2019-06-11 07:10:14
Φωτογραφία για Έλλη Παπαεμμανουήλ; Η γενετίστρια που ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία
Η Έλλη Παπαεμμανουήλ είναι επίκουρη καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Η γενετίστρια – βιολόγος, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία.

Η Δρ. Έλλη Παπαεμανουήλ δεν είναι μια απλή περίπτωση επιτυχημένης Ελληνίδας.

Είναι μόλις 37 χρονών και οι ανακαλύψεις της προσφέρουν ελπίδα για την καταπολέμηση της μεγαλύτερης ίσως πληγής του αιώνα μας: τον καρκίνο.

Η Ελληνίδα γενετίστρια- βιολόγος, ως επικεφαλής ερευνητικού προγράμματος είχε ανακαλύψει το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία ενώ βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη της σχέσης του γονιδίου με τον καρκίνο του αίματος που παρουσιάστηκε σε Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Στοκχόλμης.

Το συμπέρασμα της έρευνας για τη μυελοδυσπλασία είναι ότι νέες γενετικές ενδοσκοπήσεις θα διευκόλυναν τον προσυμπτωματικό έλεγχο μετάλλαξης.


Τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα (ΜΔΣ) είναι χρόνια μυελοειδή νεοπλάσματα, τα οποία προσβάλλουν 1 άτομο ανά 25.000. Καθώς το 80% των πασχόντων από ΜΔΣ είναι μεγαλύτεροι των 60 ετών και δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού, τα ΜΔΣ αναδεικνύονται πλέον στην ποιο συχνή μορφή μυελοειδούς καρκίνου.

Έλλη Παπαεμμανουήλ- γενετίστρια – βιολόγος ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμίαΗ Έλλη Παπαεμμανουήλ υπήρξε επικεφαλής της έρευνας την οποία διεξήγαγε το κέντρο καρκίνου, Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Η γενετίστρια – βιολόγος και η ομάδα της, εξέτασαν 1.450 ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία και παρατήρησαν πως ενώ δείχνει να είναι η ίδια αρρώστια, στη βάση της χωρίζεται σε 11 υποομάδες.

Τα κύρια χαρακτηριστικά τα οποία διαχωρίζουν αυτές τις υποομάδες είναι η ηλικία και η γονιδιακές μεταλλάξεις οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο ανταπόκρισης στη χημειοθεραπεία.

Προχωρώντας σε βάθος την έρευνα, έφεραν την ομάδα της κυρίας Παπαεμμανουήλ μπροστά στην διαπίστωση πως το 70% των διαφορών στην εξέλιξη της λευχαιμίας οφειλόταν στις γονιδιακές μεταλλάξεις.

Η δημοσίευση της έρευνας στο περιοδικό «New England Journal of Medicine» και στην παρουσίασή της στο 21ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αιματολογίας στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο του 2016, έκανε ιδιαίτερη αίσθηση μεταξύ των επιστημόνων.

Έλλη Παπαεμμανουήλ- γενετίστρια – βιολόγος ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία.

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ «κατετάγη» στην… έρευνα κατά του καρκίνου αμέσως μετά το πτυχίο της στη Γλασκόβη το 2004. Αμέσως πήρε υποτροφία στο Ίδρυμα Έρευνας κατά του καρκίνου στο Λονδίνο. Σήμερα, η διακεκριμένη και παγκοσμίου φήμης επιστήμων, πρωτοστατεί στις έρευνες της γενετικής προδιάθεσης του καρκίνου αλλά και σε όσες έρευνες έχουν να κάνουν με την παιδική λευχαιμία.

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ, είναι επικεφαλής ερευνών σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου. Έχει στόχο να συλλέξει και να εξετάσει 17.000 δείγματα που θα καλύπτουν όλες τις μορφές μυελογενούς και λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας.

Διαβάστε επίσης

Έλλη Παπαεμμανουήλ: Ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ