2019-06-11 09:00:38
Φωτογραφία για Κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για την απεργία στα διαγνωστικά κέντρα! Όλα τα σενάρια
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό συναντώνται σήμερα οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να ακούσουν τις νέες προτάσεις του υπουργού Υγείας που μπορεί να ικανοποιήσουν τον κλάδο.

Η πρόσφατη πάντως πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που έγινε με αγγελιοφόρο τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, έπεσε στο κενό.

Οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα αρνήθηκαν να δεχθούν μεταφορά κονδυλίων από άλλες εξετάσεις ή υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλυφθεί το χαράτσι των 55 εκατ. ευρώ που τους επιβλήθηκε ως υποχρεωτική επιστροφή για το Β’ εξάμηνο του 2018.

Και αυτό διότι θεωρούν ότι θα προκληθούν προστριβές στο εσωτερικό του κλάδου, αφού θα κληθούν να πληρώσουν κάποιοι άλλοι επαγγελματίες την νύφη.

Οι νέες προτάσεις του υπουργού Υγείας

Πάντως φαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δεν μπορεί να πράξει και πολλά το επόμενο διάστημα λόγω των εκλογών που προκηρύχθηκαν επισήμως.


Τυχόν εκταμίευση του ποσού από άλλους κωδικούς, όπως από το κονδύλι που έχει συγκεντρωθεί από νοσηλείες Ευρωπαίων πολιτών, απαιτεί υπουργική απόφαση η οποία δεν μπορεί να εκδοθεί λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Ωστόσο όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, ο υπουργός Υγείας θα προτείνει την κάλυψη του clawback (σ.σ.: υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης) μέσω συμψηφισμών αλλά και με την εκταμίευση κάποιων διαθέσιμων από τον ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε η κυβέρνηση «καίγεται» να κλείσει άρον άρον το μέτωπο με την απεργία στα διαγνωστικά κέντρα, καθώς η ταλαιπωρία των ασθενών πλήττει σοβαρά το προφίλ της σε μια καυτή προεκλογική περίοδο. Και το ζήτημα είναι ότι ο κλάδος έχει δηλώσει ότι δεν κάνει πίσω εάν δεν διαγραφεί το χαράτσι των 55 εκατ. ευρώ. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Διαγνωστικά Κέντρα: Δεν κάνουμε πίσω μέχρι την πλήρη δικαίωση!»

Στην περίπτωση πάντως που δεν ικανοποιηθεί το βασικό αίτημα του κλάδου, η κινητοποίηση θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες.

Η λύση στα χέρια του επόμενου υπουργού Υγείας

Βέβαια αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το πρόβλημα με το χαράτσι που επιβλήθηκε στα διαγνωστικά κέντρα και τους εργαστηριακούς γιατρούς θα κληθεί να λύσει ο επόμενος υπουργός Υγείας, αφού πλέον δεν μπορούν να ληφθούν υπουργικές αποφάσεις ή να προωθηθούν τροπολογίες.

Και το ζήτημα είναι ότι τα μέτρα που έλαβαν Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, για τον έλεγχο της συνταγογράφησης εξετάσεων, απεδείχθησαν απολύτως αναποτελεσματικά. Με συνέπεια όμως σήμερα οι εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά κέντρα να καλούνται να πληρώσουν έναν χαράτσι το οποίο βέβαια αρνούνται με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και πάλι οι ασθενείς που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν απολύτως καμία εξέταση.

Να σημειωθεί ότι πάνω από το 90% των ασθενών εξυπηρετείται για τις εξετάσεις του στον ιδιωτικό τομέα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ