseyppedy.gr email: [email protected] 

Αθήνα 10/6/2019 - Α.Π.778

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 8/6/2019

Πραγματοποιήθηκε στις 8/6/2019 το έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας με παρουσία συνέδρων απ΄ όλη την Ελλάδα. Προέκυψε έντονος προβληματισμός σχετικά με τη φθίνουσα πορεία της Π.Φ.Υ σ΄ όλη την επικράτεια. Επίσης, συζητήθηκαν εκτενώς τα εργασιακά προβλήματα των γιατρών της Π.Φ.Υ και μετά από ψηφοφορία ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις για δράσεις της Ομοσπονδίας και των κατά τόπους πρωτοβάθμιων σωματείων.

Η Δημόσια ΠΦΥ τα τελευταία χρόνια σχεδιάστηκε μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Το σύμπλεγμα των μνημονίων μαζί με την παλαιά αντίληψη για περικοπές στην Υγεία, οδηγεί σε πλήρη υποβάθμιση του συστήματος. Ειδικά στη χώρα μας το ποσοστό του ΑΕΠ για την Υγεία είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, καθώς και το κατά κεφαλή ποσό που διατίθεται. Αυτό έχει οδηγήσει σε πλήρη υποβάθμιση του κράτους πρόνοιας.

Οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στα ύψη. Κατά μερικά ερευνητικά κέντρα, βρίσκονται στο 50% - ενδεικτικά στη Γαλλία είναι 6,8%.

Εμείς βρεθήκαμε στη δίνη όλων αυτών των εξελίξεων τα τελευταία 8-10 χρόνια. Απολύσεις, χαμηλοί μισθοί, κλείσιμο Μονάδων Υγείας, βίαιες μετακινήσεις, καθημερινές δυσκολίες στην άσκηση των καθηκόντων μας, υποβάθμιση του ρόλου των ιατρικών ειδικοτήτων. Σχεδιασμός ενός πλήρως αποτυχημένου Μοντέλου ΠΦΥ (ΤΟΜΥ), με κορμό την γενική ιατρική. Η φωνή μας δεν έγινε ακουστή στα κέντρα εξουσίας, γιατί πίσω από τον υποτιθέμενο δημόσιο διάλογο, κρυβόταν η αυταρχική πολιτική και οι προαποφασισμένες αποφάσεις.

Η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, είχε και έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Έδωσε μάχες να στελεχωθούν οι Μονάδες με ιατρικό προσωπικό. Επειδή ακριβώς εξέλιπε η πολιτική βούληση, έδωσε μεγάλο βάρος στις δικαστικές προσφυγές. Και εδώ αντιμετωπίσαμε μεγάλα εμπόδια και λυσσαλέες αντιδράσεις από το Υπουργείο Υγείας και τις ΥΠΕ. Παράλληλα, όλες οι ΥΠΕ δεν ενέτασσαν τους γιατρούς, που πληρούσαν τις προϋποθέσεις στον κλάδο ΕΣΥ μισθολογικά και μάλιστα από την ημερομηνία που έκλεισαν τα ιατρεία τους.

Η επανένταξη στην ΑΔΕΔΥ, είναι γεγονός. 

Έγινε αλλαγή του Καταστατικού, όπως είχε αποφασιστεί πέρυσι, με στόχο την ευελιξία στην λειτουργία.

Συνολικά θα τολμήσω να πω, ότι δώσαμε μεγάλο αγώνα η Ομοσπονδία να βρει το δρόμο της, να λειτουργήσει. Χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμα.

Στόχοι-Μελλοντικές Δράσεις:

- Οργάνωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και ένταξή τους στην Ομοσπονδία ως Δευτεροβάθμιου Οργάνου. 

- Διεκδίκηση όλων των Μισθολογικών αξιώσεων, μισθός ΕΣΥ, κρατήσεις Πρόνοιας , επιδόματα πάσης φύσεως πχ Διευθυντή κλπ

- Εφαρμογή του νέου συστήματος διάρκειας των ραντεβού, όπως έχει προτείνει η Ομοσπονδία

- Ενίσχυση με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά των Μονάδων. Λειτουργία ολοκληρωμένη όλων των εργαστηρίων.

- Προσλήψεις Ιατρικού Προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και μάλιστα ειδικών γιατρών. Επιλογή της εργασιακής σχέσης. Προσλήψεις όλων των απολυμένων. Όχι στις προγραμματισμένες απολύσεις του Νοεμβρίου του 2019. Οι απολύσεις και οι συνταξιοδοτήσεις δεν καλύπτονται εύκολα. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι για να λειτουργήσει στοιχειωδώς η Δημόσια ΠΦΥ, χρειάζονται 6.000 γιατροί

- Βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Κτιριακή και διοικητική αποδέσμευση των ΤΟΜΥ από τα ΚΥ

- Λειτουργία Κέντρων Εφημερίας σε 24ωρη βάση με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες. 

- Κατοχύρωση συμμετοχής μας στα ΚΕΠΑ. Βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας.

- Αξιολόγηση. Είμαστε στη γραμμή της ΑΔΕΔΥ, αποχή.

- Συνάντηση με τους αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων.

- Συνδικαλιστική Συμπαράσταση σε διώξεις συναδέλφων, για συνδικαλιστική δράση.

Συνάδελφοι, η δίνη και η απαξίωση στην οποία βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια, δεν θα σταματήσει εύκολα. Θα κληθούμε να δώσουμε μεγάλες μάχες με όλες τις Κυβερνήσεις, που θα εποπτεύουν την Υγεία στη χώρα μας. 

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Π.ΨΥΧΑΡΗΣ Γ. ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ