2019-06-11 14:34:19
Φωτογραφία για Ψάχνει στην αγορά για νέα γραφεία και αρχεία ο ΕΦΚΑ
Μηνιαίο ενοίκιο που φθάνει τα 30 χιλ. ευρώ είναι διατεθειμένος να δώσει ο ΕΦΚΑ για το

νέο κτίριο διοίκησης που αναζητεί στην Αθήνα, την ίδια στιγμή που ο Φορέας επιχειρεί να καλύψει κι επιπλέον ανάγκες για μεγάλα ακίνητα που θα στεγάσουν τα αρχεία του και άλλες υπηρεσίες σε Αθήνα και Πειραιά.

Για την κάλυψη μάλιστα των στεγαστικών του αναγκών, ο οργανισμός πραγματοποιεί σχετικό διαγωνισμό με καταληκτική ημερομηνία στις 20 Ιουνίου, έχοντας απευθυνθεί στην αγορά για πέντε μεγάλα ακίνητα σε Αθήνα και Πειραιά: Συγκεκριμένα, όσον αφορά το κτίριο διοίκησης στην Αθήνα, το ζητούμενο ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο και να εξυπηρετείται σε κοντινή απόσταση από σταθμούς μετρό ή ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Το κτίριο θα πρέπει επίσης να έχει επιφάνεια 7.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 5.300 τ.μ. προορίζονται για χώρους κύριας χρήσης και τα υπόλοιπα για χρήση αρχείων, ενώ το ανώτατο προσφερόμενο ενοίκιο ανά τ.μ. είναι αντίστοιχα στα 5 ευρώ και 2 ευρώ ανά τ.μ. για περίοδο πενταετίας με επιπλέον δύο χρόνια παράτασης.


Για την κάλυψη των αναγκών του σε αρχεία ο ΕΦΚΑ αναζητεί κτίριο στην Αθήνα 15.500 τ.μ. και στον Πειραιά αντίστοιχα κτίριο 6.000 τ.μ. με ανώτατο μίσθωμα ανά τ.μ. στα 2 ευρώ, ήτοι συνολικά 31 χιλ. και 12 χιλ. ευρώ το μήνα. Με την ίδια καταληκτική ημερομηνία ο Φορέας θέλει να μισθώσει δύο ακόμη μικρότερους χώρους γραφείων για τις τοπικές Διευθύνσεις σε Αγιο Δημήτριο και Νέα Σμύρνη, επιφάνειας 1.350 τ.μ. και 1.620 τ.μ. αντίστοιχα.

Ο ΕΦΚΑ δεν είναι ο μοναδικός που αναζητεί αυτή την περίοδο γραφεία στην Αθήνα και μάλιστα σε μία αγορά, όπου λόγω της κρίσης, υφίσταται έλλειψη σε ποιοτικούς γραφειακούς χώρους με επακόλουθο την άνοδο των τιμών των ενοικίων.

Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζας της Ελλάδος για τα μισθώματα των γραφείων υψηλών προδιαγραφών το 2018, πανελλαδικά, η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 1,9%, ενώ με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το 2018 οι ονομαστικές τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το 2017 για το σύνολο της Ελλάδος, έναντι αύξησης 1,8% το 2017. Σημαντική αύξηση καταγράφει για το πρώτο τρίμηνο του 2019 και η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius, σύμφωνα με την οποία στις λεγόμενες «πρωτοκλασάτες» περιοχές για καλά γραφεία, και συγκεκριμένα στο Σύνταγμα, τα ενοίκια στο τέλος Μαρτίου ήταν στα 20 ευρώ το μήνα με άνοδο κατά 11% σε ετήσια βάση και στη λεωφόρο Κηφισίας στα 17 ευρώ το μήνα με άνοδο κατά 6,4% σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2018. Η γνωστή εταιρεία συμβούλων επισημαίνει μάλιστα ότι μόλις 65.000 τ.μ. νέων γραφειακών χώρων είναι υπό κατασκευή αυτή την στιγμή, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την έλλειψη ποιοτικού «προϊόντος» στην αγορά.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ